Nová výstava českotřebovského muzea byla otevřena loveckými fanfárami      

Poklidnou atmosféru čtvrtečního večera narušily v České Třebové tóny loveckých signálů. Ty mohli obyvatelé města zaslechnout po páté hodině večerní v okolí městského muzea. Ne, nezačínal zde hon ani žádná z mysliveckých akcí, avšak místní muzeum zahajovalo vernisáž s názvem „Lovecké zbraně východočeských puškařů“.
Po úvodních slovech Mgr. Voleské, ředitelky muzea, promluvil i kurátor výstavy Mgr. Jindřich Žák, jenž představil výstavu a její interaktivní prvky, které jsou určené především pro malé návštěvníky muzea. „Naši nejmenší návštěvníci si zde mohou osahat jelení, dančí a srnčí shozy, vyzkoušet své znalosti v rozeznávání stop zvířat nebo se společně s rodiči usmívat nad mysliveckou mluvou“, zmínil Žák ve svém projevu.
Celá událost byla pro muzeum i pro město zcela netradiční a to nejen tím, že byla doprovázena hrou na lesní rohy. Pro zpestření atmosféry vernisáže připravilo českotřebovské městské muzeum i módní přehlídku myslivecko – lesnických oděvů a drobné občerstvení, kde mohli návštěvníci ochutnat tzv. myslivecké knoflíky či zvěřinovou paštiku.
„Celá výstava obsahuje 45 zbraní, které jsou členěny do tematických celků podle jednotlivých puškařských dílen. Věřím, že takovýto ucelený komplet vzácných zbraní návštěvník najde jen na málo místech naší republiky. Vždyť se také u většiny zbraní jedná o ceněná umělecká díla.“, připomenul kurátor výstavy. Na své si ve výstavě však přijdou i ženy, protože atmosféra připraveného loveckého salónku z počátku minulého století, jistě nadchne i je.
Pavlína Michaličková

Výstava Lovecké zbraně východočeských puškařů, jejímž jádrem je putovní výstava Východočeského muzea v Pardubicích, se nezaobírá pouze loveckými zbraněmi pocházejícími z dílen známých i méně známých puškařů z východních Čech. Návštěvníci budou moci nahlédnout do puškařské dílny, případně se nechat unést atmosférou loveckého salonu počátku 20. století. Výstava potrvá do neděle 19. března 2017. Pro školní kolektivy je možné objednat doprovodný program. Program (nejen) pro rodiny s dětmi Sobota v muzeu proběhne 18. února 2017 od 15 do 16 hodin. Po komentované prohlídce výstavy se návštěvníci mohou těšit na povídání o důležitých pomocnících každého správného myslivce – loveckých psech.                                                       Fotografie z vernisáže Martin Šebela