Rok 2016 - jaký byl?                              
Ohlížíme se uplynulým rokem a hledáme co jsme v České  Třebové dosáhli, získali nebo ztratili   
 
Investice roku 2016
Tělocvična VDA na Skalce, včetně nového parkoviště pro celý sportovní areál.  Nové povrchy silnic směr Zhoř a směr Skuhrov, také důležitý úsek Hájenka (Strakov) - Kozlov točna a také cesta k chatě Maxe Švabinského, zahájení  dlouho očekávané rekonstrukce vozovky v tunelech tak, aby zde mohl být obousměrný provoz kamionů. Nová společnost CFS Česká Třebová, s.r.o. zahájila výstavbu nové velké logistické haly v průmyslové oblasti v Borku,  v průmyslové zóně byla dokončena i nová komunikace k firmě CFS.
 
Očekávání roku  
Obnova koupaliště v Křivolíku - V rámci diskuze o využití Křivolíku došlo i na tento záměr, zastupitelstvo města schválilo projektovou přípravu této investic. Snaha o snížení intenzity přepravy těžkých nákladů přes město. Příchod firmy METRANS do České Třebové způsobil nárůst kontejnerové dopravy po silnicích. Určité částečné uklidnění umožní zákaz tranzitu vozidel těžších než 12 tun ve směru na Litomyšl. Obchvat  města je zatím v nedohlednu. Připravila se investice do úpravy chodníků a osvětlení podél silnice I/14 (1. etapa). Omezení hazardu  České Třebové vyhláškou se na rozdíl od okolních měst prosadit nepodařilo.
 
Akce roku 2016
Totem II. v Srnově, zajištěný díky  iniciativě ochránců přírody ZO ČSOP Podorlicko, Obci Rybník a Jar. Nastoupilovi. Říjnová  Slavnost nového totemu byla velkou trampskou událostí. Obnovený Jazzrockfest v areálu FK Pod Jelenicí (akce Kulturního centra)
 
Osobnosti roku 2016
JUDr. Martin Netolický - byl podruhé zvolen do funkce hejtmana Pardubického kraje, obhájit takový post je ještě těžší než jej získat. Ing. Michal Kadlec  nahradil ve funkci starosty T.J. Sokol Česká Třebová Růženu Dobrouckou po 8 letech jejího působení v čele jednoty (v nejtěžších letech). Ing. Jiří Vencl nastoupil po mnoha letech v cizině na místo šéfa dispečerského pracoviště ČD Cargo v České Třebové. Novým ředitelem ZŠ Habrmanova se stal po výběrovém řízení Mgr. Tomáš Starý. Martin Šebela získal již potřetí regionální cenu E.E. Kische za publikace Obchody a živnosti v České Třebové 1. a 2., Renáta Typlová zvolena členkou VV florbalové unie.
 
Ceny města v roce 2016
1) Michaela Stránská - za vynikající výsledky v běhu a trenérskou práci v Iscarex Junior teamu
2) Bohumír Štusák - za celoživotní zásluhy o rozvoj sportu (atletika a gymnastika) v České Třebové.
3) Mládežnický oddíl volejbalu TJ Sokol Česká Třebová II - za mimořádné výsledky ve své věkové kategorii
4) Bohuslav Štusák - za celoživotní zásluhy o rozvoj sportu (judo) v České Třebové
5) Taneční škola Česká Třebová - za Taneční festival Podzimní doteky 2015
6) Loutkářský soubor Čtyřlístek - za premiéry v roce 2015
7) Jaroslav Plocek - za výstavu fotografií Stavitelé terminálu
 
Sportovci roku 2016
Monika Simonová (cyklistika), Aleš Stránský, Jan Friš, Michaela Stránská, vicemistryně světa v běhu do vrchu, Adéla Stránská (medaile z ME).  (všichni atletika),  Hana Brusenbauchová (tenis), Jana Jiroušková (triatlon),  juniorský tým volejbalu Sokola II. získal výborné umístění v I. lize, kuželkáři TJ Lokomotiva získali titul podzimního mistra I. ligy.  HC Kohouti - získali 3. místo v krajské lize a měli největší průměrnou návštěvu na zápasech, jsou v čele nového ročníku soutěže.
 
Zajímavosti roku 2016:
Sídliště Trávník bylo v r. 2011 připojeno na horkovod z uzlové kotelny ČD. TEZA pak odebírala teplo z této kotelny pro vyhřívání bytů a TUV již 40% tepla, zbytek z plynových kotelen. V r. 2016  se situace změnila, plyn se stal lacinějším. Město poprvé ocenilo jednotlivce a kolektivy za pomoc při zajištění spolupráce s partnerskými městy. V hale nádraží byla z iniciativy městské knihovny a dalších jednotlivců instalována knihovnička - piano, kde lze zdarma půjčovat a vracet knihy na cestu vlakem.
 
Jubilanti roku:   Mgr. Jan Kovář (35), Jaroslav Badzik (45), Mgr. Vojtěch John (50), Ing. Vlastimil Šplíchal (55), Miloslav Tesař (55), Růžena Dobroucká (60), Mgr. Karel Kubišta (60), František Antonín Bečka (65)  Ing. Vladimír Dušek (65), Libuše Neradová (70), Hana Brusenbauchová (70), Miloslav Bednář (70), Adolf Macek (70), Josef Gremlica (70), Jan Skalický (75), Lubomír Hýbl (80), Ing. Ladislav Jindra (85), Ing. arch. Zdeněk Kužílek (85), Mgr. Marie Tesařová (85), Mgr. Stanislava Zavřelová (85), Ing. Libuše Bezděková (90), Růžena Gruntová (100), Anna Vydrová (103), Dechová hudba Řetůvanka (10), Mineralogický klub (15), Výtvarná skupina Maxmilián (15),  Skupina Volnost (20), LDM, s.r.o. (25). Mateřská škola Vinohrady a  Habrmanova (30), MO ČRS (120).
 
Ztráty roku 2016 
PaedDr Zbyněk Slavík (57), Otakar Heger (84),  MVDr. Roman Melnyk (71), Josef Nekvinda (90) Věra Špatenková, Ing. Josef Hendrych, Praha (67),  Adolf Pop (82),. RNDr. Jindřich Volc, Praha,  (72), Jan Jilg, Tišnov,  Antonín Kubica (76), Oldřich Stránský (85), Blanka Ledererová, Františka Dohnalová (85),  Josef Hubálek (88), Prof. Růžena Pavlová (98) - Hořice,  Jaroslava Vařečková (97)  Karel Morkes (83), Litoměřice.  V roce 2016 byl také definitivně zrušen znovuobnovený Okrašlovací spolek, který by jinak mohl slavit 130 let pod založení ....Byla také zbourána bývalá akciová cihelna včetně komína, aby vytvořila místo pro rozvoj areálu firmy IMS - Drašnar a firmy  CZ LOKO,  "zmizela" i bývalá kotelna u internátu na Skalce (včetně komína), aby vytvořila místo pro novou sportovní halu VDA, Na Lhotce byla zbourána bývalá Ratzingerova chalupa čp. 60 a na Zámostí bývalé Jansovo stavení.
 
Návštěva roku:
Prezident republiky Miloš Zeman navštívil v rámci cesty Pardubickým krajem Českou Třebovou a besedoval se železničáři v Národním domě. Byla to již druhá návštěva Miloše Zemana v České Třebové.
 
Novorozeně roku
Českotřebovské noviny , dětské hřiště Křib, Fitness koutek na Horách, nový lyžařský klub Skiteam Česká Třebová, z.s.
 
Zklamání roku:
Město Česká Třebová se v anketě město pro byznys umístilo již podruhé na posledním 15. místě v Pardubickém kraji. Nepodařilo se získat dotaci na stavbu tenisové haly Za Vodou, ač byla dokumentace pečlivě připravena. Město nezískalo dotaci  na vybudování dopravního hřiště v Benátkách, nelze najít dotační titul na stavbu městské knihovny ani na úpravu Nového náměstí. Dotace nebyla získána ani dlouho připravovaný a propagovaný Bikerezort Orlicko-Třebovsko (pro areál Peklák). Snaha o zřízení autobusové zastávky pro sídliště Křib vyšla naprázdno,  šetření provedené DFJP ukazuje, že zastávka autobusů na hlavní komunikaci by znamenala mimořádné problémy a obtíže. Pardubický kraj zase nesouhlasí se zavedením (prodloužením) autobusové linky na sídliště neboť by neřešila regionální dopravu.  Zbývá jen možnost zavedení městské dopravy, kterou však město neplánuje..
Nezvolení starosty města Jaroslava Zedníka do 45ti členného zastupitelstva kraje, kde máme jen jednoho zástupce, nezvolení Třebováků Jaroslava Zedníka a Ing. Dalibora Zeleného ve volbách do Senátu .
 
Problémy roku 2016: 
Snaha  města vyměnit s firmou Techplast část území v Křivolíku za zbytkové území Primony, proti záměru vznikla iniciativa osobností města (směna byla stažena). Celé území v Křivolíku se připravuje na využití pro jednodenní rekreaci obyvatel města včetně koupaliště. Uzavření jídelny v Domě s pečovatelskou službou. Na sídlišti Lhotka vznikla souvislá zóna se zákazem stání mimo parkoviště, kterou občané vnímají jako podporu firmě, která zde postavila velké draze placené parkoviště...
 
Kulturní počin roku:
Výstava Stavitelé terminálu fotografa Jaroslava Plocka otevřená dne 5. dubna 2016 v předsálí jednacího sálu Senátu ČR. O  zorganizování výstavy se zasloužil  senátor Petr Šilar. Východočeská galerie uvedla v pardubickém zámku v srpnu výstavu Švabinský - Vejrych - Kozlov. Bylo provedeno restaurování Mariánského sloupu na Starém náměstí. Hudební festival Antonína Bennewitze získal novou tvář  (Jaroslav Svěcený). Vynikající závěr festivalu:  KOJK přenesl Mozartovo Requiem. Divadelní nabídku ve Třebové dobře obohatila Národní přehlídka seniorského divadla. Pravidelný cyklus výstav ve výstavní síni Kulturního centra představuje výtvarné umělce především z našeho regionu.  Akce Městského muzea trvale potvrzují vysokou úroveň. Zejména jde o výstavy v nové expozici, čtyři cykly seminářů,  Muzejní noc v Kozlově, chválí se společná akce muzea a KC "Piknik v Javorce". Pěvecký sbor Bendl navštívil Itálii a po letech opět navázal na družbu se sborem Il Rifugio v Seregnu a absolvoval také úspěšný zájezd do polského Tlumaczowa. Benefiční plesy: Nadační ples firem DS Intex a Gregar elektro a podzimní Ples za jeden provaz. Oba velmi vydařené. Jabkancová pouť proběhla v mokré variantě.
 
Divadlo roku - DS Hýbl uvedl další premiéru Balada z hadrů. Také skupina Triárius se trvale věnuje divadlu nejen jako hostitel a organizátor, ale také tvoří vlastní inscenace a působí i mimo Českou Třebovou.
 
Výstava roku: Výstava výtvarného oboru k 70. narozeninám Libuše Neradové, výstava Kýč jako bič v městském muzeu. Výstava Švabinský - Vejrych - Kozlov (Východočeská galerie Pardubice).
 
Školský počin roku:
Postavení nové tělocvičny VDA na Skalce, byť  se nakonec pro havárii střechy ani nedočkala slavnostního otevření .  Celoroční cyklus vystoupení a koncertů ZUŠ. ZUŠ obohacuje také další kulturní a společenské akce ve městě. Podzimní doteky + Českotřebovský taneční pohár (akce Taneční školy). Soukromá ZŠ Na rovině získává věhlas a nabírá děti z širšího regionu. Českotřebovské gymnázium obnovilo svou účast v programu Globe a dosáhlo velké úspěchy.  Město ve spolupráci s DDM zorganizovalo po vzoru města Olawa zajímavý cyklus "Univerzity třetího věku" o kterou byl velký zájem.
 
Sportovní počin roku:
Rekonstrukce hokejbalové arény v Benátkách. (po 12 letech) Hokejbalistům však stále chybí definitivní šatny. Kvalifikace na ME v běhu do vrchu na Pekláku, Letní Svinnský kros se stává stále vyhledávanějším, také  Běh na Kozlovský kopec a seriál Pekelný kilometr, Cyklomaraton - Velká cena České Třebové v cyklomaratonu měla v r. 2016 srpnový termín. Putování za Třebovským kohoutem - 40. ročník a rekordním počtem 1683 turistů a cyklistů. (v posledních 10 letech). 18. Týden sportu byl opět určen především pro sportování školní mládeže, část programu byla opět v Rybníku. Červencový Fakro streetbal cup 2017 opět vynikající úroveň, hrálo 38 týmů mužů i žen. V lednu se konal 5. ročník Velké ceny České Třebové v judu mládeže (rekordní účast 450 judistů z ČR, Polska a Slovenska.
 
Firma roku
CZ LOKO - patří dle hodnocení TOP100 mezi nejlepší firmy Pardubického kraje i přes problémy na východních trzích, trvale zvyšuje produktivitu i kvalitu práce, pokračuje v přestavbě svého hlavního závodu v České Třebové.  Nová dieselelektrická lokomotiva EffiShunter 1000 měla premiéru na veletrhu v Berlíně.
 
Petice v roce 2016: Petice občanů proti stavbě domku u rotundy sv. Kateřiny. Petiční výbor během desetidenní perfektně zorganizované akce získal 1640 podpisů a inicioval jednání na zastupitelstvu města, díky kterému město požádalo o  znovuotevření stavebního řízení. Další petice vznikla v závěru roku ve čtvrti Vily proti uvažovanému výjezdu vozidel z areálu TESCA.
 
Milan Mikolecký