Jak na Trading Centre tvoříme budoucnost našich studentů


Na začátku nového roku nám hlavou prolétne otázka, jaký asi bude? Následuje ji přání, abychom za 365 dnů mohli říci, že byl fajn.
Jsem kantorka na střední. „Moje školní děti“ na jaře maturují. Přeji jim úspěch. Ovšem štěstí se musí jít naproti. Na tu cestu  se snažíme naše studenty pořádně připravit. Jak?
Důraz klademe na jazyky, protože věříme, že naši absolventi práci snadno seženou, když budou jazykově zdatní. Zaměstnance s dobrým všeobecným přehledem v oblasti práva, účetnictví, marketingu si každá firma „dotvaruje“ sama na konkrétní pozici, ale žádná nebude čekat na to, až se naučí anglicky.
Jak tu dobrou angličtinu zařídíme? Výukou organizovanou rodilými mluvčími a spoluprací se zahraničními subjekty. Ti „moji“ zažili na Trading Centre spolupráci s Francií a stáž ve Velké Británii.
Ve druhém ročníku se zapojili do projektu E-Twinning, trénovali svou angličtinu s Francouzi, a to na tématu vztah, sňatek a založení rodiny s cizincem.
Rok 2017 nabízí mladším studentům TC také možnost procvičit anglický jazyk, a sice s Turky. Téma? „How different are we actually?“ Na konci června, po skončení E– Twinningu, budou  vědět, v čem si jsme podobní a v čem se od obyvatel Turecka lišíme.
Jako jeden muž Vám „Ti moji“ řeknou, že praxe v londýnských firmách byla zatím největší životní zkouškou jejich dovednosti neztratit se ve světě. Ač se tehdy báli, dnes jsou hrdí, že obstáli. Upřímně děkuji všem angličtinářům a rodilým mluvčím, kteří je připravovali po jazykové stránce.
Mladší teenageři, kteří na TC ještě alespoň rok pobudou, dostanou v roce 2017 dokonce dvě příležitosti vycestovat na čtrnáctidenní stáž do zahraničí v rámci projektu Erasmus+. Budou volit mezi Vídní a Londýnem. Lákavé jsou obě metropole.
Ano, znalost angličtiny je dnes nutná. Proto ve spolupráci s Evropským vzdělávacím centrem v Hradci Králové zajišťujeme pro naše studenty přípravu na jazykové zkoušky Cambridge English Language Assessment, které představují mezinárodně nejprestižnější jazykovou kvalifikaci. Složí-li student tuto zkoušku na úrovni B1, může si usnadnit cestu k maturitnímu vysvědčení, neboť tato zkouška je platnou náhradou za profilovou maturitní zkoušku z anglického jazyka.
Naše minulost končí v naší budoucnosti. Prosím, ať je příznivá, ať je fajn. Kéž všichni dokážeme vnést toto přání i do činů, do každého momentu, kdy kráčíme po mostě mezi minulostí a budoucností. Přijďte se podívat, jak se nám to daří na Trading Centre.
Mgr. Marie Janoušková