Českotřebovský deník 32/2017 (2/2)   
Sanační práce na sportovní hale pokračují

Ve středečních odpoledních hodinách opustili českotřebovskou sportovní halu policejní experti a objekt byl předán Pardubickému kraji a zástupcům zhotovitele stavby. Ve čtvrtek ráno se na místě uskutečnil kontrolní den, jehož cílem bylo především stanovení dalšího harmonogramu prací vedoucích k odstranění spadlé střechy a sutin.
„Předpokládáme, že do konce týdne, případně začátkem příštího, budou odstraněny zbývající vazníky, které pro své zkoumání nepožadoval policejní odborník. Do 14 dní v závislosti na klimatických podmínkách budou odstraněny sutiny a zároveň připravena opatření, která zabrání dalšímu poškození,“ uvedl hejtman Martin Netolický.
Kraj nadále spolupracuje s externím nezávislým subjektem, jehož cílem je příprava dalšího postupu rekonstrukce haly. „Očekáváme navržení řešení nové konstrukce střechy a zajištění všech nezbytných výpočtů,“ sdělil hejtman Netolický. „Podle platné dohody předpokládáme řešení ideálně do konce příštího týdne. Snažíme se postupovat tak, aby byla hala v provozu nejpozději do konce roku 2017.,“ dodal hejtman Martin Netolický.
 
Střechu haly opraví prý ještě letos (Článek na webu Orlického deníku)

Dopravu u České Třebové zablokovaly kamiony

Řidičům komplikuje cestu další příděl sněhu, který padal i v noci. Nejkritičtějším místem je ve čtvrtek 2/2 silnice mezi obcemi Semanín a Třebovice, kde uvízly desítky kamionů. Podle mluvčí policie Lenky Vilímkové v blízkosti České Třebové nastal problém už včera, kdy se na silnice I/14 mezi patnáctou a osmnáctou hodinou zastavila doprava. Před částí obce Opatov Zádulka zůstal uvízlý kamion.  Ostatní řidiči kamionu museli zastavit, ale pak se už nemohli rozjet a zablokovaly tak celou dopravu. Dnes nám bylo v 7.45 hodin oznámeno, že silnice je neprůjezdná a zablokovaná kamiony. Takové problémy, jako v okolí České Třebové nebyly hlášeny ani ve výše položených částech okresu. Špatná situace byla v celém kraji v úterý 31.1., kdy vyjížděli hasiči z Pardubického kraje k 38. případům. Jednalo se o dopravní nehody, vyproštění aut z příkopu, vyprošťování autobusů a kamionů.   Na webu hasici.cz je bohatá fotodokumentace. Tragická nehoda se stala ve čtvrtek 2/2 odpoledne na silnici první třídy číslo 35 u Vysokého Mýta. Silnice byla uzavřena přibližně od patnácté do devatenácté hodiny. U tamního autodromu se střetl osobní vůz s autobusem. Řidič auta zemřel.
 
PRODÁM STAVEBNÍ POZEMEK V ČESKÉ TŘEBOVÉ
Prodám stavební pozemek na jednom z nejhezčích a nejklidnějších míst v České Třebové - v lokalitě Na Horách. Pozemek o výměře 942 m2 je v místě budoucí stavby a příjezdu rovný, ve zbylé části mírně svažitý. Přístup je po místní veřejné komunikaci, která vede za hranicí pozemku, přípojka elektro je hotová včetně elektroměru na pozemku, přípojka vodovodu a kanalizace, popř. kabelové televize ve vzdálenosti cca 85 m. Cena 999 990 Kč. Kontakt:
stavebni.pozemek.ctrebova@centrum.cz.
 
Zrušení výdejny stravy ve žluťáku se dostalo až k ombudsmanovi

Někteří obyvatelé DPS čp. 2100 nejsou spokojeni s postupem vedení města a Sociálních služeb při zrušení výdejny stravy ve žluťáku, přišli tím o službu zavedenou od zřízení tohoto zařízení, i když se v domě jinak vlastně nic podstatně nezměnilo, nebyli předem varováni a zdůvodnění se jim dostalo až po provedeném rozhodnutí. Nebyli ani informováni o tom, zda a jak se mohou rozhodnutí bránit. Z tohoto důvodu s uvedeným problémem oslovili veřejného ochránce práv. 
 
Glosa z Ústí nad Orlicí

Přátelé, kamarádi, stavebníci, soudruzi, zástupci firem, bratři a další,
včera odpoledne jsme „oslavili“ v této zimní sezóně již páté rozmlácené zrcátko u auta, zaparkovaného před naším atelierem naproti divadlu v Husově ulici v Ústí nad Orlicí. Dvě naše (včera moje) a tři našich klientů. Jedno bylo dost drahé, vyhřívané, s elektromotorky, asi za 10 000,- Kč. No není divu, když po Husově ulici jezdí linkové autobusy, které se před divadlem ba i potkávají, to pak vskutku není místa nazbyt, to tedy chlapcům řidičům autobusů vskutku nezávidím. V létě je to o něco lepší, ale zase ne o tolik. A to nehovořím o návštěvnících divadla, kdy dost často parkují auta doslova a do písmene, kde se vůbec dá.
Jestli vám tedy mohu poradit : až za námi pojedete autem, zaparkujte někde jinde, třeba před Albertem nebo před Tescem nebo před Lidlem a dojděte pěšky. Budete-li mít štěstí, nic vás po cestě neporazí a možná si ani nedolámete nohy a ruce na „chodnících“.
Nebo ještě lépe, nejezděte k nám autem. Anebo ještě úplně nejlépe, nejezděte do Ústí nad Orlicí vůbec. My projektanti přijedeme i s počítačem a tiskárnou za vámi, cestu si připočítáme k honoráři, ale i tak nás to všechny dohromady vyjde mnohem laciněji !!!
No a pak že problémy nejdou řešit :-) Zdraví Ing. arch. Petr Kulda, projektová kancelář TIPOS Ústí nad Orlicí  
 
V Pardubicích již opozice nemá zájem o místa v dozorčích radách městských společností 

Problém obsazování dozorčích rad městských společností jen zástupci radniční koalice mají  od počátku tohoto volebního období, t.j. od roku 2014 v Pradubicích, ale i u nás v České Třebové.  Spor o to, zda zástupci opozičních stran mají právo být v dozorčích radách městských firem je logický.  Rada města má k městským společnostem veškerá práva rozhodovací, neměla by tedy mít i veškerou funkci kontrolní, nemůže přece kontrolovat sama sebe.  V Pardubicích se podařilo na základě zdlouhavých jednání zajistit, aby bylo pro opozici pár míst uvolněno. Pak ale drtivá většina opozičních politiků jim vzkázala, že už nemají zájem, že už je pozdě, teď už nemá cenu nic dělat. než se vše odsouhlasí přepíše v rejstříku firem bude rok do voleb a tak bude lépe, když si veškerou odpovědnost za práci městských společností  včetně důsledků z toho plynoucích vezme na sebe radniční koalice.  A tak se v Pardubicích  už v této věci nic nezmění. 
U nás v České Třebové  má opozice pouze jediné místo v dozorčí radě  společnosti TEZA, a dalších osm v Eko Bi, Teze a Vodárenské společnosti už drží radniční koalice a o změně nechtěla ani vyjednávat. Loni se po zvolení Josefa Kyncla radním sice uvolnilo místo v dozorčí radě Eko Bi, ale i zde byl návrh opozice na  svého kandidáta v zastupitelstvu zamítnut. Zastupitelé ze stran radniční koalice i tehdy poslušně dodrželi povolební koaliční smlouvu,  ve které je zakotveno mimo jiné také obsazení  těchto pozic. Smlouvu, která dává právo rozhodovat  současně i kontrolovat práci městských společností, byť jejich obrat má výši desítek milionů korun.
Z řad opozice nelze na rozhodování v městských společnostech mnoho měnit, snad jen připomínkovat, pokud se podaří získat dostatek informací. Právo zastupitele na informace existuje, díky němu lze vyžádat veškeré podklady (včetně dokumentů dotýkajících se obchodního tajemství), ovšem s určitým zpožděním a s problémy. Na základě tohoto práva se podařilo např. v r. 2015 zajistit alespoň nějaké informace z hospodaření vodárenské společnosti. Na základě toho pak lze podávat návrhy, rada města je ovšem nemusí  přijmout. Čas pokročil do druhé poloviny volebního období a tak i v České Třebové platí, že další návrhy v této věci nebude mít smysl podávat.
 
Plán na rozšíření mýta na některé silnice I. tříd nám může velmi uškodit. Starejme se proto o co nejrychlejší vybudování obchvatu města !

Silnice Hradec Králové - Holice - Mohelnice  bude stěžejním úsekem silnic I. třídy, na které se také bude vybírat mýtné. Bohužel. Má to přinést za 5 let více než třičtvrtě miliardy (přesněji 825 mil. Kč), nejvíce ze všech připravovaných úseků.  Doba, kdy se to stane nebyla přesně označena, ale dlouho to trvat nebude. Může to přinést i to, že si kamiony zvolí na příkaz svých dopravců trasu mimo mýtné brány a budou tedy jezdit po silnici I/14 přes Českou Třebovou, kde však je průjezd  opravdu (zvláště nyní v zimě) problematický. Počet kamionů na naší trase i tak "utěšeně" a rychle roste. Prvním podnětem byly kontejnery z Metransu, dalším je kamionová přeprava ve směru Morava -  Rychnov nad Kněžnou - Kvasiny. Nic s tím ovšem neuděláme.  Mělo by to ovšem rychle povzbudit naši aktivitu v úsilí zajistit vybudování obchvatu města. Další kamiony  průtah města už nezvládne. Tato připravovaná investice do mýtného systému na I/35 nás může tedy hodně poškodit. Vybudování obchvatu České Třebové má pro nás daleko větší  význam, než boj o nějaké přivaděče na budoucí D35 vedoucí např. kolem rybníku Hvězda!
Mapa připravovaných zpoplatněných úseků silnic I. tříd zveřejněná na serveru idnes.cz

Smetanova Litomyšl 2017 nabízí bohatý program

Operní festival pořádaný v rodišti skladatele Bedřicha Smetany je žánrově stále rozkročenější, ale i letos lze v programu najít tradiční jistoty. Diváci uvidí šest oper, pořadatelé nabídnou osm představení s hudbou nejslavnějšího litomyšlského rodáka a pro děti nachystali Smetanový víkend. I když počet pořadů na letošním 59. ročníku operní přehlídky je vysoký, pořadatelé tvrdí, že jim o kvantitu nejde.
Vystoupí tu česká interpretační špička, včetně všech tří národních divadel a České filharmonie, Adama Plachetky, Dagmar Peckové nebo Ivo Kahánka. Přijedou dirigenti Semjon Byčkov a Guillermo García Calvo, houslový virtuos Shlomo Mintz, violoncellista Julian Steckel či jazzový trumpetista Arturo Sandoval. Letos stejně jako v dalších dvou letech zahájí festival Česká filharmonie, která přednese pod taktovkou Semjona Byčkova díla Smetany, Čajkovského a Brahmsův houslový koncert s virtuosem Josefem Špačkem.
Tradičně populární galakoncert tentokrát nabídne návštěvu Vídeňské opery, na pódiu se představí Valentina Nafornita, Rachel Frenkel a Adam Plachetka. Velký zájem se očekává i o vstupenky na Koncert na přání, na němž se představí Vojtěch Dyk a londýnské vokálního trio The Puppini Sisters.  Prodej vstupenek začne 1. března, ale lístky lze získat i dřív. „Už od 22. do 28. února bude možné přednostně zakoupit tzv. vstupenkové balíčky. Každý z nabízené pětice zahrnuje tři pořady, přičemž vždy je nějakým způsobem zastoupeno Smetanovo dílo. Ředitelem festivalu je Jan Pikna, uměleckým ředitelem Vojtěch Stříteský. Více na webových stránkách festivalu www.smetanovalitomysl.cz.
 
VSTUPENKOVÉ BALÍČKY  2017

Od 22. do 28. února 2017 je možno on-line na odkazu Vstupenky a v předprodejní síti Ticketportal přednostně zakoupit vstupenkové balíčky, které obsahují vstupenku na tři pořady, vždy na stejné místo v hledišti. 
Vstupenkový balíček č. 1
16. 6. Slavnostní zahajovací koncert
17. 6. Galakoncert
18. 6. Poznaňská filharmonie    C 1.970 Kč • B 2.270 Kč • A 3.370 Kč
Vstupenkový balíček č. 2
23. 6. G. Rossini: Lazebník sevillský!!!
24. 6. B. Smetana: Tajemství
25. 6. Fantastická Česká Sinfonietta    C 1.470 Kč • B 1.770 Kč • A 2.670 Kč
Vstupenkový balíček č. 3 - Smetanový víkend s Českou spořitelnou
30. 6. Rusalenka (18.00)
1. 7. B. Smetana: Prodaná nevěsta (15.30)
2. 7. Bedřich No. 1
C 970 Kč • B 1.070 Kč • A 1.370 Kč   sleva 50 % pro děti a studenty
Vstupenkový balíček č. 4
30. 6. Valmont
1. 7. B. Smetana: Prodaná nevěsta (21.00)
2. 7. Hommage à Jazz – Arturo Sandoval  C 1.570 Kč • B 1.870 Kč • A 2.870 Kč
Vstupenkový balíček č. 5
4. 7. A. Ponchielli: La Gioconda
5. 7. O. Nedbal: Polská krev
6. 7. Velké finále      C 1.670 Kč • B 1.970 Kč • A 2.970 Kč

Hospodářská komora si pochvaluje spolupráci s Pardubickým krajem

„Hospodářskou komoru vnímáme jako důležitého partnera, a proto se snažíme na našich pravidelných jednáních řešit problematiku, která členy komory zajímá nejvíce. Proto jsme společně řešili nejen oblast dopravy se zaměřením na stav připravenosti silnice D35, ale také situaci kolem obchvatů jednotlivých měst. Může nás těšit, že co do spolupráce s Ředitelstvím silnic a dálnic jsme mnohdy v přípravě výstavby páteřních komunikací o poznání dál než sousední kraje,“ uvedl hejtman Martin Netolický. Ten také informoval o rozsahu krajských investic do silnic nižších tříd. „Stále bojujeme o finanční prostředky ze Státního fondu dopravní infrastruktury a věříme, že získáme alespoň částku, která byla pro kraje určena v minulém roce. Snažíme se také posouvat projekty vhodné pro čerpání z evropských fondů a jsem přesvědčený, že obdobně jako v předchozím období budeme úspěšní. Navíc budeme realizovat řadu investic čistě hrazených z vlastního rozpočtu. Vzhledem k dobrému hospodaření a zvýšenému inkasu daní můžeme oblast dopravy podpořit další velmi významnou částkou, které regionu zcela jistě pomůže,“ sdělil hejtman Netolický.
Ke vzájemné spolupráci se pochvalně vyjádřil také předseda představenstva Krajské hospodářské komory Jiří Doležal: „Spolupráce s krajem je stále na lepší úrovni a velmi si toho samozřejmě vážíme, protože jsme pravidelně informováni o jeho činnostech, což není vždy samozřejmostí. Současné, ale i minulé vedení kraje navíc podporuje činnost kontaktních míst pro podnikatele, za což jsme samozřejmě velmi vděční.“
Investiční činnost kraje bude letos znovu rozsáhlá
Přítomné zástupce Hospodářské komory zajímaly také ostatní plánované investice kraje. S těmi je seznámil 1. náměstek hejtmana Roman Línek, který také připomněl, že kraj je de facto největším vlastníkem nemovitostí v regionu, a to především díky středním školám či sociálním zařízením, jejichž je kraj zřizovatelem. „Kromě investic do dopravní infrastruktury plánujeme také projekty v našich zdravotnických zařízeních či pokračování v transformaci sociálních služeb,“ sdělil Línek.
Prohlubujeme spolupráci škol a firem
Krajský radní pro oblast školství Bohumil Bernášek informoval o aktuální situaci v oblasti středního školství. „Nadále se snažíme spolupracovat s významnými zaměstnavateli v regionu, kteří si mohou mezi studenty již v době studia vybrat potenciální zaměstnance v nedostatkových profesích. Jsem velmi rád, že máme řadu dobrých příkladů, kdy je tato spolupráce oboustranně výhodná a může sloužit jako příklad dalším společnostem, které o navázání úzkého kontaktu teprve uvažují,“ uvedl Bernášek.
Podnikatelé mají zájem pomoci s dětskou olympiádou
Blížící se zimní Olympiáda dětí a mládeže, která se v Pardubickém kraji uskuteční počátkem roku 2018, se setkává také se zájmem podnikatelů, což kvituje radní pro oblast sportu, cestovního ruchu a informatiky René Živný: „Tím, že se jedná o významnou sportovní akci, se nabízí také aktivní zapojení podnikatelských subjektů, a proto jsem rád, že vnímají podporu sportu mládeže jako jednu ze součástí svého fungování v regionu.“ Radní Živný zmínil také nárůst finanční podpory kraje pro oblast sportu i na podporu cestovního ruchu v regionu.