Českotřebovský deník 35/2017 (5/2)    
Podnět sousedů z Broulíkovy ulice

Právě letošní zima s dostatkem sněhu ukázala, že se ve vedlejších komunikacích udržují ulice jen v průjezdném profilu prakticky pro jednosměrnou dopravu a při míjení tedy vyhýbání protijedoucích aut je třeba projevit ohleduplnost. V řadě případů se tak stalo, řidiči byli na sebe letos v zimě hodní. Nakonec se nyní před víkendem dokonce začal sníh odvážet, komunikace se rozšířily.  Také v Broulíkově ulici nad nádražní poštou. Zde se dokončuje nová lékařská ordinace a tak se sousedé obávají, že vyhrazená dvě místa pro parkování u domu nebudou stačit a může tak vzniknout nedostatek parkovacích míst pro rezidenty, v zimě i v létě. Sousedé upozorňují na to, že v zatáčce na styku ulice Broulíkovy a Alešovy je k dispozici nevyužívaný stavebními panely vydlážděný (městský) pozemek u bývalé kotelny MŠ, je od ulice oddělený bránou, která se zavírá, ale nezamyká. Nyní v zimě se tento pozemek, na který lze zaparkovat např. 6 - 7 osobních automobilů,  dokonce odhrnuje od sněhu a také zde některá auta s nejasným povolením parkují.  Sousedy z Broulíkovy ulice, kteří nemají možnost parkovat na svém pozemku v garáži či zahradě by možnost parkovat na této ploše docela zajímala, ulice by se tím vyčistila od parkujících aut, což je dobré jak pro zimní, tak i letní údržbu. Jen by potřebovali získat legální možnost (t.j. povolení odboru dopravy)  zaparkovat na tomto (městském) pozemku.  
 
20. kolo oblastní hokejové ligy

M. Třebová "B" Choceň "B"   8:2 (1:1,3:1,4:0)
Domácí si jasně poradili s lídrem soutěže z Chocně a upevnili si třetí místo. Choceň ještě může o první místo přijít.
Branky:  04:49 Grolich (Fikr, Novák), 20:46 Šmeral (Grolich), 23:52 Šmeral (Krčňák), 31:31 Fikr (Školař), 43:28 Šmeral (Grolich), 51:00 Kršňák (Šmeral, Přídal), 51:49 Hlavatý (Fikr), 58:58 Přídal (Šmeral) - 15:21 Smutek (Teplý, Švec), 33:17 Šplíchal (Jetmar, Teplý).  vyloučení: 4:10, využití: 3:0, diváků: 70,  rozhodčí: Sedlák - Vašátko, Kalina
 
IHC Č. Třebová : Voděrady   3:2 (0:1,2:1,1:0)
Domácí si výhrou zachovali naději na playoff.  rozhodčí:  Kolář - Veselý, Melichar
 
Žamberk : Litomyšl "B"  3 : 6  neděle 5.2. od 16,00 hodin v Žamberku  rozhodčí:  Kareš - Plodek, Hlava

Tabulka - první 4 budou hrát play - off a naději mají ještě i Třebováci

 
 
  #     Tým Web   Z   V   VP   PP   P   Skóre   B  
 
  1.   web >   17   12   1   1   3   129:62   39  
 
  2.   web >   17   12   1   1   3   103:54   39  
 
  3.   web >   18   9   4   0   5   99:53   35  
 
  4.       17   8   0   2   7   98:72   26  
 
  5.   web >   17   8   0   2   7   62:90   26  
 
  6.   web >   17   4   1   1   11   47:91   15  
 
  7.   web >   17   0   0   0   17   38:154   0  
 
Na gymnáziu byly příjímačky na nečisto

Zájem je veliký, jít studovat gymnázium znamnená opravdu něco umět a uspět. Je to až neuvěřitelné, že přijímačky nanečisto do čtyřletého studia vyzkoušelo 82 uchazečů , dalších 52 pak do osmiletého studia. Zkoušky se konaly v středu 25. ledna.  Vše je zatím neoficiální, Je ale vidět, že o studium na českotřebovském gymnáziu je velký zájem. Nyní 15. února se na gymnáziu koná druhý a poslední Den otevřených dveří. Potom už bude zapotřebí se rozhodnout a vyplnit přihlášky....
 
DÁNSKO -  přednáška Radima a Radky Urbánkových

Čtvrtek 9.2. 2017 od 18,00 v ekocentru Podorlicko v České Třebové
Dagmar, Tubork, Kaplický a spousta jízdních kol – všednost a překvapivost Dánska
Kdo byl Poul la Cour? Jak vysoká je nejvyšší hora Dánska? Kde se nachází největší stabilní spalovací motor na světě a k čemu sloužil? Který skanzen dokáže nabídnout pohled do domácnosti dokonce až ze 70. let 20. století? To vše nabízí nahlédnutí do země, kde nechali své stopy Vikingové, Přemyslovci, Tycho de Brahe i architekt Jan Kaplický.
 
PROJEKT PRIMONA

7. 2. 2017 17:00 - 28. 2. 2017 výstavní síň Kulturního centra
Fotografie Zdeňka Brejchy.
Vernisáž 7. 2. v 17.00 hod.
Otevřeno denně od 9-12 hod. a 14-17 hod. Vstupné dobrovolné
 
PRODÁM STAVEBNÍ POZEMEK V ČESKÉ TŘEBOVÉ
Prodám stavební pozemek na jednom z nejhezčích a nejklidnějších míst v České Třebové - v lokalitě Na Horách. Pozemek o výměře 942 m2 je v místě budoucí stavby a příjezdu rovný, ve zbylé části mírně svažitý. Přístup je po místní veřejné komunikaci, která vede za hranicí pozemku, přípojka elektro je hotová včetně elektroměru na pozemku, přípojka vodovodu a kanalizace, popř. kabelové televize ve vzdálenosti cca 85 m. Cena 999 990 Kč. Kontakt:
stavebni.pozemek.ctrebova@centrum.cz.

Co nového v ISCAREX poháru 2017

Začátek 22. ročníku naší běžecké soutěže se pomalu blíží, pojďme se tedy podívat, co bude letos nového...
Pravidla a vypsané kategorie zůstávají prakticky beze změn, přihlásilo se několik pořadatelů se zájmem o zařazení do poháru, některé závody se naopak s pohárem loučí.
Seriál zahájíme v sobotu 18. března úplnou novinkou s názvem 10 jarních kilometrů. Jedná se o silniční běh v Kunčině u Moravské Třebové. Hned druhý den bude následovat další nováček v ISCAREX poháru, již dvanáctý ročník závodu Běh za břehem, který se bude konat, a modří už vědí, v Zábřehu.
O týden později v sobotu 25. března nás čeká staro-nový závod s názvem Litomyšlská dvanáctka. Věříme, že desetiletá přestávka tomuto oblíbenému běhu prospěla, a že se můžeme opět těšit na kvalitní měření sil v lesoparku Černá hora.
Další zcela nový závod je naplánován na sobotu 8. dubna - Jarní půlmaraton v Rychnově nad Kněžnou. Pořadatelé z hradeckého Sportvisia tímto závodem víceméně nahrazují Křížovou desítku, která sice nekončí, nicméně náš pohár bohužel opouští.
V Jablonném nad Orlicí se letos budou konat 2 čtvrtmaratony. Jsou to však jen převlečení staří známí: Memoriál Q. Štěpánka (tento závod se ovšem stěhuje z lyžařského střediska Malák na své, podle pořadatelů, původní místo do centra města) a podzimní Horský běh na Suchý vrch. Půlmaraton údolím Moravské Sázavy svým pátým ročníkem vstoupí jako novinka do ISCAREX poháru v neděli 28. května. Certifikovaná trať závodu vede od plaveckého bazénu v Zábřehu do obce Hoštejn a zpět.
Loňskou Kunětickou devítku letos nahradí dokonce 3 Běhy na Kuňku. První se bude konat 7. června, druhý 6. září a třetí 4. října. Start bude v pardubických loděnicích, cíl, jak už název napovídá, na Kunětické hoře.
To jsou tedy letošní přírustky do ISCAREX poháru, nyní se podíváme na závody, které budeme tento rok v této soutěži postrádat...
O Křížové desítce jsme již mluvili, dále jsou to: Běh o korunu města Lanškroun, již také zmiňovaná Kunětická devítka, Hlinecký půlmaraton, Královský běh Kujebinou a Hradecký maraton. Ke změně došlo u závodů Velká a Malá Pardubická, kde již nebudou mládežnické kategorie. Toť zatím vše, přejeme všem příjemné běžecké zážitky!
ISCAREX team


Fotbalová příprava začala už v lednu

Umělou trávu potřebných rozměrů nemáme, hraje se venku. U ZŠ Habrmanova lze jen trénovat. zveřejněný plán A mužstva
21.1.   So       12:00              Ústí nad Orlicí UMT            Ústí - FK
28.1.   So       14:00              Lanškroun UMT                  Lanškroun – FK
3.2.     Pá       19:45              Ústí nad Orlicí UMT            Miletín - FK
11.2.   So       14:00              Rychnov n.K. UMT             Rychnov n.K. – FK
19.2.   Ne       11:00              Ústí nad Orlicí UMT            Nové Sady – FK
25.2.   So        14:00             Ústí nad Orlicí UMT            Boskovice – FK
4.3.     SO      14:00              Hradec Králové tráva          Nový Hradec – FK
"A" mužstvo zvítězilo v pátek 3.2. ve svém třetím přípravném zápase na UMT v Ústí nad Orlicí s mužstvem Miletína  6 : 1
Dorost v pátek podlehl ligovému dorostu Mladé Boleslavi 2 : 4. V sobotu remizoval v Litomyšli 3 : 3.
 

Společné prohlášení o tísňovém volání v podmínkách České republiky


Generální ředitel HZS ČR genmjr. Ing. Drahoslav Ryba a MUDr. Marek Slabý, MBA, prezident asociace zdravotnických záchranných služeb ČR dnes, 3.2.2017 společně podepsali prohlášení o tísňovém volání v podmínkách České republiky.  
MV-generální ředitelství HZS ČR za celý Hasičský záchranný sbor ČR a AZZS ČR za Zdravotnické záchranné služby v tomto prohlášení společně prohlašují, že při ochraně života, zdraví osob a majetku, jako dvě základní složky integrovaného záchranného systému, respektují čtyři jednotlivá tísňová volání příslušných základních složek integrovaného záchranného systému a preferují pro občana volání na přímou tísňovou linku základních složek integrovaného záchranného systému. Na druhou stranu zároveň respektují volbu občana volat na jednotlivé tísňové linky, podle svého uvážení a budou prosazovat profesionální přístup pomoci občanovi na všech tísňových linkách, a to i s vědomím, že nevolá primárně na příslušnou složku pro řešení svého problému.
Dále se zavázali k dlouhodobé a cílevědomé spolupráci při 
nastavení optimálního přístupu k tísňovým voláním, ze strany občana a docílení efektivního a adekvátního přístupu a spolupráce v rámci složek integrovaného záchranného systému při řešení tísňových volání v České republice.
Toto společné prohlášení vzniklo i na základě negativní mediální kampaně, která byla v posledních dnech vedena proti příjmu tísňového volání na lince 112 a komunikaci mezi operačním střediskem
HZS ČR a ZZS.

Upozornění pro návštěvníky knihovny

Únorové uzavření knihovny
Z technických důvodů bude ve dnech 15.-18. února 2017 bude uzavřena celá knihovna včetně pobočky Parník.
K vracení knih můžete využít bibliobox před knihovnou.
Uzavření oddělení pro děti
Z důvodu konání série besed pro školy bude v pátek 24. února a v pondělí 27. března uzavřeno dětské oddělení na ulici Smetanova. Děkujeme za pochopení