Českotřebovský deník 37/2017 (7/2)  

ZAHRADA JAKO MALÍŘSKÉ PLÁTNO

Letošní zima všem dětem opravdu hodně nadělila. Zahrada školy dostala velkou „sněhovou peřinu“, která přímo vybízí k zimním radovánkám. V pondělí 6. února se zahrada Mateřské školy U Koupaliště  proměnila ve velké, bílé malířské plátno.  Děti malovaly na sníh barvami, které měly v plastových lahvích a vytvářely různé obrazce. Za chvíli byla zahrada jako pestrobarevný šátek.  Děti a učitelky z Mateřské školy U Koupaliště Česká Třebová
 

Imbolc v Křivolíku

Velká zima nebyla, ale sněhu dost. Do pravěké osady Křivolík přišlo několik desítek zimních turistů. Termín akce se kryl s olavou svátkku  Hromnice nebo Imbolc. Organizátoři z občanského sdružení Bacrie tu příchozím vedle komentovaných prohlídek a ukázky nástrojů nabídli  zimní občerstvení: horkou medovinu. Umožnila přípitek na Hromovládce. 
 
II. kolo kotlíkových dotací - 213 žadatelů vyšlo zatím naprázdno

Rada Pardubického kraje na svém včerejším jednání schválila rozdělení více než 80 milionů korun v rámci druhé výzvy takzvané kotlíkové dotace. Celkem bylo rozhodnutím radních potvrzeno 703 žadatelů, kteří splnili nezbytné podmínky pro získání dotace a zároveň svojí žádost zaregistrovali nejrychleji.
„V rámci druhé výzvy bylo zaregistrováno celkem 930 žádostí s celkovou požadovanou částkou přesahující 106 milionů korun. Čtyři žádosti nebyly nakonec vůbec hodnoceny, jelikož je žadatelé stáhli. Dvě žádosti jsou navíc vzhledem k parametrům v pravomoci krajského zastupitelstva, které o nich bude rozhodovat na svém nejbližším jednání, “ uvedl hejtman Martin Netolický.  „Nadále evidujeme 213 žadatelů, kteří sice vyhověli všem podmínkám, avšak jejich žádost byla zaregistrována po naplnění finančního limitu, který byl v rámci výzvy alokován. Tito žadatelé zůstávají v pořadníku a mohou dotaci získat, pokud některý z dalších žadatelů odstoupí od smlouvy,“ sdělila krajská radní pro evropské fondy, regionální rozvoj a inovace Hana Štěpánová.  Výzva byla pro Pardubický kraj vyhlášena 26. srpna 2016 a příjem žádostí byl zahájen 3. října 2016. Vzhledem k velkému zájmu žadatelů a k naplnění alokace byl jejich příjem ukončen již v průběhu druhého dne, tedy 4. října.
PRODÁM STAVEBNÍ POZEMEK V ČESKÉ TŘEBOVÉ
Prodám stavební pozemek na jednom z nejhezčích a nejklidnějších míst v České Třebové - v lokalitě Na Horách. Pozemek o výměře 942 m2 je v místě budoucí stavby a příjezdu rovný, ve zbylé části mírně svažitý. Přístup je po místní veřejné komunikaci, která vede za hranicí pozemku, přípojka elektro je hotová včetně elektroměru na pozemku, přípojka vodovodu a kanalizace, popř. kabelové televize ve vzdálenosti cca 85 m. Cena 999 990 Kč. Kontakt:
stavebni.pozemek.ctrebova@centrum.cz.
Holiday World se blíží - bude 16 - 19. února na výstavišti Holešovice          

Mezinárodní veletrh cestovního ruchu Holiday World je nejvýznamnější akci svého druhu nejen v České republice, ale i v regionu střední Evropy a jeho organizátorem je Incheba Expo Praha. V roce 2017 se bude konat 26. ročník, který proběhne ve dnech 16. - 19. února 2017 v areálu holešovického Výstaviště v Praze společně s 11. ročníkem gastronomického veletrhu Top Gastro & Hotel Veletrh Holiday World bude tradičně rozdělen na dva dny pro odbornou veřejnost (čtvrtek a pátek) a víkendové dny budou patřit veřejnosti laické (sobota a neděle).
Cílem spojení jednotlivých veletrhů je poukázat na vzájemné souvislosti mezi světy cestování a stravování a představit je v co nejširší paletě odborníkům a laikům. V úterý dne 7. února 2017 proběhla v hotelu Ambassador tisková konference k veletrhu Holiday World. (foto) Hovořili zde H.E. Ambassador Khaled Alatrash, velvyslanec Státu Palestina, Libor Patočka, manažer veletrhu, Jan Novotný, ředitel pro strategii společnosti Incheba, Jana Horká, ředitelka festivalu World Film a Nazim Afana, vedoucí oddělení cestovního ruchu Moravskoslezského kraje.
K zakoupení na ticket-art.cz.
16.2. - 17.2. 2017 - POUZE PRO ODBORNÍKY  (platí na Holiday World a Top Gastro & Hotel) 
Předregistrace odborníků: 400 Kč (permanentka na 4 dny)  Odborníci na místě (na pokladně): 500 Kč (permanentka na 4 dny)
18.2. - 19.2. 2017 - PRO VEŘEJNOST  (platí na Holiday World a Top Gastro & Hotel)
Vstupné plné: 150 Kč  Zlevněné vstupné: 100 Kč  (pro seniory, studenty a ZTP)
Zdarma  (děti do 15 let, ZTP+P vč. 1 osoby doprovodu)  Děti do 15 let musí mít doprovod.  Zákaz vstupu se psy.
Mezi vystavovatel veletrhu Holidayworld jsou také některá města, mezi nimi i Město Česká Třebová a Ústí nad Orlicí: V seznamu vystavovatelů jsem dále našel  Aš, Brandýs nad Labem - Stará Boleslav, Havlíčkův Brod, Dolný Kubín, Cheb, Jáchymov, Jemnice, Jihlava, Klášterec nad Ohří a Mariánské Lázně, Ostrov a Počátky, Třebíč a Jirkov, Most. Dále také větší celky sdružení měst, turistické oblasti - expozice snad všech krajů Česka, v případě našeho kraje jde opět o společnou expozici destinační společnost Východní Čechy. Královéhradecký kraj pak ještě vystavuje samostatně. Expozice města Česká Třebová bude opět ve vstupní veletržní hale. Hlavní cestovní ruch zajišťují cestovní kanceláře, tam bude také největší nával, tam bude největší zájem návštěvníků....
Kraj připravil program údržby a rozvoje svého majetku na další čtyři roky

Pardubice (7. 2. 2017) – Jak dál udržovat, spravovat a podle současných trendů i rozvíjet nemovitý majetek Pardubického kraje v celkové hodnotě 25 miliard korun, stanovuje nový koncepční materiál, který dnes schválili radní kraje. Má zkratku PÚR, neboli Program údržby a rozvoje nemovitého majetku, a týká se dopravy, zdravotnictví, školství, sociálních věcí, kultury, životního prostředí a kanceláře ředitele úřadu.  S největšími investicemi počítá Pardubický kraj v letech 2018 a 2019, a to díky možnosti čerpat prostředky z evropských fondů i v souvislosti s vlastními projekty ve zdravotnictví.
Schválením tohoto koncepčního investičního dokumentu Rada Pardubického kraje naplňuje své nedávno zveřejněné programové prohlášení v této oblasti. Financování investic počítá se zdroji z krajského rozpočtu, z evropských fondů, ze státního rozpočtu a také od samotných příspěvkových organizací nebo akciové společnosti. „Požadavky na finance jsou samozřejmě vždycky vyšší, než jsou reálné možnost, ale vyplatilo se nám mít připraveno vždy více projektů, které mohou uspět v různých dotačních titulech. Na letošní rok jsou připravené stavby za 1,5 miliardy korun, na příští rok za více než tři miliardy a na rok 2019 přesahují dvě miliardy. Je zřejmé, že se tak Pardubický kraj neobejde bez bankovního úvěru na část z nich,“ uvedl hejtman Martin Netolický.
Na většinu staveb uvedených v PÚR byl již schválen investiční nebo projektový záměr. „V letošním roce by nejvíc prostředků mělo jít do školství. Je to dáno tím, že vlastníme 380 školských budov, o které se musíme starat, i když neplánujeme žádné mimořádné investice. V oblasti dopravy spoléháme na roky 2018-19, kdy by se investice do silnic II. a III. tříd a do mostů měly zdvoj až ztrojnásobit tak, abychom se dostali ze současného stavu, kdy nejsme schopni zajistit reprodukci a údržbu našich více než tři tisíc kilometrů silnic,“ řekl 1. náměstek hejtmana pro majetek a investice Roman Línek.
Mezi velké projekty zařazené do tohoto programu patří například centrální příjmy nemocnic v Pardubicích a v Ústí nad Orlicí, výstavba nové psychiatrie v Pardubicích, rekonstrukce areálu Svitavské nemocnice, důležité úseky silnic v turistických oblastech Orlických hor, Králického Sněžníku a Seče či další modernizace silnic na celém území kraje. Kultura má tři zásadní projekty, a to na muzejní depozitáře, zámek a takzvaný Příhrádek v Pardubicích. V sociální oblasti bude pokračovat transformace ústavní péče. „Celkem připravujeme investice pro období příštích deseti let v hodnotě přes 8,5 miliardy korun,“ dodal Línek.