Českotřebovský deník 42/2017 (12/2)  
Ekocentrum Podorlicko: Dánsko  - všední i překvapivé

Ve čtvrtek 9. února podvečer se v přednáškovém sále ekocentra Podorlicko v Podbranské ulici sešlo několik desítek zájemců, aby se seznámili s poznatky z cest po Dánsku. Jejich přednáška měla podtitul "Dánsko jeho všednost a překvapivost". Zprostředkovateli dojmů byli manželé Radka a Radim Urbánkovi, kteří nešetřili bezprostředními dojmy a ukázali nám Dánsko z různých stránek. Cestovatelská témata patří v České Třebové mezi oblíbená a přednáška o Dánsku mezi ně opravdu zapadla velmi dobře.  Manželé Urbánkovi jsou muzejníci, každý má ovšem jiné zaměření a tak jsme vyslechli zasvěcené různé komentáře témat určených vyloženě pro chlapy, ale ovšem i pro dámskou klientelu, témata historická i současná, odborná, zeměpisná, ekonomická  i praktická.  Oba si publikum získali na svou stranu hned po prvních promítaných obrázcích. Své vystoupení měli skutečně velmi dobře připravené, přednesené s lehkostí a zájmem. A tak jsme odcházeli s nově nabytými znalostmi, třeba o tom, kdo byl Pol la Cour, kde je největší stabilní spalovací motor světa a k čemu slouží, jak vysoká je nejvyšší hora Dánska. Poznali jsme zemi, ve které zanechali své stopy Wikingové, ale také Přemyslovci, poznali obzervatoř hvězdáře Tycha de Brahe, supermoderní budovu navrženou českým architektem Janem Kaplickým... 
Ochránci přírody z ČSOP Podorlicko vybrali únorovou přednášku skutečně dobře.

Fotbalisté v přípravě vyhráli

"A" mužstvo zvítězilo v sobotu 11. 2.  ve svém čtvrtém přípravném zápase na hřišti s umělou trávou v Rychnově nad Kněžnou s domácím mužstvem   4 : 1
 
Jarní hokejbal 

Jarní soutěže v I. lize hokejbalu zahájí již koncem měsíce února. Lokomotiva Česká Třebová zasáhne do jarních bojů poprvé 5. března v domácím zápase  s týmem Snack Dobřany, a další týden 12. března zajíždí k dalšímu západu do Jihlavy. Lokomotiva Česká třebováí je po skončení podzimních bojů aktuálně na 13. místě osmnáctičlenné tabulky |I ligy. Její první jarní soupeří jsou v tabulce mnohem výše: Snack Dobřany na 5. místě a  Jihlava na místě sedmém.
B tým zahajuje v II. lize 4.3. v Opočně a další týden 11. 3. hraje doma s týmem Delta Pardubice. B družstvo Lokomotivy je po podzimních bojích na 8. místě druhé ligy  ve skupině  Čechy - východ.
 
Nahlížíme do minulosti  - co takhle rok 2000?                           

Ing. Ivana Vrbická 17 let ve funkci vedoucí odboru životního prostředí 

Změnu ve funkci vedoucího odboru městského ekologa (jak tehdy psalo) odsouhlasila  rada města v únoru 2000, když z funkce odvolala  odvolala Mgr. Evu Netušilovou v souvislosti s jejím odchodem na mateřskou dovolenou a nově do funkce jmenovala od 1. března 2000 Ing. Ivanu Vrbickou, která byla na odbor vybrána na základě výběrového řízení.  Před Evcou  netušilopvou zatsával funkci městského ekologa Ing. Karel Tomeš.
 
Supermarket BILLA slouží již 17 let

Slavnostní otevření se konalo 27. března roku 2000. Příznivé únorové počasí umožnilo dodavateli stavební akce - firmě Agille s.r.o. provést venkovní omítky a v březen zse pak prováděly vnitřních úpravy, montáž technologie a navezení zboží.  Také úprava venkovních prostor, parkoviště a příjezdové cesty. V nové velkoprodejně vzniklo cca nových 30 pracovních míst. Personál supermarketu se zaučoval  v obdobné prodejně ve Svitavách. Billa slouží dodnes a myslím, že ke spokojenosti, i když má další konkurenty.
 
Evidence obyvatel v r. 2000 hlásila:  Rodí se hodně holčiček !
Za rok 1999 se narodilo 163 dětí (73 chlapců a 90 děvčat),  zemřelo 145 občanů ( 82 mužů a 63 žen)
Přihlásilo se 198 obyvatel (85 mužů a 113 žen)  a odhlásilo 273 obyvatel (141 mužů a 132 žen)
Bylo 116 uzavřených sňatků  a 68 rozvodů manželství. V rámci města se přestěhovalo 591 občanů
Během roku 19999 poklesl počet obyvatel města ze 17146 na 17089. Z tohoto počtu je 8 375 mužů a 8714 žen.
Pro srovnání - jak to je nyní po 17 letech? Opět hodně holčiček!
Počet narozených dětí:  180 z toho 77 chlapců a 103 dívek
Počet zemřelých180 z toho 88 mužů a 92 žen
Počet osob ve věku 90 a více90  z toho 21 mužů a 69 žen. Průměrný věk:    43,0
Počet přihlášených občanů: 257,  počet odhlášených občanů: 348
Stěhování v rámci města:  537
Trvalý pobyt v České Třebové mělo k 31.12.2016: 15 580 (z toho 7 603 mužů a 7 977 žen). Za 17 let tedy v České třebové ubylo 1509 obyvatel s trvalým pobytem.
 
Slavnostní otevření Informačního centra ČD

V úterý 8. února dopoledne bylo za účasti vzácných hostů otevřeno v hale nádraží ČD v České Třebové nové informační centrum. V úvodu slavnosti vystoupil přednosta železniční stanice Česká Třebová Ing. J. Grebík, který vzpomenul na to, jak se postupně myšlenka tohoto centra proměnila v realizované dílo. Jeho otevřením se Česká Třebová řadí k jiným významným železničním uzlům, ve kterých již obdobná informační centra pracují, např. v Pardubicích nebo Kolíně.
Vystoupil zde také generální ředitel ČD Ing. Dalibor Zelený, který se přihlásil k tomu, že jako Třebovák má z otevření tohoto centra upřímnou radost. Dodal, že i toto nově otevřené informační centrum je dokladem toho, že železniční stanice Česká Třebová nadále posiluje svůj význam na síti Českých drah a řekl, že již od platnosti nového grafikonu koncem května t.r. bude na trať hlavního železničního koridoru převedena řada dalších významných spojů třídy Intercity a dokonce Eurocity , díky kterým získá město Česká Třebová přímé železniční spojení s některými evropskými metropolemi, jako je Vídeň, Berlín, Hamburg nebo Drážďany. Starosta města Jiří Pásek ve svém vystoupení vyzdvihl velmi dobrou spolupráci města a železniční stanice, která se právě podstatně zlepšila po nástupu současného přednosty Ing. Grebíka a dokonce vyslovil myšlenku, že v zájmu našeho města je udržet si zde Ing. Grebíka co nejdéle (i když k nám dojíždí až z Lysé nad Labem). Potom již došlo na slavnostní přestřižení pásky, což společně zajistil generální ředitel ČD Dalibor Zelený a starosta Jiří Pásek. 
Dnes už je vše jinak. ČD centrum bylo ani ne po deseti letech zrušeno, na jeho místě má dnes své prodejní místo společnost Regiojet. Předtím tam ovšem řadu let byly prázdné prostory...
 
Slavnostní otevření rekonstruovaného krytého bazénu 31.1. 2000.

V 10 hodin dopoledne nejprve starosta Jiří Pásek přestřihl slavnostní pásku a pozval hosty k prohlídce objektu. Slavnostního zahájení se zúčastnili starostové okolních měst a obcí, přednosta OkÚ MUDr. Ivan Týče, senátor Bohumil Čada, poslankyně Ing. Veronika Nedvědová, předseda RKS Pardubického kraje Ing. Linek, zástupci dodavatele, členové městského zastupitelstva , celostátního i regionálního tisku a další hosté. V slavnostním projevu připomněl starosta Pásek úsilí odpovědných pracovníků Jaroslava Zedníka, Gustava Dolečka a Ing. Nováka o co nejhospodárnější průběh rekonstrukce, vyslovil uspokojení nad dokončeným dílem, které zvýší prestiž města České Třebové v regionu. Po slavnostním přípitku se představili členové plaveckého oddílu a několik skupin akvabel u oddílu Univerzity Palackého v Olomouci. Svůj křest také dostal nový tobogán. Prvními plavci, kteří před přítomnými hosty proletěli tobogánem do dojezdového bazénku byli funkcionáři plaveckého oddílu TJ Lokomotiva MUDr. P. Eisenwort a Ing. Pavel Kubásek., následovaní ovšem početným "plaveckým potěrem" , dávajícím jasně najevo, že mají z jízdy velký požitek. V následujících dnech po otevřená byl v bazénu nával, návštěvníci museli na vstup někdy vystát i frontu.