Českotřebovský deník 43/2017 (13/2) 
Poslední etapa výměny oken v domech kolem I/14 zahajuje

ŘSD Pardubice připravuje dokončení  poslední etapy výměny oken v objektech podél silnice I/14 v úseku Česká Třebová, Lhotka - Dlouhá Třebová. Vlastníky objektů bude kontaktovat firma Ing. Romana Růžičky, e-mail: ruzicka.ro@gmail.com, která předpokládá od druhé poloviny února do 20. dubna 2017 provádění prohlídek a zaměření oken, podle již provedeného měření hluku.
V případě výskytu problémů kontaktujte Odbor rozvoje města a investic, Ing. Karel Švercl, 605 246 688.
 
Připravuje se rekonstrukce plynovodu  v Hýblově ulici 

Dovolujeme si Vás pozvat na setkání vlastníků nemovitostí, vlastníků a provozovatelů obchodních jednotek, vlastníků a správců sítí, kterých se dotýká stavba č.1/2016 s názvem „Reko MS Česká Třebová - Hýblova", povolená rozhodnutím MěÚ Česká Třebová, odborem výstavby pod čj. 22488/2015/VYS/JFA/UZR/55-8 ze dne 22.02.2016. Setkání organizujeme za účelem seznámení se s dopravně inženýrskými opatřeními, zejména pak s dopravními omezeními po dobu realizace stavby. Budou přítomni zástupci zhotovitele -společnost Kubík, a.s. Praha, Divize výstavby plynovodů Litomyšl.  Setkání se uskuteční ve  čtvrtek dne 23. února 2017 od 14:30 hod. ve velké zasedací místnosti MěÚ Česká Třebová.  Na setkání se těší Ing. Karel Švercl vedoucí odboru rozvoje města a investic
 
Poděkování

Děkuji dvěma městským strážníkům a dvěma dobrovolným hasičům (jména bohužel neznám) za rychlou pomoc v mé nenadálé svízelné situaci. Velmi si vážím jejich ochoty a lidského přístupu.  Zdenka Vosyková
 
Prof. Koudelka (TOP 09) uznává chybu a podá rezignaci

VYJÁDŘENÍ PŘEDSEDY MÍSTNÍ ORGANIZACE TOP 09 LIBORA SLEZÁKA KE KAUZE CESTY VEDENÍ SLUŽEB MĚSTA PARDUBIC DO JAR
1. Prof. Ing. Ladislav Koudelka DrSc. podá rezignaci na funkci předsedy představenstva společnosti Odpady a.s. a na funkci člena dozorčí rady mateřské společnosti SmP a.s. Jako předseda představenstva má plnou zodpovědnost za dění ve firmě.
2. Zastupitelka Lea Tomková nese zodpovědnost před voliči ANO. TOP09 nechává na ANO, aby zvážilo další postup. ANO podá své návrhy a další informace na mimořádné radě příští pondělí.
3. TOP 09 vždy podporovala a bude dále podporovat zastoupení opozice v městských společnostech.
 
Výroční členská schůze ochránců přírody

Výroční členská schůze ZO ČSOP Podorlicko se bude konat ve čtvrtek 2. 3. 2017 od 17.00 v ekocentru Podorlicko
 
První krajská miminka se mají k světu

Narodili se v prvních hodinách letošního roku. První byla holčička Ema Švecová, kterou maminka přivedla na svět v Orlickoústecké nemocnici necelou půlhodinu po silvestrovské půlnoci. O dvě hodiny později se narodil první letošní chlapec v kraji. Stal se jím Patrik Vondra, který má v rodném listě zapsané Pardubice a místní porodnici. Na konci šestinedělí jejich rodiny navštívili i krajští radní Hana Štěpánová a Ladislav Valtr, aby jim předali symbolické i peněžní dárky od Pardubického kraje.
„Vedle příležitosti osobní gratulace k rodinnému štěstí a radosti ze zdravého miminka, mě také velmi zajímalo, jak byli rodiče spokojeni s péčí v našich porodnicích,“ řekl radní pro zdravotnictví Ladislav Valtr. Zatímco pro Švecovi to byla první zkušenost, Vondrovi rodili už po třetí a pokaždé to byl kluk.
„Porod začal na Silvestra a byli jsme v celé porodnici sami s personálem, všichni byli moc milí a vstřícní,“ vzpomínala Lenka Švecová, která je učitelkou na prvním stupni základní školy. Její manžel pracuje v rodinné firmě a u porodu byl ženě oporou. Do budoucna určitě nechtějí zůstat jen u jedináčka.
Vondrovi ještě sledovali z okna silvestrovský ohňostroj a do porodnice se vydali až o půl druhé ráno. Jejich třetí syn byl na světě za pár minut. „Já jsem v Pardubicích rodila potřetí a nikam jinam bych nejela, jsem tu spokojená,“ konstatovala Lenka Vondrová, která sice vystudovala jazyky, ale do budoucna se plánuje zaměřit spíš na mlsné jazýčky s vlastní výrobou dortů. S manželem živnostníkem a třemi syny chce mít čas rodinu.
„Po dnešku nemám o budoucí generaci obavy. Je vidět, že i mladé ženy s kariérou se neobávají mít více dětí, byly to velmi sympatické návštěvy,“ komentovala setkání s rodinami prvních letošních dětí radní pro regionální rozvoj Hana Štěpánová.
Kalibr cup v Lanškrouně pro domácí

Možná jen ty nejodvážnější dámy by do společnosti vyšly s některým z účesů, které byly vidět na 17. ročníku umělecké soutěže Kalibr cup v Lanškrouně. Kreativitou studenti odborných škol nešetřili ani při v soutěžích v tzv. body-artu, tedy malování na tělo, či make-upu. Nápaditost nejen českých, ale i polských studentů ocenil také krajský radní Bohumil Bernášek, pod jehož záštitou se tradiční akce konala.
„Kalibr cup je pro všechny zúčastněné studenty, i pokud zrovna nevyhrají, velikým zážitkem a také inspirací do jejich profesního života. Získávají cenné reference, které poté mohou využít při hledání práce, zaměstnavatelé podobné zkušenosti z velkých soutěží rozhodně ocení,“ uvedl radní Pardubického kraje pro školství Bohumil Bernášek, který v roce 2000 jako ředitel lanškrounské školy soutěž Kalibr cup spoluzakládal.
Kalibr cup
Kalibr cup je soutěž žáků středních škol v kosmetické a kadeřnické tvorbě. Za začátek soutěže lze považovat rok 2001, prvnímu ročníku soutěže však předcházel rok 2000, kdy škola pořádala soutěž odborných dovedností kosmetiček a kadeřnic v nově otevřené sportovní hale. První ročník soutěže se uskutečnil pouze pro make-up spojený se zdobením nehtů. Od roku 2002 byla soutěž rozšířena i o kadeřnickou část a postupně se jí zúčastňuje stále více středních škol. V současnosti se do soutěžního klání zapojuje průměrně 37 středních škol vyučujících obory Kosmetička a Kadeřník.
 
Kalibr cup 2017 – Pin up style – výsledky:
Účesová tvorba
1.  Kristýna Slezáková, Lanškroun  2.       Daniel Schmidt, Olomouc  3.       Šárka Čtvrtníčková, Šumperk
Make-up
1.  Barbora Gavlasová, Frýdek-Místek  2.   Nela Navrátilová, Lanškroun  3.     Marie Magdaléna Hitková, Dvůr Králové nad Labem
Body-art
1. Markéta Dudychová, Lanškroun  2.       Žaneta Jašková, Polička  3.       Dominika Veselá, Praha
Před 15 lety záskali českotřebovští výtvarníci oficiální souhlas Zuzany Švabinské pro název Maxmilián

Mimořádný den prožila v sobotu 23. 2. 2002 výtvarná skupina MAXMILIÁN.
Na výstavě Maxe Švabinského v Praze, ve vznešeném prostředí Valdštejnské jízdárny, přijali českotřebovští výtvarníci oficiální souhlas paní Zuzany Švabinské s tím, že ponesou jméno jejího otce. Byla podepsána i zakládací listina skupiny. Paní Švabinská tehdy všechny překvapila svou úžasnou vstřícností  a srdečností. Při společné prohlídce výstavy u některých obrazů zavzpomínala na atmosféru jejich vzniku, na rodinné prostředí.
Mezitím ochotně rozdala desítky podpisů  ostatním návštěvníkům, kteří si přinášeli i právě vydanou knihu “Světla paměti”.
V té najdeme mnoho vzpomínek na obec Kozlov u České Třebové. Zdejší krajina Švabinského inspirovala k půvabným kresbám, grafickým listům i slavným olejům, jako byl například Chudý kraj, jehož rozměrné plátno tvoří entrée výstavy. Pod ním si českotřebovští výtvarníci s paní Zuzanou slíbili nejen vzájemné přátelství, ale i obnovení tradice umělcova “chudého kraje”. 

 

Podle Mgr. Marty Demelové, fotografie Martina Šebely zachycuje Zuzanu Švabinskou  v Kozlově právě s její poslední vydanou knížkou vzpomínek "Světla paměti", kterou dokončila krátce před svými 90. narozeninami.