Českotřebovský deník 44/2017 (14/2) 
Firma CFS Česká Třebová, s.r.o. staví v Borku logistický areál

Letošní zima stavbařům nepřeje a tak to má metrostav s plněním svého úkolu těžké. Podle informační tabule má být logistický areál firmy CFS hotový do konce  měsíce května.  Jedná se o první etapu, ve finální fázi mají stát v areálu firmy takové haly dvě. V této rozestavěné bude ovšem také administrativní centrum a sociální zařízení. Firma úzce spolupracuje s nedalekým terminálem  společnosti Metrans, ve finále bude ovšem znamenat, že počet kamionů, které mají svůj cíl v České Třebové dále poroste.

Rekonstrukce tunelů pokračuje i v zimě

 Fotografie byly pořízeny o víkendu, což svědčí že píle stavbařů je veliká a dílo se za nimi už také rýsuje....

Krajský rozpočet bude posílen

Zastupitelstvo Pardubického kraje na svém dnešním jednání schválilo přerozdělení rezervy vytvořené ze zlepšeného inkasa daní a z úspor nevyčerpaných rezerv v roce 2016. Celkově je pro letošní rok rozpočet kraje posílen o částku 424 milionů korun.
„Svůj vliv na dobrém hospodaření kraje má kromě efektivního hospodaření také navýšení rozpočtového určení daní pro kraje. Celkově díky těmto okolnostem budeme moci rozdělit na investiční činnost částku 424 milionů korun. Rozhodně nebudeme tyto finance projídat, ale smysluplně je investujeme do potřebných oprav silnic a mostů, havarijních stavů na některých školách, ale také do kultury či zdravotnictví,“ uvedl hejtman Martin Netolický.
Krajští zastupitelé na tomto jednání schválili posílení kapitoly Doprava a silniční hospodářství o 110 milionů korun. Necelých 40 milionů získá oblast zdravotnictví, více jak 32 milionů putuje na programové dotace ve všech oblastech. Kultura a památkové péče získá částku 20 milionů korun, školství pět milionů korun a oblast sportu a cestovního ruchu přes 1,5 milionu korun. „Prozatím není zapojeno spolufinancování projektů, které budou podpořeny z prostředků Evropské unie. U nich čekáme na jejich postupný náběh a úspěšnost námi preferovaných záměrů,“ dodal Martin Netolický.
 
POZVÁNKA NA VALNOU HROMADU SPOLKU GYMNÁZIA

Výbor Spolku Gymnázia Česká Třebová si dovoluje touto cestou popřát všem svým členům a příznivcům mnoho úspěchù v práci i osobním ?životě v roce 2017 a současně pozvat na valnou hromadu, která se bude konat ve čtvrtek 23. února 2017 v 17.00 hodin v učebně biologie v budově Gymnázia Česká Třebová. Veškeré informace o činnosti Spolku najdete na webu http://www.gymnct.cz/spolek. Pro členy Spolku uvádíme nové číslo účtu: 115-3835690277/0100
Těšíme se na setkání se všemi příznivci gymnázia.                                                                          Petr Poldauf, předseda Spolku
 
Koncert folk-rockové skupiny Condurango a Báry Hrzánové nebude 

Bára Hrzánová na poslední chvíli zrušila koncert, který Kulturní centrum již avizovalo na 19. března. Proto jej z programu mažeme.
 
Výstava Lovecké zbraně východočeských puškařů 26.1.2017 19:00 - 19.3.2017

Vernisáž máme za námi, ale přesto stojí tato pro českotřebovské muzeum vcelku netradiční výstava, jejímž jádrem je putovní výstava Východočeského muzea v Pardubicích za povšimnutí. Nezaobírá se pouze loveckými zbraněmi pocházejícími z dílen známých i méně známých puškařů z východních Čech, bude možné nahlédnout do puškařské dílny, případně se nechat unést atmosférou loveckého salonu počátku 20. století.
Sobota v  muzeu

Městské muzeum Česká Třebová Vás zve na program (nejen) pro rodiny s dětmi Sobota v muzeu, který proběhne 18. února 2017 od 15 do 16 hodin. Po komentované prohlídce výstavy Lovecké zbraně východočeských puškařů se návštěvníci mohou těšit na povídání na téma Lovecký pes – nejlepší pomocník myslivce.
Schváleno udělení 9 cen Pardubického kraje

Celkem devět nominací na nejvyšší ocenění Pardubického kraje schválili dnes krajští zastupitelé. Ocenění jsou výrazem uznání významným osobnostem, kolektivům nebo právnickým osobám, které se zasloužily o rozvoj Pardubického kraje a přispěly k šíření jeho dobrého jména, nebo se podílely na záchraně lidských životů. Letošní laureáty vybírala komise složená ze zástupců jednotlivých zastupitelských klubů už po čtvrté. Mimořádně bylo ocenění uděleno také za skutek, který se stal v letošním roce, a to v souvislosti s pádem střechy sportovní haly v České Třebové. Slavnostní předávání ocenění se uskuteční 3. května ve Východočeském divadle v Pardubicích.
„Každoročně se přesvědčujeme o tom, kolik máme v Pardubickém kraji osobností, které šíří slávu svého rodiště či působiště po celé republice nebo i ve světě. Je skutečně těžké z nich vybrat jen několik, protože jsme v letošním roce obdrželi rekordní množství 47 nominací,“ řekl hejtman Martin Netolický. Cenu Za zásluhy o Pardubický kraj převezmou významný pardubický lékař Karel Havlíček za celoživotní přínos k rozvoji české chirurgie, cyklokrosař a olympijský vítěz Jaroslav Kulhavý, smíšený pěvecký sbor KOS Pedagogické školy v Litomyšli, Evžen Erban za dlouholeté úsilí o zachování a rozvoj plochodrážního sportu v Pardubicích a Josef Ročárek za přínos k rozvoji učňovského školství na Pardubicku. „Je to velmi inspirující, vidět, co všechno stojí za úspěchy těchto lidí, a že nic není zadarmo,“ dodal 1. náměstek hejtmana Roman Línek.
Cenu Michala Rabase za záchranu získají z 11 nominovaných tři zachránci za včasné poskytnutí první pomoci při různých kritických a život ohrožujících situacích.
Mimořádné ocenění míří do České Třebové. Zastupitelé se letos na základě doporučení krajské rady rozhodli udělit aktuálně ještě jedno mimořádné ocenění. „Ačkoliv se jedná o čin, který se stal v letošním roce, považuji za logické ocenit zástupce sportovního klubu FBK Orlicko-Třebovsko a rozhodčí utkání ve florbale, kteří byli přítomni při pádu střechy sportovní haly v České Třebové. Díky jejich duchapřítomnosti, odpovědnému přístupu a pomoci vyvázli všichni mladí sportovci, ale i další návštěvníci bez vážnějších zranění a nedošlo k panice,“ vysvětlil hejtman Netolický, který avizoval návrh na ocenění ihned po nešťastné události. Zastupitelstvo Pardubického kraje chce prostřednictvím oceňování osobností kraje posilovat uvědomování si příslušnosti k území i lidem, kteří zde žijí. Počet nominovaných každoročně narůstá.
Oblastní hokejová liga dospěla do semifinále

IHC Česká Třebová zde ovšem hrát nebude.  Již jsou naplánovány následující semifinálová utkání - hraje se na dva zápasy:
Moravská Třebová B - Choceň B  (17.2. a 26. 2.) a Voděrady - Litomyšl (19.2. a 25.2.)
VIZE 2030

Vzpomenete si ještě, co bylo před 13 lety? Vznikl Facebook, mistry Evropy ve fotbalu se stali Řekové a vrátili jsme se do Evropy.
A co bude za 13 let? TOP 09 zveřejnila jako vůbec první politická strana výhled na více než jedno volební období. Nabídli jsme lidem VIZI úspěšné země - České republiky v roce 2030. Nyní chceme o této vizi vést diskuzi, abychom co nejlépe a ve shodě s Vámi připravili kvalitní  program pro volby do sněmovny. Budu velmi rád, pokud si uděláte čas a setkáte se s námi.
Kdy: 15. 2. 2017 od 17:00  Natura park, Štolbova 2874, Pardubice. Zve Miroslav Kalousek
 

V únoru roku 2000 začalo bourání domu p. Valterové v Riegrově ulici         

Paní Valterová v roce 1999 zemřela v požehnaném věku a na frekventované Riegrově ulici zůstal prázdný dům. Ten po vyklizení odkoupila firma Klahos, sídlící v sousedním domě a rychle připravila záměr na  stavbu nového domu v sousedství. Bylo  to tehdy velmi dobře hodnoceno, bylo to ku prospěchu vzhledu ve středu města...
 
POZVÁNKA NA VALNOU HROMADU SPOLKU GYMNÁZIA

Výbor Spolku Gymnázia Česká Třebová si dovoluje touto cestou popřát všem svým členům a příznivcům mnoho úspěchù v práci i osobním ?životě v roce 2017 a současně pozvat na valnou hromadu, která se bude konat ve čtvrtek 23. února 2017 v 17.00 hodin v učebně biologie v budově Gymnázia Česká Třebová. Veškeré informace o činnosti Spolku najdete na webu http://www.gymnct.cz/spolek. Pro členy Spolku uvádíme nové číslo účtu: 115-3835690277/0100
Těšíme se na setkání se všemi příznivci gymnázia.                                                                          Petr Poldauf, předseda Spolku
KULTURA 73