Českotřebovský deník 46/2017 (16/2)
Náboženská obec Církve československé husitské v České Třebové
srdečně zve všechny spoluobčany na přednášku
Filipíny a Bangladéš očima národního ředitele Papežských misijních děl
ICLic. Mgr. Leoše Halbrštáta
Kdy: Pondělí 27. 3. 2017 od 17 hodin
Kde: Sbor Církve československé husitské v České Třebové  Vstupné dobrovolné

Sibiřský husky mezi dětmi

Ve středu 15. února jsme na zimní prosluněné zahradě přivítali rodinu Hubených se psím doprovodem – sibiřským husky Dykem.Děti se dozvěděly spoustu informací o životě tohoto plemene, že je to hbitý a zdatný pomocník, který miluje pohyb a je plně oddaný svému pánovi. Paní Hubená odpovídala na zvídavé otázky, třeba, jak to chodí na psích závodech, a jak se zapřahá psí spřežení.Každé z dětí se mohlo povozit v tažných saních a pejska si pohladit. Tímto celé rodině Hubených děkujeme. 
Děti a učitelky z MŠ U Koupaliště Česká Třebová

Sociální služby Česká Třebová - Domov pro seniory, přijmou zaměstnance na pozici Pracovních přímé obslužné péče - dobrý zdravotní stav, čistý trestný rejstřík, chuť pracovat s lidmi. Kurz Pracovníka v sociálních službách není podmínkou, zkušenost s péčí o seniory vítána. 12 hodinové směny, nepřetržitý provoz o SO, NE, svátcích.
Kontakt  Drvoštěpová Dagmar vedoucí zdravotního úseku 739 344 576 
zdravotni@socialnisluzbyct.cz
 
V Borku vznikne odloučené pracoviště MŠ Vinohrady 

Zastupitelstvo města se bude v pondělí zabývat návrhem na zřízení odloučeného pracoviště Mateřské školy Česká Třebová, Vinohrady umístěného v objektu Základní školy praktické Česká Třebová, se sídlem nám. 17. listopadu 2060, ve vlastnictví Pardubického kraje.
Návrh k projednání zahrnuje:
a) organizační změnu  – vznik odloučeného pracoviště Mateřské školy Česká Třebová, Vinohrady, zřízení jedné třídy pro 24 dětí, včetně samostatné ložnice a hygienického zařízení,
b) stavební úpravy v rozsahu zpracování projektové dokumentace, stavebních prací a vybavení nábytkem splňujícím požadované normy, veškeré náklady budou hrazeny z rozpočtu města Česká Třebová,
c) zajištění toho, že celkové finanční náklady na provedení stavebních úprav za účelem zřízení třídy předškolního vzdělávání budou formou darovací smlouvy v hodnotě technického zhodnocení budovy převedeny do vlastnictví Pardubického kraje a užívání těchto prostor bude ošetřeno uzavřením smlouvy o výpůjčce po dobu 10 let.
Obyvatelé z Borku tento návrh všeobecně vítají, umožním bezproblémové docházení do mateřské školy, která bude mít odpovídající vybavení. Odloučené pracoviště  po úpravách vznikne od září 2017, kdy bude platit nový zákon  zavádějící  povinnou předškolní přípravu v mateřské škole. Lze očekávat že schválení tohoto návrhu v zastupitelstvu města nebude mít problémy.
 
JIŽ TENTO PÁTEK 17.2.2017 AC/DC CZECH REVIVAL, KABÁT REVIVAL, OUR AS, ČESKÁ TŘEBOVÁ POD SKALKOU. JEDEN Z NEJUZNÁVANĚJŠÍCH REVIVALŮ AC/DC PŘIJEDE PŘEDVÉST TO NEJLEPŠÍ ZE SVÉ SHOW DO ČESKÉ TŘEBOVÉ VE VÍCE 90MIN KONCERTU.DALŠÍ KAPELOU, KTERÁ VÁS BUDE BAVIT JSOU KABAT REVIVAL Z HRADCE KRÁLOVÉ. JE UZNÁVANA SAMOTNÝMI KABÁTY, COŽ NĚCO NAPOVÍDÁ O JEJICH KVALITÁCH. NO V POSLEDNÍ ŘADĚ SE VÁM PŘEDSTAVÍM DOMACÍ KAPELA OUR AS Z TŘEBOVÉ.
STARTUJEME 18:30H. AKCE NA RUM+ COLA 28KČ  A  TULLAMORKA + COLA 48KČ

Slavnostní zahájení veletrhu cestovního ruchu Holidayworld

Konalo se ve čtvrtek 16/2 2017 v 10 hodin na výstavišti v Praze Holešovicích v tzv. Pyramidě. Otevřely se expozice a rozběhl se současně také doprovodný program, který je určen především pro odborníky.  Budou zde také prezentace největších cestovních kanceláří a destinací, letos se klade důraz na destinace Dominikánská republika a jihovýchodní Ásie včetně Číny. Pro jednotlivé vystaviovatele je vyhlášena soutěž o nejlepší či nejpůsobivější expozici, o nejlepší propagační materiál, losují se soutěže pro návštěvníky...  Ve vstupní hale je také stánek města Česká Třebová, která se veletrhu zúčastňuje pravidelně od roku 2003.  Je zde také stánek města Ústí nad Orlicí, které zde prezentuje také partnera - Bystřici Klodskou.  Měst, která si dovolí mít vlastní expozici není zase tak mnoho, jak by se  z významu veletrhu zdálo, většinou se prezentují celé regiony nebo turistické destinace. Zřejmě i proto, že užitečnost zdejší propagace je těžké měřit.... Možná bychom měli na veletrhu úspěch, kdybychom zde promítali video z pásu střechy sportovní haly....
 
Pozvánka na oslavu MDŽ

Středisková rada KSČM v České Třebové Vás srdečně zve ve čtvrtek 9.3.2017 v 15,30 hod
na oslavu MDŽ v Domu práce nad lékárnou Arnika v Masarykově ulici.
Zajištěno je malé občerstvení, bohatá tombola a živá hudba. Účastnit se nemusí jenom ženy, ale i jejich mužské polovičky. Srdečně zvou pořadatelé.
Náš kraj je ve vnímání turistů úspěšnější než ve statistikách přenocování

Redakce časopisu KAM po Česku vyhlásila výsledky ankety s názvem Kraj mého srdce, kterou uspořádala ve spolupráci s Asociací krajů České republiky už popáté. Cílem ankety je zmapovat preference obyvatel České republiky v oblasti volnočasových aktivit. Jedinci se zájmem o cestování měli možnost prostřednictvím ankety přidělit své preferenční hlasy krajům v deseti kategoriích, kde by chtěli své volnočasové aktivity daného zaměření realizovat. A Pardubický kraj si nevedl vůbec špatně.
„V absolutním pořadí přidělených hlasů jsme v konkurenci 14 krajů skončili na osmém místě, v kategorii Koně a stezky jsme dokonce vyhráli,“ uvedl radní Pardubického kraje pro cestovní ruch, sport a volnočasové aktivity René Živný a pokračoval: „Je tedy vidět, že posuzovat návštěvnost kraje pouze podle počtu přespání ve velkých ubytovacích zařízeních není správné. Penziony do 25 míst a malá soukromá ubytování se do toho vůbec nezapočítávají.“
 Účastnící ankety dobře hodnotí Pardubický kraj také v oblasti cykloturistiky, výletů s dětmi, zážitků a pěší turistiky. „Pro cestovní ruch je dobré se něčím odlišit, vyhmátnout něco specifického pro dané území, a tady se potvrdilo, že si náš kraj lidé spojují nejvíce s koňmi, ať už to je Velká pardubická, Národní hřebčín v Kladrubech nad Labem nebo koňské stezky. Budeme tuto image posilovat, ale zároveň se budeme zaměřovat také na rodinnou turistiku, možnosti aktivního sportovního a dalšího vyžití i na příležitosti pro generace, kterým už děti odrostly a mají již více času,“ dodal René Živný. Ten dnes převezme cenu za vítězství v  kategorií Koně a stezky na úvod 26. ročníku mezinárodního veletrhu cestovního ruchu Holiday World. Nejvyšší počet hlasů získal Jihočeský kraj, který zvítězil před Jihomoravským krajem a Krajem Vysočina.
 
Krajský úřad Pardubického kraje nově přijímá platební karty

Pardubice (16. 2. 2017) – Na krajském úřadě Pardubického kraje lze nově provádět úhrady platební kartou. V pokladně úřadu, která je umístěná v budově bývalé Reálky, je ode dneška v provozu platební terminál. Veřejnost jej může využít zejména pro uhrazení správních poplatků či služeb Czech POINTu.
Provozní doba pokladny (budova „C‘, Reálka):
pondělí 7:00 – 17:00
úterý     7:00 – 15:30
středa   7:00 – 17:00
čtvrtek  7:00 – 15:30
pátek    7:00 – 14:30