Českotřebovský deník 47/2017 (17/2) 
Studenti českotřebovského gymnázia v MŠ U Koupaliště

S pohádkou O domýšlivém banánu se představila skupina studentů (někteří bývalí žáci naší MŠ) z místního gymnázia. Pod vedením profesorky Pavlíkové odehráli scénku a zapojili se do hry s nejmenšími Kuřátky. Za rok nashledanou!

Pardubický kraj na veletrhu Holiday world

Pardubický kraj v této veletržní sezóně i nadále pokračuje ve stávající úspěšné spolupráci s Královéhradeckým krajem, která započala již vloni, a to podepsáním Memoranda o spolupráci v oblasti cestovního ruchu. Oba kraje znovu přichystaly společnou prezentaci pod značkou Východní Čechy, se kterou se představují na veletrhu cestovního ruchu HOLIDAY WORLD v Praze v termínu 16. – 19. února 2017. Stylově tak navazují na velký úspěch česko-slovenského loutkářství, které bylo dne 1. prosince 2016 zapsáno na Reprezentativní seznam nehmotného kulturního dědictví lidstva UNESCO.
Na stánku se návštěvníci velerhu mohou inspirovat k nejrůznějším výletům ve všech regionech východních Čech a dozvědět se novinky na nadcházející turistickou sezónu. Společná expozice je navržena do podoby malého kočovného divadélka či maringotky s pódiem a oponou a doplněna zapůjčenými loutkami z Královéhradeckého loutkového Divadla Drak a z Pippichova divadla z Chrudimi.
Doprovodný program na stánku Východních Čech je sestaven z krátkých scének chrudimského loutkáře z Pippichova divadla, pana Libora Štumpfa, který je hudebně doprovázen harmonikářem z folklorního souboru Kvítek, panem Ondřejem Veselým. Při scénkách jsou využity speciální marionety. Loutkář je k dispozici také po skončení scénky a návštěvníci si mohou vyzkoušet, jak se vodí loutky. Součástí expozice je také fotokoutek s vyobrazením Kašpárka. 
Své zastoupení tu mají také regionální výrobky a produkty. Mezi nimi například tradiční pardubické perníčky, hořické trubičky, miletínské modlitbičky nebo dřevěné hračky od pana Bukáčka z Pardubického kraje.


Nové rádio Orlicko vysílá na 95,5 MHz z Ústí nad Orlicí

Radio Orlicko je regionální rozhlasová stanice, která svým informačním zaměřením cílí primárně na města Ústí nad Orlicí, Českou Třebovou a jejich okolí. Ve vysílání můžete slyšet nejčastěji českou i zahraniční rockovou hudbu vydávanou od 60. let 20. století až do současnosti. V nočních hodinách pak nahrávky ze živých koncertů slavných i méně známých rockových kapel.  Rádio by podle svého webu podporovat také místní hudební skupiny, které si mohou v v playlistu rádia najít své pevné místo!  
Rubrika co se děje  regionu se vysílá každý všední den v 6:40, 9:40, 12:40 a 15:40 hodin
Radio Orlicko můžete naladit na frekvenci 95,5 MHz v pásmu FM. Náš vysílač je umístěn přímo v Ústí nad Orlicí, naladit jej lze v Ústí, České Třebové a v bližším i vzdálenějším okolí těchto měst.

Pamlsková vyhláška v praxi

Studentům Gymnázia Aloise Jiráska v Litomyšli sice zmizely z bufetu skoro všechny nezdravé potraviny, ale díky snaze vedení školy a Renaty Halamkové, hlavní strážkyni dobré i „dobré“ stravy v místní kantýně, je brzy nahradily ty zdravější a vhodnější. I těm přišli studenti na chuť.
Víceleté Gymnázium Aloise Jiráska v Litomyšli se kvůli mladším studentům s nedokončenou povinnou školní docházkou muselo přizpůsobit pamlskové vyhlášce a odstranit z automatů a bufetu většinu tučných, slaných a sladkých jídel. Kvůli přítomnosti mladších studentů byli ti starší ochuzeni o ranní kávu či bagetu ke svačině. To se studentům nelíbilo, protože zjistili, že bez kávy se gymnázium prostě nedá vystudovat. Školní bufet se sice začal za chvíli opět plnit potravinami, ale velkou část z nich si smí kupovat pouze žáci z vyšších ročníků.
„Pamlsková vyhláška se dočkala velmi tvrdé kritiky, většina oponentů ale zároveň souhlasila s faktem, že se naše děti stravují nezdravě. Na litomyšlském gymnáziu se rozhodli hledat cestu, jak vyhovět vyhlášce a zároveň nabídnout dětem relativně pestrý sortiment vhodných potravin. Podle mého názoru se to velmi dobře daří.  Rezervy jsou ale třeba u výrobců, kteří by na požadavky zdravého stravování dětí měli pružněji reagovat,“ prohlásil po návštěvě gymnázia radní Pardubického kraje pro školství Bohumil Bernášek.
Řešení se přece jen našlo. Minulý týden škola pořídila nový automat na kávu. Je určen hlavně pro mladší žáky gymnázia, kteří si v něm mohou pořídit cereální kávy, mléčné a ovocné nápoje nebo čaje, které složením vyhovují vyhlášce. Na některé automaty dodaly firmy čipová zařízení, a tak si v nich mohou zboží kupovat pouze studenti starších ročníků. Nabídka potravin pro mladší žáky není velká, ale v bufetu se snaží připravit zdravé svačiny, a nyní dokonce i lehké obědy. A nejen mladí žáci a studenti o ně mají veliký zájem.
Magdaléna Hynková.
Absolvent ústecké „umprumky“ vyhrál Grafiku roku!

Výrazný úspěch zaznamenal ve středu 15. února grafik a ilustrátor Jakub Bachorík. Sdružení českých umělců grafiků Hollar slaví letos 100 let od založení a již po třiadvacáté udílelo Cenu Vladimíra Boudníka za celoživotní přínos grafice – jejím laureátem za rok 2016 se stal letos devadesátiletý Karel Malich.
V rámci slavnostního večera v pražském Clam-Gallasově paláci byli oceněni také umělci v dalších kategoriích, mezi nimi i studenti. A právě cenu Simeony Hoškové si odnesl Jakub Bachorík, student VŠUP Praha, který svoje první úspěchy sbíral už coby student orlickoústecké „umprumky“. Grafika se stylovým názvem Haf & Hail vznikla unikátní technikou, jedná se totiž o dřevořez motorovou pilou. „Absolvovali jsme týdenní workshop a měli jsme vytvořit dřevoryt s nástroji – bruskami, motorovými pilami, hoblíky. Ateliérové zadání v jarním semestru loňského roku znělo aktuální společenská nálada a já jsem se toho chopil jako určité společenské sondy,“ vysvětlil autor a doplnil: „Ztvárnil jsem skupinu našich spoluobčanů, která se účastní pro mě velice bizarních a bujarých demonstrací, kde padají hodně radikální a extrémistické názory. Grafika hajlujícího německého ovčáka je určitým zobrazením extrémistů.“
„Choval se jako profík,“ vzpomíná učitel
Úspěch Jakuba Bachoríka nemohl uniknout pozornosti jeho „domovské školy“, tedy orlickoústecké „umprumky“. Na studenta, který už jako středoškolák sbíral jeden úspěch za druhým včetně vítězství v celostátní soutěži Studentský design, vzpomínají jeho vyučující rádi. „Jakub je ojedinělý příklad mimořádně talentovaného a pracovitého studenta, který je současně také skromný, komunikativní. Nedává okázale najevo, že je nejlepší, i když by mohl. Při plnění školních úkolů se choval jako profík, který práce odevzdával jako první a současně výborně zpracované. A to i tehdy, když mu zadaný úkol příliš neseděl a nebavil ho! Prostě mimořádný zjev, který se mezi studenty téměř nevyskytuje,“ vysekl poklonu svému bývalému studentovi vedoucí uměleckých oborů SŠUP Jaroslav Habrman.“ Co bych k jeho úspěchu dodal? Je to vynikající výsledek, i když zatím „jen“ v kategorii student. Zas tak překvapující ale není, zvlášť pro ty, kteří Jakuba učili nebo jej znali,“ doplnil ještě akademický malíř Jaroslav Habrman.