Co pro vás připravila knihovna na březen 2017                 

Upozornění pro návštěvníky knihovny - mimořádné uzavírky knihovny
Dne 3., 22. a 31. března bude oddělení pro dospělé čtenáře otevřeno do 17 hodin. Výpůjčky můžete vracet do biblioboxu. Sobotní provoz knihovny 1. dubna je zrušen z důvodu konání akce Noc s Andersenem.
 
Upozornění pro návštěvníky dětského oddělení
V pátek 24., v pondělí 27. a v pátek 31. března bude dětské oddělení v dopoledních hodinách 8 – 11:30 hod. zavřeno z důvodu konání besed pro školy. Výpůjčky můžete vracet na oddělení pro dospělé. Děkujeme za pochopení.
 
Březen měsíc čtenářů
Svaz knihovníků a informačních pracovníků vyhlašuje v roce 2017 již osmý ročník celostátní akce na podporu čtenářské gramotnosti. Městská knihovna Česká Třebová se rozhodla ocenit své nejlepší čtenáře, kteří si v loňském roce půjčili nejvíce dokumentů. Během měsíce března se tak mohou těšit čtenáři ze všech oddělení i pobočky na Parníku na malé odměny.
 
Pavla Klimešová: Natura, nová výstava
3. března od 18 hodin, oddělení pro dospělé, I. patro knihovny
Srdečně zveme na vernisáž výstavy pastelových obrazů Pavly Klimešové. Hudební vystoupení zajistí Mgr. Milada Hamplová a Anna Klimešová. Výstava Natura představuje výtvarná díla inspirovaná přírodou a přírodninami. Českotřebovská výtvarnice se v minulosti prezentovala jak samostatně, tak také s výtvarnou skupinou MAXMILIÁN, se kterou pravidelně vystavuje své práce jak výtvarné tak i prostorové. Pro tuto expozici si připravila díla, která vystihují její pohled na svět okolo nás, na jeho krásy a snad i melancholická zastavení. Všech 13 prací je vytvořeno technikou pastel, který kromě kresby a akrylové malby je autorce nejbližší. Výstava potrvá do 30. dubna 2017. Výzva. Pokud máte zájem vystavovat v prostorách knihovny, ozvěte se nám na email: gabriela.bohackova@ceska-trebova.cz.
 
Matyldino pohádkohraní
7. března od 16 hodin, dětské oddělení
Každé první úterý v měsíci probíhá od 16 hod na dětském oddělení Matyldino pohádkohraní. Pro děti  ve věku od 4 do 9 let je připravené vyprávění pohádek a příběhů s otevřeným koncem, který si zkusí samy domýšlet. Mohou se nechat unést svou fantazií, probudit představivost, naučí se lépe vyjadřovat a třeba se u toho i společně zasmějeme. Zkusíme si k danému příběhu něco vyrobit a samozřejmě nebude chybět nějaká ta dobrota. Vstupné dobrovolné.
 
Knihožrouti – dětský čtenářský klub
8. března od 16 hodin, dětské oddělení
Každou druhou středu v měsíci se v knihovně objevují KNIHOŽROUTI! Milují knihy a tahle vášeň je velmi nakažlivá! Mezi varovné příznaky onemocnění patří: láska ke knihám a čtení. Pokud na sobě tyto příznaky pozorujete, přijďte k nám. Vstup zdarma. Vhodné pro děti 6 až 11 let. Knihožroutským světem vás od 16 hodin na dětském oddělení provede Lenka Špaisová.
 
Radek Jaroš: Koruna světa - Expedice Denali a Elbrus
17. března od 19 hodin, velký sál Kulturního centra
Přijměte naše pozvání na přednášku profesionálního horolezce Radka Jaroše o jeho projektu Koruna světa - expedice Denali a Elbrus. Jde o první dvě expedice Radka Jaroše na nejvyšší vrcholy všech světadílů naší planety. Akce se bude konat 17. března ve velkém sále Kulturního centra od 19 hodin, vstupenky v předprodeji v 1. patře městské knihovny. Prodej zbývajících vstupenek 30 minut před začátkem v Kulturním centru. Vstupné 200 Kč.
 
Mgr. Jakub Brdíčko: autorské čtení z knihy Nadechnout se bílé: příběh ztraceného kázání Tomáše Akvinského s hostem Martinem Leschingerem, 22. března od 18 hodin, oddělení pro dospělé
Městská knihovna Vás srdečně zve na autorské čtení českotřebovského autora knihy Nadechnout se bílé. Hostem bude Martin Leschinger, šéfredaktor nakladatelství Flétna. Čtení vás zavede do středověkého dominikánského kláštera v Paříži, v němž vznikaly myšlenkové perly slavné osobnosti – sv. Tomáše Akvinského. Detektivní zápletka (ztracené kázání mistra slova a pátrání po osobě, která jej odcizila) propojuje děj se současností, s akademickým prostředím katedry filozofie na UP v Olomouci. Literární večer bude proložen povídáním o osobnosti svatého Tomáše a o otázce, co člověka dělá šťastným. (O autorovi: Jakub Brdíčko vystudoval filosofii a bohemistiku v Brně a Olomouci. Publikoval několik prací o regionální literatuře, vyučuje na Gymnáziu v Ústí nad Orlicí český jazyk a společenské vědy. Ve volném čase působí jako katecheta v České Třebové.)
 

Akce na oddělení Teenspace:


Zapař si s knihovnicí
2.3, 9.3., 16.3., 23.3., 30.3. (čtvrtek), 14 – 18 hod., Teenspace
Předveď ostatním svou oblíbenou hru na X-boxu např. Rebelka, Harry Potter nebo Dance, ale také na compu a nauč ji knihovnici.
Offline day – odpoledne plné deskových her a zábavy
6.3., 27.3. (pondělí), 14 – 18 hod., Teenspace
Vypneme compy, X-box, mobily, Wi-Fi a zahrajeme si různé deskové hry, např. Dixit, Česko junior, Sázky a dostihy, Twister,  Activity a spoustu dalších her, u kterých si budeme povídat a užijeme si společně odpoledne. Můžeš přinést i svou oblíbenou hru z domu a naučit ji hrát ostatní. 
 
ROBO kroužek
1.3., 8.3., 15.3., 22.3., 29.3. (středa), 15 – 17 hod., Teenspace
Postav a naprogramuj si svého robota se svým týmem. Oblíbený ROBO kroužek je vždy každou středu. Těšíme se na tebe. Více info: adela.voclova@ceska-trebova.cz
 
Vytvoř si svůj komiks
13.3. (pondělí) 15 – 17 hod., Teenspace
Přijď si vytvořit svůj vlastní komiks podle své fantazie. Těší se na Tebe Adéla Více info: adela.voclova@ceska-trebova.cz
 
Noc s Andersenem - nocování dětí v knihovně - registrace začíná 1. března
31. března od 18 hodin až 1. dubna do 8:30 hodin
Každoroční nocování dětských čtenářů v Městské knihovně. Určeno pro děti 1. - 5. třída, bližší informace a přihlášky v půjčovně dětského oddělení. Nutná registrace předem. Přednost mají děti, které se této akce ještě neúčastnily. Uzávěrka přihlášek 17. března. Vstupné 150,- Kč. Bližší informace: martina.stosova@ceska-trebova.cz.
 
Jsme tu pro vás
Bolí vás ze čtení oči nebo máte zdravotní problémy, které vám znemožňují číst? Přijďte si půjčit audioknihy, čtení do ucha. Vybrat si můžete z více než 600 nejrůznějších příběhů, pro děti i pro dospělé. Poslouchejte knihy třeba když vaříte, sportujete nebo je pusťte dětem místo pohádky na dobrou noc.
Nabízíme také doplňkové služby, které vám zpříjemní návštěvu knihovny. Věděli jste, že pokud půjdete z knihovny za deštivého počasí, nemusíte zmoknout, ale můžete si u nás půjčit deštník? Půjčíme vám ho jako knížku a  vrátíte nám ho při příští návštěvě. Víte také, že pokud si zapomenete své brýle doma, půjčíme vám na výběr knih naše brýle? Vybrat si můžete hned z několika dioptrií. Těšíme se na vás. Vše, co si můžete půjčit, najdete  u nás v katalogu http://vufind.katalogknih.cz/ A pokud vám něco chybí, napište nám, abychom to dokoupili. Další informace a aktuální otevírací dobu naleznete na webové stránce knihovna.ceska-trebova.cz nebo https://www.facebook.com/mekct/ Psát můžete na info.knihovna@ceska-trebova.cz nebo volejte 732 756 827.
 

Připravujeme na duben:


Kateřina Karásková: Kde ženy vládnou, cestopisná projekce, 3. dubna od 18 hodin