Čenkovice: Restaurace u Sněhuláčka má problémy II.       


První zmínka byla již před měsícem.  Dnes jsem problémy ověřoval u právníků i na místě v Čenkovicích. Vybral jsem si šeredné počasí, mlha se dala krájet, mrholilo. Ale i to k horám patří, sluníčko pořád nesvítí.

Čenkovice a Česká Třebová k sobě patří už od padesátých let, Třebováci toto středisko "objevili" a "udělali", pak se přidali i další investoři. Vybudovali první kotvový vlek, postupně se zde zabydleli, pomohli s vybudováním první zdejší služebny Horské služby, Mnoho Třebováků zde má své chaty. Po lyžařském oddílu TJ Lokomotiva se o další rozvoj staral Ski klub a pomohl tomu, že se z Čenkovic stalo vyhledávané středisko. Snažil se držet krok i v době, kdy do skiareálů začaly proudit masivní dotace, díky tomu byla postavena (s pomocí dotace) zdejší lanovka "Třebovská dvojka". Možná to bylo nad síly samotného střediska, úvěr bylo třeba splácet a hrozilo, že se může přijít o všechno. Důsledek je známý, Skiklub prodal lanovku a sjezdovku s dalším vybavením, nyní patří Skiparku Červená Voda, který ovšem převzal i splácení úvěru. Skiklubu zbyla dvě ubytovací zařízení, "Apartmány u lanovky" a  tzv. "Statek". Dopadli možná lépe než partnerská  společnost ze Svitav, která se z Čenkovic po vstupu silného investora úplně vytratila.

Těsně u nástupu na lanovku najdete v přízemí  "Apartmánů u lanovky" poutač zvoucí do restaurace U Sněhuláčka, kterou provozuje již pátým rokem Jan Zezula. Pochází z jižní Moravy, hory jsou jeho vášní a v Čenkovicích se mu líbí, stejně jako mnohým dalším návštěvníkům, třeba i z Polska. Právě jsem u Sněhuláčka zastihl skupinu Poláků, kteří sem jezdí již šestým rokem pravidelně až od Otmuchovských jezer. Čenkovice chválili, také služby zdejší restaurace. Jen kroutili hlavou nad tím, proč není otevřený sousední vybavený stánek. "To by se u nás stát nemohlo," říkali. "To musí určitě hodně snížit  i výtěžek z podnikání". 

"To víte že to má velký vliv," říká na to majitel Sněhuláčka Jan Zezula. "Stánek je zavřený celou zimu, loni v létě mi Skiklub odstřihl přívod elektřiny a i když mám využívání stánku a prostranství  kolem něho v nájemní smlouvě ošetřeno, tak s tím nemohu nic udělat. Skiklub problém neřeší. Do vybudování lanovky zde stánek stál a fungoval k plné spokojenosti, pomáhal v tržbě, abych mohl pravidelně hradit nájemné. To platím i nyní v předstihu, složil jsem také velkou kauci. A přesto se mnou Skiklub jedná podivně. Nyní Skiklub požaduje neoprávněně vyklizení plochy, i když v roce 2013 umístění  stánku a úpravy venkovního sezení výbor Skiklubu schválil. Veškeré vybavení jsem pořídil na vlastní náklady a po ukončení nájmu zůstane v majetku Skiklubu. Rozum nad tím zůstává stát. Místo toho, abych využil dobrou zimu, podnikal a prodával ve schváleném stánku, běhám za právníky a bráním se nesmyslným požadavkům výboru Skiklubu. Stánek jsem si přitom dokonce po nešťastném prodeji lanovky musel zpět odkoupit. Dle smlouvy jej mám od r. 2012 pronajatý, díky pochybení Skiklubu se ale stánek dostal spolu s lanovkou do majetku Skiparku Červená Voda. Abych jej mohl opět užívat, musel jsem jej zpět odkoupit. "Za odměnu" mě pak Skiklub odstřihl přívod elektrické energie."

Zdá se mi to neuvěřitelné,  upravená plocha před vstupem do restaurace nikomu nebrání. Naopak rozšiřuje možnosti pro návštěvníky, kteří zde mohou odložit vybavení, sednout si, odložit lyže na stojany a posvačit. Pan Zezula  přitom zajišťuje ve své restauraci pro středisko i službu veřejného WC, za své jej udržuje a vybavuje, aby mohlo fungovat, i když  dle své smlouvy má nárok na 50% kompenzaci ze strany pronajímatele. Sporných bodů ještě více, nakonec to řeší právníci advokátní kanceláře v Lanškrouně. Byl jsem seznámen  s vyjádřením datovaným již loni v květnu. O této doby zastupuje Jana Zezulu  právní kancelář Urban & Urban. Z předložených vyjádření  jasně vyplývá ochota nájemce problémy vyřešit, v dopisech od Skiklubu nikoliv.  Čas plyne a problémy se neřeší, je to na úkor úrovně služeb v Čenkovicích a to na docela prestižním místě u lanovky.  Myslel jsem si, že Skiklub má naopak zájem na tom, aby středisko Čenkovice prosperovalo. A Třebovská sjezdovka a lanovka jsou přece v centru tamního dění.

"Poslední dobou je na mou osobu vyvíjen  neustálý tlak, ze kterého je mi patrno, že jsem zde v nájmu nežádoucí a spolek má zřejmě pro pronajímané prostory jiné představy," říká Jan Zezula.  Nájemní smlouvu má prodlouženou do 31. 8. 2018. Za současných podmínek však zde zůstávat pan Zezula nemíní a chce z uzavřené smlouvy vyvodit důsledky, nebude-li možná dohoda, nezbude než  soudní řešení. "Když jsem před pěti lety zahajoval, byla spolupráce se Skiklubem nesrovnatelně lepší, nyní to je jeden spor za druhým, asi to chtějí pro někoho jiného,  řekl mi na závěr Jan Zezula...          Milan Mikolecký

.
Vlevo vstup do Apartmánů                   Vstup do restaurace, na veřejné WC. Nevyužitý stánek, upravená a vybavená terasa.
             Vše těsně u lanovky Třebovská dvojka, škoda, že vše nemůže být jako před lety, kdy spolupráce nevázla....