Projekt Primona - fotografie Zdeňka Brejchy                    

7. 2. 2017 17:00 - 28. 2. 2017 výstavní síň Kulturního centra - Vernisáž 7. 2. v 17.00 hod.
Otevřeno denně od 9-12 hod. a 14-17 hod. Vstupné dobrovolné
Takto stručně je uvedena velmi zajímavá výstava fotografií, kterou Česká Třebová dlouho neviděla.
Zajímavá byla i vernisáž v úterý 7/2 podvečer. Asi se to dobře "rozkřiklo" -  přišlo hodně lidí, zejména fotografující veřejnost, přišli i mladí lidé. Hudební stránku zajistilo trio složené 2 kytar a bravurně ovládané bicí soupravy.
Přišli však i tací, kteří hned odešli, protože na výstavě obsahující v názvu slovo Primona hledali něco jiného: očekávaly ženy v šátcích zaparkované u textilních strojů v přádelně, tkalcovně, niťárně nebo úpravně.  No a takové snímky tam opravdu nebyly. Ani je už dnes ani nelze nafotit, už nejsou ani stroje, ani tkadleny, není už ani ta Primona. A přesto se Zdeňku Brejchovi podařilo v loňském roce využít ještě málo hlídané zbytky staré Primony, a s pomocí krásných českotřebovských amatérských modelek nafotit něco, co dává i těm starým počmáraným a špinavým prostorám nový rozměr, dává duši, kterou  mohli vidět všichni na vernisáži a ny ní na výstavě.  Zdeněk Brejcha  svůj projekt pojal nejdříve jako "facebookový". Na síti  vzbudil velký zájem, a tak ma měm pracoval dál, stále jej zdokonaloval, doplňoval, vylepšoval, aby nakonec vytvořil soubor neuvěřitelných 3000 snímků, ze kterých autor se svými poradci  vybral kolekci pro výstavu.  Výstavu skutečně jedinečnou, kterou doporučuji ke shlédnutí.
Ač zde nejsou  tkadleny ani tkalcovské stavy, tak to je výstava českotřebovská,  ucelená a dobře prezentující.  Velmi bych chtěl pochválit českotřebovské Kulturní centrum, které s výstavou hodně pomohlo. Celý soubor těchto velkoplošných černobílých (ovšem tónovaných) fotografií zůstává také v majetku Kulturního centra (i když autorská práva k šíření má jistě nadále Zdeněk Brejcha).  Výstavu bude proto znovu instalovat a prezentovat i jinde, třeba v našich partnerských městech nebo i v městech okolních, příležitostí k tomu může být řada. Výstava by se mohla dobře hodit například i do klubových prostor. Sám autor ještě počítá s tím, že k uvedenému tématu připraví i fotoknihu. Zvu proto do výstavních prostor v Kulturním centru nejen  českotřebovskou veřejnost, ale také představitele města, aby  zhodnotili právě instalovanou výstavu a také možnost výstavu "poslat dál" a dále využít.  Výstavu proto přirovnávám k výstavě  "Stavitelé terminálu" Jaroslava Plocka, která byla sice na jiné téma, ale také šlo o ucelený cyklus fotografií z našeho města speciálně zaměřených. zase jiným směrem...
Vernisáž výstavy
Po  rázném hudebním vystoupení, které není ve výstavní síni až tak obvyklé, uvedl výstavu ředitel Kulturního centra Mgr. Josef Kopecký, který se prezentoval především jako historik. Svůj projekt pak osvětlil sám autor fotografií Zdeněk Brejcha. Myslím, že přítomní dobře pochopili samotný záměr fotografa, kterým byl kontrast stáří vybydlených průmyslových budov a mládí krásných modelek, kontrast v podobě symboliky minulosti a budoucnosti nebo chcete-li  i vztah mezi prostředím staré  (zhroucené) továrny na textil a dobře oblečenými modelkami současnosti. Zatímco továrna je už mrtvá, tak život jde dál....  Všechny dojmy je třeba získat a vše pochopit až při pomalé prohlídce výstavní síně. Je těžké fotit fotografie, musíte se přijít podívat sami. Výstava je rozhodně velkým obohacením. 
Sám autor se pak ještě na závěr omluvil všem, kteří snad chtěli jiné fotky: "Sorry jako...." (mm)