Českotřebovský deník 68/2017 (11.3.) 

Pronajmu garáž v Lukách. MOBIL 725 648 231


Silnici kolem rybníku Hvězda poškozenou kamiony čeká rekonstrukce.
Kraj bude chtít spoluúčast investora

Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický jednal ve čtvrtek odpoledne se starostou České Třebové Jaroslavem Zedníkem ohledně potíží na silnici III/35846, která slouží jako objízdná trasa při rekonstrukci silničních tunelů v České Třebové. Komunikace je silně zatížena kamionovou dopravou směřující do logistického centra společnosti Metrans.
„Dohodli jsme se, že zdokumentujeme a posoudíme celou objízdnou trasu Semanín – Zádolka – rybník Hvězda – Opatov. Poté budeme trasu rekonstruovat, a to pravděpodobně ve větším rozsahu než bylo původně plánováno. K tomu by mělo dojít v průběhu roku 2018,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „Budeme chtít také jednat s investorem, aby dostál slibu, který dal v roce 2013, že se bude finančně podílet na rekonstrukcích silnic v okolí překladiště. My jsme v oblasti zajistili rekonstrukce za téměř 150 milionů korun,“ sdělil Netolický, který také připomněl další plánovanou investici. „Jedná se o rekonstrukci místní komunikace navazující na opravené krajské silnice v úseku od podjezdů směrem do průmyslové zóny.
Sociální služby Česká Třebová hledají zdravotní sestru

Domov pro seniory příjme do nepřetržitého provozu všeobecnou zdravotní sestru, režim práce dvanáctihodinový.
Požadavky: platná registrace bez odborného dohledu, flexibilita, dobrý zdravotní stav, samostatnost, organizační schopnosti,  Kontaktní osoba: Dagmar Drvoštěpová vedoucí zdravotního úseku tel.739344576 email:
zdravotni@socialnisluzbyct.cz  Nástup od poloviny dubna 2017.  Plat dle Katalogu prací .
 
Noc s Andersenem 31.3. - 1.4.
Dobrodružné nocování dětí v knihovně, aktuálně nám zbývá 5 volných míst, rodiče neváhejte!

Přednost mají děti, které se akce ješte neúčastnily. Podmínkou je členství dětí v knihovně, určeno pro děti 1. - 5. třída. Nutná registrace předem. Informace: martina.stosova@ceska-trebova.cz.

Beseda s Radkem Jarošem,
Expedice Denali, Elbrus, 17. 3.,

Velký sál Kulturního centra - aktuálně zbývá v předprodeji 90 vstupenek, zastavte se u nás, zbytek neprodaných lístků bude k prodeji na místě 30 minut před začátkem.
Informace: jana.jakeschova@ceska-trebova.cz.
Nejaktuálnější informace najdete na našem Facebooku, sledujte nás na: @mekct.
Vlek na Pekláku se zastaví v neděli  12. března

Letošní sezóna se na pekláku nachýlila ke svému konci. Posledním dnem provozu bude neděle 12.3.  Využijte tedy posledního víkendu k jarní lyžovačce, akce 1+1 stále trvá + na víkend bude zaveden speciální odpočet 10 bodů. Provozní doba o víkendu 9-15 hodin.   V neděli zde tedy přivítají  poslední lyžaře letošní zimy "My už jsme se sněhem na hraně, takže chceme jen dojet jarní prázdniny. Už ani návštěvnost není nijak závratná, lidí už je pár, proto není důvod to nějak protahovat," informoval vedoucí areálu Zdeněk  Vávra Orlický deník.  I tak byla zima 2016/2017 pro lyžaře v České Třebové příznivá. I když je třeba odečíst několik dešťových dnů, tak přesto zde letos trvala sezóny od čtvrtka 22. prosince do neděle 12. března prakticky nepřetržitě 80 dní. I když v posledních dnech není návštěvnost velká, měl by si jistě Peklák na svůj provoz vydělat bez dalšího doplatku z rozpočtu města. 
Požadujeme  vysvětlení - Pardubické letiště vydělávalo na NATO

Informace, že společnost EBA provozující civilní část pardubického letiště od loňského dubna neoprávněně účtovala letištní poplatky společnostem, které zajišťují zásobovací lety pro Armádu České republiky, nemile překvapila také zástupce Pardubického kraje jako minoritního vlastníka společnosti. Hejtman Martin Netolický bude na společném jednání rad požadovat vysvětlení a případné vyvození odpovědnosti. „Dlouhodobě jsme jako minoritní vlastník za kverulanta. Nejprve jsme chtěli před stavbou terminálu znát detailní byznys plán a vědět, co stavba vlastně přináší, poté jsme chtěli znát, jaký bude zájem o letiště po výstavbě terminálu, nyní se ptáme proč draze dotovat linky, když nám bylo tvrzeno, že terminál je spása a záchrana. V tom přichází další rána,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „Naštěstí máme příští týden společné jednání rad města a kraje, kde bude letiště jedním z plánovaných bodů. Jsem velmi zvědavý na vysvětlení. Jde o to, zdali tuto věc vůbec vysvětlit lze. Očekávám, že se budeme zabývat konkrétní osobní odpovědností ředitelky a představenstva společnosti,“ sdělil hejtman Martin Netolický a dodal, že se jedná o jednoznačný hazard s důvěrou partnera, díky kterému je možné provozovat civilní část letiště.
 
PRODÁM TÚJE ZERAV ZÁPADNÍ
Velikost 100 - 120 cm v kontejneru - cena 100 Kč
Velikost 60 - 80 cm ze záhonu - cena 50 Kč.
Petr Mašek, Rybník 159 telefon 731 386 787 - Volejte po 15. hodině !

Loutkářství je východočeským fenoménem

U příležitosti veletrhu cestovního ruchu Infotour a cykloturistika se dnes v královéhradeckém kongresovém centru Aldis sešli představitelé obou východočeských krajů, které propagují turistický ruch společně. A protože letošním ústředním tématem je loutkářství, byla přirozenou součástí veletrhu i odborná konference na toto téma.
V závěru loňského roku bylo české a slovenské loutkářství zapsáno na Seznam nemateriálního dědictví UNESCO. „Pro východočeské patrioty je jistě potěšující fakt, že vůbec prvním impulsem k úvahám o cestě do UNESCO byl úspěšný zápis Východočeského loutkářství na Seznam nemateriálních statků tradiční a lidové kultury ČR v prosinci roku 2012, k němuž dali podnět amatérští a profesionální loutkáři spolu s  Královéhradeckým a Pardubickým krajem,“ uvedl hejtman Královéhradeckého kraje Jiří Štěpán.
„Pardubický kraj má na seznamu UNESCO dvě položky – Zámek Litomyšl a masopustní obchůzky na Hlinecku a nyní usiluje o zapsání kulturní krajiny Národního hřebčína v Kladrubech nad Labem,“ připomenul na konferenci 1. náměstek hejtmana Roman Línek a pokračoval: „Zapsání je ale jedna věc, stejně důležité bude tuto skutečnost dobře zhodnotit. Mít turistům co nabídnout nejen k prohlédnutí, ale také k zážitku, k vyzkoušení, a  tomu také na místě přizpůsobit služby a infrastrukturu. Přál bych si, abychom uměli v obou našich krajích dobře využít i fenomén loutkářství.“
Na konferenci se veřejnosti představilo bohatství historických marionet z tzv. rodinného stříbra, které ve svých sbírkách opatruje Muzeum loutkářských kultur v Chrudimi. Vzácné loutkářské artefakty jsou k vidění také v regionálních expozicích v Nové Pace, Jaroměři, Kuksu, Dobrušce, na zámcích Humprecht, Choltice a nejnověji i v Kvasinách. „Velkým svátkem loutkářství je každoročně národní festival Loutkářská Chrudim, který je jednou z význačných akcí zapsaných do dokumentu Tvář kraje,“ dodal Línek.
Světové renomé v novodobé historii získalo východočeské loutkářství především zásluhou profesionálního Divadla Drak z Hradce Králové. Jakou roli tento špičkový soubor hraje v propagaci českého loutkářství v zahraničí i v současnosti, přiblížila Nina Malíková, předsedkyně českého centra UNIMA.
PhDr. Zuzana Nováková
 
Tibetská vlajka = Podpora práv Tibeťanů  

Stejně jako v minulých čtyřech letech vlaje na stožáru před Krajským úřadem Pardubického kraje tibetská vlajka. Hejtmanství se tradičně připojilo k mezinárodní kampani za dodržování lidských práv v Tibetu s názvem Vlajka pro Tibet. Stejně tak bude činit i v následujících letech.
„Navazujeme na podporu, kterou jsme jako kraj obnovili v roce 2013, protože si uvědomujeme nutnost připomínat si, že svobodný život není ani v dnešní době na světě samozřejmostí. Považuji za morální povinnost upozorňovat na tuto situaci alespoň tímto symbolickým gestem, které budeme dodržovat celé čtyřleté období,“ uvedl hejtman Pardubického kraje Martin Netolický.  Kampaň Vlajka pro Tibet vznikla v polovině devadesátých let v západní Evropě a patří mezi nejvýznamnějších symbolické akce vyjadřující podporu ochrany lidských práv nejen Tibeťanů, ale všech obyvatel Čínské lidové republiky. V roce 1996 se k akci připojila první čtyři česká města a v loňském roce už to bylo 759 obcí, měst, městských částí nebo krajů. Stovky vlajek vlají každoročně například v Německu, Francii, Belgii a dalších zemích. Vlajky vyvěšuje celá řada měst, škol, včetně Univerzity Karlovy a různých organizací, ale také spontánně mnoho občanů ČR.
Usnesení ZM o vyvěšování vlajky Tibetu v České Třebové je platné pro roky 2015-2018.

 

Pozvánky na příští týden