Českotřebovský deník 71/2017 (13/3) 
Pozvání na Veřejné čtení Bible 2017

Máte-li doma ve své knihovně Bibli, pak vlastníte jedno z nejvlivnějších duchovních a filosofických děl světové literatury. Máte doma výsledek tisícileté tradice, která sbírala a zaznamenávala moudrost prověřenou desítkami generací, a snad právě proto je inspirativní až dodnes. Slova této studnice moudrosti budou znít na Starém náměstí ve středu 12. dubna od 13.30 do 16.30 pro každé ucho, které se tam v těchto chvílích naskytne. Předčítat z Bible pro veřejnost může každý, kdo má oči ke čtení. Čím více nás bude, tím lépe! Tím více bude zřejmé, že Bible je dílo sepsané mnoha různými lidmi a nejrůznějším lidem také má co říci. Avšak nejen uši a oči, budete mít příležitost zapojit také ruce a odnést si něco odtud do svého domova.
Akci pořádá skupina křesťanů z Církve bratrské, Římsko-katolické církve a Českobratrské církve evangelické. Podobné čtení se koná již devátým rokem v mnohých českých a moravských obcích. Tak jako prezidentská standarta odkazuje k základu našeho státu, tak chceme i my veřejným čtením z Bible ukázat na kořeny, ze kterých vyrůstá český národ a evropská kultura. Čtení bude zakončeno příběhem, který dal vzniknout Velikonočním svátkům. Tento příběh, příběh uzavírající život Ježíše z Nazareta, bude připomenut také na Velký pátek 14. dubna od 14 hodin při Velikonočním putování městem. Putování začne na svahu před nádražní budovou a cílem bude kostelíček sv. Kateřiny.
Přijďte si přečíst svůj kousek Bible! Přijďte si poslechnout nevšední slova!
Srdečně zve za přípravným tým  Kamil Vystavěl, evangelický farář.
 
Volné místo 

ZŠ praktická Česká Třebová přijme na DPP pro období květen a červen 2017 učitelku do přípravné třídy + tělesná výchova a přírodopis.  Požadavek: vzdělání dle zákona č.563/2004 ( učitelství pro MŠ, ZŠ, ZŠ spec. pedagogika). Pokud bude otevřena přípravná třída pro děti s odkladem školní docházky ve školním roce 2017/2018 je výhled na uzavření pracovního poměru na dobu určitou. Nabídky zasílejte na email: zspr.ceskatrebova@seznam.cz, v předmětu uvádějte : PT.

Pronajmu garáž v Lukách. MOBIL 725 648 231


Sociální služby Česká Třebová hledají zdravotní sestru

Domov pro seniory příjme do nepřetržitého provozu všeobecnou zdravotní sestru, režim práce dvanáctihodinový.
Požadavky: platná registrace bez odborného dohledu, flexibilita, dobrý zdravotní stav, samostatnost, organizační schopnosti,  Kontaktní osoba: Dagmar Drvoštěpová vedoucí zdravotního úseku tel.739344576 email:
zdravotni@socialnisluzbyct.cz  Nástup od poloviny dubna 2017.  Plat dle Katalogu prací .
 
Odvolání ředitele Zdravotnické záchranné služby Pardubického kraje

Rada Pardubického kraje na svém dnešním jednání dne 13/3 2017 rozhodla o odvolání ředitele Zdravotnické záchranné služby Pardubického kraje Pavla Svobody z funkce k 1. dubnu a zároveň vyhlásila výběrové řízení na tuto uvolněnou pozici.  
Do 23. března mohou zájemci o tento post zaslat přihlášku do výběrového řízení, přičemž Rada Pardubického kraje by mohla o výběru nového ředitele rozhodovat na svém jednání 27. března.
 
Pozvánka na odhalení opravených Božích muk u Dolského potoka

Na území Knapovce, Dolního Houžovce a Horního Houžovce byla v březnu 2015 vybudována meditační stezka šesti obnovených křížků Po stopách kulturního dědictví Euroregionu Glacensis. Ojedinělá stezka má pokračování na katastru obce Dlouhé Třebové.
Na Květnou neděli 9. dubna 2017 Vás zveme na slavnostní odhalení a požehnání obnovených Božích muk u Dolského potoka. Sraz účastníků je ve 14.30 hodin v Knapovci na křižovatce silnice na Skuhrov a odbočky na Dolní Houžovec (autobusová zastávka Knapovec-Avena). V blízkosti křižovatky je možné parkování auta. Odtud se průvod účastníků přesune kolem Bioproduktu Knapovec a.s. do údolí Dolského potoka k opraveným Božím mukám. V 15 hodin budou Boží muka za účasti zástupců obou farností – Dlouhé Třebové (České Třebové) a Knapovce (Ústí nad Orlicí) slavnostně otevřena a vysvěcena. Program bude doprovázen zpěvy chrámového sboru z Dlouhé Třebové. Průvod účastníků bude pokračovat do Dlouhé Třebové se zastávkami u dalších křížků, které na svou obnovu teprve čekají. Putování bude ukončeno v dlouhotřebovském kostele. Pro účastníky je zajištěno občerstvení a doprava mikrobusem z Dlouhé Třebové zpět do Knapovce na výchozí křižovatku se zaparkovanými auty. Program a délka putování bude přizpůsobena povětrnostním podmínkám, účastníkům doporučujeme pevnou obuv, část trasy povede travnatým terénem.
Akci podporuje obec Dlouhá Třebová a město Ústí nad Orlicí.
Jana Staňková, Knapovec 122, Miloš Kolovratník, děkan Česká Třebová, Vladislav Brokeš, děkan Ústí n.O.
 
Cestovní agentura Hana Vraspírová, Na Splavě 53,Česká Třebová nabízí :

Letní dovolená - slevy za včasný nákup  Slevy „last minute“ Egypt, Emiráty, Kuba, Thajsko, Seychely atd.
Autokarový zájezd do Prahy 6.5. na muzikály 
Osmý světadíl za 930,-Kč, Angelika 980,-, Ples upírů 730,-  830,- 1230,-, Bonnie&Clyde 880,-
Rezervace vstupenek do 31.3.
Na Vaši návštěvu se těším v pondělí a ve čtvrtek 9-12   14-16, na telefonu 723226287 a mailu hvtour.ca@quick.cz kdykoliv.
Hana Vraspírová
 
Fotbalisté zahájili jarní boje - FK Česká Třebová prohrál doma na penalty 

FK Česká Třebová – Polička 2:2 penalty 4:5 (1:1)
100 diváků shlédlo rychlý zápas, první branka padla do domácí sítě.  Vyrovnání zajistil Zahálka z trestného kopu.
Také další branku střelili nejdříve hosté. Vyrovnat se domácím podařilo až tři minuty před koncem
(Grepl). Tím si domácí alespoň vydobyli penaltový rozstřel, který však nevyužili -  vyzněl lépe pro hráče Poličky, kteří byli stoprocentní, z domácích však selhal Urbanec zatímco Novotný, Hašek, Grepl a Bohunek proměnili. Škoda. Česká třebová je dále v tabulce sedmá, Polička jedenáctá.
 
Poslední volná místa

Střední škola zdravotnická a sociální Ústí nad Orlicí  zahájí od 24. 4. 2017 rekvalifikační kurz
Chůva pro děti do zahájení školní docházky, který připravuje jednotlivce pro práci v rodinách i mateřských školách. Přihlášku najdete na www.szsuo.cz
 
Kraj si hýčká 22 akcí zapsaných jako Tvář kraje 

Radní Pardubického kraje dnes projednali žádosti organizátorů tradičních velkých akcí zapsaných v dokumentu Tvář Pardubického kraje o dotace na letošní rok. Všechny schválili nebo doporučili ke schválení zastupitelstvu ve stejné výši jako v loňském roce.
„Pardubický kraj má pro tyto výjimečné akce, které spoluutvářejí společenský, kulturní a sportovní život regionu, zvláštní dotační program, který každoročně vyhlašujeme. Chceme tím zajistit jejich stabilitu, různorodost a propagaci,“ řekl hejtman Pardubického kraje Martin Netolický. „Celkem rada schválila dotace v hodnotě 715 tisíc korun pro 8 akcí a dotace za 3,2 milionu korun pro dalších 13 akcí bude na svém nejbližším jednání projednávat krajské zastupitelstvo,“ dodal hejtman Netolický.
Organizátoři musí o dotace každoročně žádat a jejich žádosti jsou podle jednotlivých kritérií bodovány. V Tváři kraje jsou jak kulturní události typu Grand festivalu smíchu, Loutkářské Chrudimi a Smetanovy Litomyšle, tak sportovní události od Velké pardubické přes Zlatou přilbu, tenisový  Rieter Cup a také třeba Aviatická pouť nebo vojensko-historická akce Cihelna. „V závěru loňského roku jsme poprvé vydali Kalendář významných akcí v Pardubickém kraji, kde jsou všechny tyto události s přesnými daty na letošní rok zveřejněny, a věřím, že tím přispějeme k jejich další propagaci,“ uvedl 1. náměstek hejtmana Roman Línek. Kalendáře jsou k dispozici na turistických informačních centrech i na Pardubickém kraji.