Českotřebovský deník 74/2017 (16/3)  
Ze zprávy Mětské policie:  Odnesla to lavička  v parku na Zámostí

"Těžko pochopitelný způsob zábavy si v pátek 10.3.2017 v podvečer našla trojice mladíků ve věku 15 a 16 let. Předmětem jejich zájmu se stala lavička v parku Zámostí, kterou nejprve společnými silami vyvrátili ze země a po té z ní odtrhli několik prken, které naházeli do Třebovky. U výsledku svého snažení se ještě stihli vyfotit, po té je na místě zadržela hlídka strážníků, která reagovala na telefonické upozornění občanů. Mladiství byli předáni rodičům, lavičku museli vlastními silami uvést do původního stavu a ze služebny si odnesli suvenýr v podobě pokutových bloků."

 Pro bližší poznání uvádím fotografie lavičky z loňského roku (s tradičně rozházenými papíry a nepořádkem okolo) a dva snímky současného stavu, kdy je již lavička opět opravena.  Moc velkou parádu nám nedělá, je to jediná lavička, která zde v parku přežila.  Je na frekventovaném místě a zasloužila by si obnovu a doplnění, je to na procházkové trase blízko centra.  Třeba bude incident s trojicí mladíků impulzem k nějaké obnově....

 

Březen – měsíc knihy v MŠ U Koupaliště
Březen je pro nás vždy startovací čarou, jak nenásilně a zábavnou formou seznamovat děti s literaturou a jejími žánry. Děti si z domova přinesly své oblíbené knihy. Společně jsme si vyprávěly, jak knihy vznikají, o různých žánrech, ale i tom, že i nevidomí lidé mohou číst knihy a co je to Braillovo písmo. Také jsme se učily správnému zacházení, aby nám kniha vydržela co nejdéle.  Děti si vyrobily i svoji knihu, kterou si po celý týden zdobily barevnými obrázky, vystřihovaly a nalepovaly ilustrace.  Navštívily jsme i Městskou knihovnu, kde nám paní knihovnice ukázala prostory, seznámila děti s dětskými autory a přečetla pohádku „O obrovi“.  Teď už děti vědí, že kniha je přítel, svět zábavy, dobrodružství, poznání a láska na celý život.   

Přechodné opatření v parkování na Starém náměstí

Rada města souhlasí s parkováním vozidel v klidové zóně na Starém náměstí pro držitele parkovacích karet. Zřízení parkoviště v klidové zóně se povoluje od 13.03.2017 do 30.04.2017. Stanovení přechodné úpravy provozu na pozemních komunikacích vydá odbor dopravy a silničního hospodářství.
 
Vynášení Morany se uskuteční  tradičním způsobem na Starém náměstí a ulici Lidická, dne 02.04.2017 od 14:30 hod. do 17:00 hod. Akci pořádá spolek RC ROSA Česká  Třebová

 
Robotiáda 2017
pracovníci z Městské knihovny se vydali s dětmi na soutěž

S dětmi, které dochází do ROBOkroužku, jsme se zúčastnili Robotiády v Brně s vlastnoručně postaveným a naprogramovaným robotem z lega MINDSTORMS EV3 Home Edition. Týmy soutěžily v pěti úlohách (čára, autonomní medvěd, dálkově řízený medvěd, sprint, freestyle). Jelikož jsme v této soutěži nováčci, tak jsme si vybrali soutěž ve sprintu, kde jsme byli z cca 45 soutěžících týmů na 11 místě. Byli jsme na sebe pyšní. Všem se na robotiádě líbilo a se zájmem jsme sledovali další soutěže robotů. Odpoledne jsme si  užili ve Vida parku, kde jsme si vyzkoušeli různé atrakce, které park nabízel. Byl to příjemně strávený den. a Městskou knihovnu Adéla Voclová, DiS, Teenspace.


Problémy s financováním platů řidičů dělá nyní jen Arriva východní Čechy 

Pardubický kraj je domluven s autobusovými dopravci ohledně dorovnání platů řidičů autobusů na základně schváleného nařízení české vlády. Kromě jediného dopravce, kterým je Arriva Východní Čechy, ostatních dvacet dopravců souhlasí s dorovnáním mezd, částkou za čekací doby a příplatkem za ztížené pracovní prostředí.
„Rozhodně není pravdou, že Pardubický kraj nabízí částku 10 milionů korun pro všechny dopravce. Toto je pouze částka, kterou máme předem vyčleněnou v našem rozpočtu. Souhrnné požadavky dopravců na dorovnání mzdových prostředků, které souvisejí s novelizací nařízení vlády, činí za náš kraj kolem 20 milionu korun,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „Zástupci společnosti Arriva Východní Čechy stále do požadované částky zahrnují položky, které jsou nad rámec nařízení vlády, což je pro nás neakceptovatelné,“ sdělil Netolický. „Od počátku deklarujeme, že dostojíme závazku, byť byl vyvolaný státem. Stále však trváme na tom, že musí dojít k definitivnímu zúčtování,“ sdělil hejtman Netolický.
¨Minimální zaručené mzdy pro řidiče stouply od 1. ledna z 71,60 korun na hodinu na 98,10 korun za hodinu. Příplatek za dobu čekání mezi spoji vzrostl z 50 korun na hodinu na 88,29 korun za hodinu. Nově byl zaveden příplatek za ztížené pracovní prostředí ve výši 6,60 Kč za hodinu.
VOLEJBALOVÍ JUNIOŘI SOKOLA II. VEDOU S NÁSKOKEM I. LIGU  

K závěru se blíží další úspěšná sezona juniorského týmu T.J. SOKOLA Česká ´Třebová II. v průběhu celé sezony nepoznalo toto družstvo do dnešního dne hořkost porážky. Družstvo odehrálo v soutěži prozatím 28 vítězných zápasů a prohrálo pouze 3 sety. Navazuje tak na veleúspěšné roky tohoto oddílu v práci s mládeží. Oddíl se v mládežnických kategoriích drží na nejvyšších celorepublikových příčkách. I přesto, že Ti nejlepší odcházejí do klubů, které jim nabízí ke sportu i sportovní gymnázia a mnohem lepší nejenom sportovní, materiální, ale i studijní a finanční zabezpečení jsme schopni konkurence. V mnoha případech se dostáváme výsledkově i před družstva se statutem SCM a zálohy extraligových týmů. To vše svědčí o dobré práci, kvalitních a fundovaných trenérů v našem oddíle. Určitě tomu v poslední době přispělo i pořízení různých tréninkových trenažerů, vybavené posilovny a dalších pomůcek na které velkou měrou přispělo z vypsaných grantů naše město. Zbývají pouhé čtyři zápasy do konce letošní sezony a už teď nemůže žádný tým naše první místo ohrozit. Přikládáme posledních šest utkání a tabulku.    
Výsledky 8.2. – 27.,28.  KOLO 
T.J. SOKOL ČESKÁ TŘEBOVÁ II  - SLAVIA HRADEC KRÁLOVÉ  (SCM)     3 : 0  (21,19,20)
T.J. SOKOL ČESKÁ TŘEBOVÁ II  - SLAVIA HRADEC KRÁLOVÉ  (SCM)     3 : 0  (15,18,22)
25.2. – 29.,30  KOLO                                                                                                                                           
VK BENÁTKY NAD JIZEROU  - TJ.SOKOL ČESKÁ TŘEBOVÁ II    0 : 3  (-13,-11,-14)                            
VK BENÁTKY NAD JIZEROU  - TJ.SOKOL ČESKÁ TŘEBOVÁ II    0 : 3  (-15,-12,-10)
4.3. – 31.,32.  KOLO                                                                                                   
T.J. SOKOL ČESKÁ TŘEBOVÁ II  - MNICHOVO HRADIŠTĚ   3 : 0  (15,15,17)                               
T.J. SOKOL ČESKÁ TŘEBOVÁ II  - MNICHOVO HRADIŠTĚ   3 : 0  (9,15,19)
SOKOL II a Českou Třebovou reprezentovali: Martin Blažek, Petr Kaška, Matouš Vancl, Ondřej Unzeitig, Vojta Tecl, Jiří Jirásek, Robert Vovk, Vojta Bauman, Dan Jaško, Tomáš Olejár trenér: Lubomír Vašina, Marko Olejár
 
Pavel Šotola: V Česku jsme lídrem, ale od světa se stále učíme

Na mezinárodní konferenci k transformaci péče o ohrožené děti a mládež se v Pardubicích sešli odborníci z celé České republiky i ze zahraničí. Pardubický kraj je v této oblasti jedním z lídrů v České republice, ale v některých evropských zemích jsou už mnohem dále. Konference byla součástí projektu spolufinancovaného z fondů Evropského hospodářského prostoru (EHP) 2009-2014.
Pardubický kraj spolu se Zlínským krajem jsou jediné, které se do transformace v rámci fondů EHP zapojily, i když v České republice stále není potřebná legislativní podpora uzákoněna. „Již v roce 2015 jsme do toho šli s cílem vytvořit funkční systém vzájemně propojených služeb, které dokážou reagovat na individuální potřebu podpory ohrožených dětí i rodin s dětmi. Tento trend podporují i nově zvolení radní,“ uvedl Pavel Šotola, který má na starosti sociální péči a neziskový sektor a má už zkušenosti s praktickou transformací sociálních služeb. Péče o ohrožené děti v České republice je dosud rozložena mezi tři rezorty – kromě sociálních věcí také školství a zdravotnictví.
„Přesvědčit lidi, že cílem transformace není rušit dětské domovy a dětská centra, ale lépe nastavit systém služeb pro ohrožené děti a jejich rodiny, nebylo vůbec jednoduché. Pracovníci v jednotlivých transformačních týmech si na to ve spolupráci s odborníky museli přijít sami. O to cennější jsou transformační plány jednotlivých zařízení, které vycházejí ze situace a možností v každé lokalitě,“ řekl Šotola.
Pardubický kraj získal po dokončení transformačních plánů v roce 2016 od EHP ještě možnost uskutečnit dodatečné aktivity. Díky tomu mohl pokračovat ve vzdělávání, jednotlivá zařízení mohla dát vytisknout letáky a další propagační materiály pro své nové služby a nyní se dokončuje také celková krajská strategie pro péči o ohrožené děti. V ní se jednotlivé plány propojí tak, aby síť potřebných sociálních služeb pokrývala rovnoměrně celý kraj.
Na konferenci představili jednotliví řečníci také praktické aspekty systému péče o ohrožené děti ve Velké Británii, na Slovensku a ve Francii. Tam všude se inspiruje i Pardubický kraj. Zástupci dětských domovů se byli v řadě zahraničních zařízení osobně podívat a viděli, jak to tam funguje. „Nemohu říci, že bychom tady měli všechno horší, to určitě ne, ale například v práci s rodinou, třeba i tou nefunkční, se máme od francouzského systému v partnerském regionu Centre co učit,“ konstatoval Ondřej Výborný, ředitel Dětského domova v Holicích. S řadou zajímavých poznatků spojených s výchovou nepřizpůsobivých dětí seznámila přítomné Celestine Verity Lloyd, ředitelka dětského domova v západním Londýně, a legislativní systém s jasnými pravidly na Slovensku představila Beata Molnárová, ředitelka Dětského domova Harmónia.
 
 

Polygonální stodova v Trstěnici bude zachráněna

Polygonální stodola ze 17. století, která v minulosti stála v obci Čistá se postupně díky Spolku archaických nadšenců a Institutu lidového kulturního dědictví vrací k životu v Trstěnici u Litomyšle. Již v minulosti podpořil Pardubický kraj rekonstrukci tohoto významného objektu částkou 500 tisíc korun a obdobnou částku přislíbil na dokončení náročných prací, a to především montáž slaměné doškové krytiny. Na dnešním jednání další spolupráci přislíbil hejtman Pardubického kraje Martin Netolický.
 „Tato stavba je skutečně unikátním dokladem lidového stavitelství v našem regionu, a proto chceme jako kraj přispět k její záchraně a zpřístupnění veřejnosti,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „Stavba byla ve velmi špatném stavu, chyběla velká část střechy a konstrukce krovů byla částečně zřícená, proto jsem rád, že se podařilo ji rozebrat, přesunout a znovu obnovovat. V současné době se čeká na montáž slaměné doškové krytiny, což je velmi náročný a nákladný proces, a proto jej chceme finančně podpořit,“ dodal hejtman Netolický.
Spolek archaických nadšenců ve spolupráci s Institutem lidového kulturního dědictví realizuje projekt na obnovu roubené polygonální stodoly. Jeho cílem je záchrana unikátní dvanáctiboké roubené stodoly z Čisté u Litomyšle, pocházející z konce 17. století. V druhé polovině 19. století došlo k úpravám konstrukce krovu, se kterými souvisela i změna původního sklonu střechy. Roubená konstrukce stavby byla usazena na opukové podezdívce, jejíž výška vyrovnávala svažující se terén. Vnitřní prostor byl trojdílný. Ve středu umístěný mlat doplňovaly po stranách přístodůlky oddělené od mlatu průběžnými prahy. Vnitřní prostor byl navíc rozdělen dřevěným patrem. Sedlovou střechu stavby v poslední fázi kryly betonové tašky, které výrazně zatížily konstrukci krovů.
Podlé plánů Spolku archaických nadšenců bude stodola nadále sloužit jako zázemí pro výrobu tradiční doškové krytiny.