Českotřebovský deník 89/2017 (29/3)  
Změna ve vedení společnosti Eko Bi - novým jednatelem bude Zdeněk Řehák 

Rada města v pondělí 27. března zasedala ve funkci valné hromady společnosti Eko Bi a k datu 31. 3. 2017 odvolala z funkce jednatele této společnosti Ing. M. Cinka na jeho žádost. Současně jmenovala do této funkce na dobu určitou (1 rok) Zdeňka Řeháka.   Tolik vyplývá ze zveřejněného textu v usnesení rady města. Vyhlášená změna  vyplývá z toho, že místo jednatele Eko Bi je velmi nevděčná funkce, tato pozice bývá hromosvodem všech nespokojeností, které se vyskytnou, ať se jedná v některé problémy s úklidem města, sekáním zeleně nebo letos v zimě s úklidem sněhu.  Funkce je nevděčná i z toho důvodu, že starosta města Jaroslav Zedník byl  dříve na této funkci, společnost Eko Bi v dnešní podobě vlastně zakládal a tak trochu se cítí odpovědný za to, jak to v Eko Bi chodí dodneška.  Být tedy jednatelem Eko Bi znamená být neustále na očích a připomínek k práci se najde vždycky dost. Ing. Miloslav Cink byl tedy ve dvojím ohni - tedy ze strany občanů, tak i ze strany vedení města.  Změna  obsazení této funkce tedy může prospět. Zřejmě nebyla dopředu nijak dlouho připravovaná, protože  řešením je jmenování nástupce Zdeňka Řeháka jen na dobu určitou jednoho roku. Zdeněk Řehák má však velkou výhodu v tom, že Ekobi zná "do posledního šroubku". Nebude  se tedy v nové funkci dlouho zabydlovat a má hodně předpokladů, že bude práci konat dobře a s přehledem, během svého dosavadního působení ve funkci vedoucího divize sport  získal dostatek zkušeností s řízením kolektivu, má přirozenou autoritu, přesvědčil, že mu nechybí odvaha zavádět nové věci. (mm)
 
Setkání s archeologií v ZŠ Na rovině

V úterý 29. března 2017 nás, ZŠ Na rovině, navštívila archeoložka Vendula Vránová z Olomouce. Přijala pozvání a přivezla nám ukázat spousty vykopávek a nálezů. Dětem krátce přednesla o čem vlastně práce archeologa je, poté měly děti možnost si některé
nálezy vzít přímo do rukou – viděly ženskou lebku, kopí, sekeru, pazourky a nádoby. Paní Vránové moc děkujeme. Byl to pro nás obrovský zážitek.  Děti a pedagogický sbor ZŠ Na rovině.

Olympiáda dětí a mládeže se po 15 letech vrací do Pardubického kraje. Maskotem je albín klokana

Pardubice (29. března 2017) – Ještě než se v únoru roku 2018 sjedou sportovní hvězdy z celého světa do Jižní Korey na XXIII. zimní olympiádu, podmaní si olympijská nálada Pardubický kraj. V rámci Her VIII. zimní olympiády dětí a mládeže ČR 2018 zde bude na 7 sportovištích v 11 disciplínách bojovat přes 1300 žáků z celé republiky. Pardubický kraj hostí Olympiádu dětí a mládeže ČR (ODM) po 15 letech. Nadcházející Hry už májí i své logo, maskotem je vzácný albín klokana. Soutěže v ledním hokeji proběhnou i v České Třebové. Více ZDE
 
Senioři z Olawy navštívili Českou Třebovou

Dne 28. března 2017 přijely na návštěvu České Třebové členky Univerzity třetího věku z Olawy. Za doprovodu paní místostarostky Jaromíry Žáčkové si nejdříve prohlédly českotřebovské muzeum a poté byly přijaty v obřadní síni městského úřadu. Dále si prohlédly náměstí Jana Pernera a navštívily velikonoční výstavu, kde objevily několik nových metod na velikonoční výzdobu. Poté byl připraven oběd v domově pro seniory v Bezděkově, po kterém následovala poslední aktivita v našem městě - dekorace velikonočního vajíčka spolu s Českotřebováky ve žluťáku. Polská delegace odjížděla z našeho města velice spokojená a již se těší na návštěvu našich důchodců v Olawě v dubnu letošního roku. Fotografie z přípravy velikonočních dekorací v jídelně ve žluťáku.  Práci velmi  dobře zorganizovaly pracovnice Domu dětí a mládeže Kamarád, kteří jsou organizátory českotřebovské letošního prvního ročníku Univerzity třetího věku

Nabídka dotací pro mimoškolní činnost

Nabídku zveřeňuje  Místrní akční skupiny Orlicko a je určena nejen pro obce, ale také  zájmová sdružení, neziskovíé organizace školy, příspěvkové organizace atd. Je  podrobně rozepsaná na letáku, který najdete na tomto odkaze ZDE:
 
Velikonoční výstava v malém sále Kulturního centra 

Velikonoce přišly letos do České Třebové proti kalendáři o něco dříve. Alespoň v podobě výstavy, která byla zahájená již v úterý 27.3. odpoledne za aktivní spolupráce Mateřské školy Habrmanova, která zde předvedla zajímavý a dobře nacvičený program. Na stolech v sále jsou vystaveny velikonoční a jarní dekorace, které pro výstavu zajistily českotřebovské školy, také Rodinné centrum ROS, Svaz důchodců, Dům dětí a mládeže, česká unie slabozrakých a další subjekty.  Vystavované výrobky jsou poutavé a také prodejné, je  to dobrá možnost zajistit si vkusnou dekoraci  v předstihu před jarními svátky  a navíc ještě velmi lacino.  Ceny  jsou opravdu neskutečně nízké. Na vernisáži byl malý sál KC skoro plný, díky  zástupcům jednotlivých vystavujících subjektů, ale i rodičům vystupujících dětí z MŠ Habrmanova. Dokázali všechny naladit na jarní náladu. Škoda že museli vystupovat na nerozsvíceném jevišti,  dojem z vystoupení mohl být ještě větší.  Fotografie z vernisáže 27. 3. odpoledne:

Skuteč hostí Boni Pueri s Christinou Johnston

Dubnový program 14. ročníku festivalu Tomáškova a Novákova hudební Skuteč nabízí v neděli 2. dubna od 16 hodin koncert nazvaný To nejlepší z klasiky. Ve Skutči se v něm poprvé představí i ve světě dobře známý chlapecký sbor Boni Pueri s britskou sopranistkou Christinou Johnston. Vedle nich pódium zaplní orchestr Komorní filharmonie Pardubice s dirigentem Markem Štilcem.
Obsazení koncertu je vynikající, program žánrově pestrý a atraktivní. Zazní úžasné chorály i árie z oper, slavné Ave Maria i Smetanova Vltava; samozřejmě v originálních aranžích,“ popisuje program Lenka Frídlová z pořadatelského týmu.
Český chlapecký sbor Boni Pueri byl založen 1982 a dodnes se hlásí k odkazu svého historického jména, neboť „Boni Pueri“ je počeštělý latinský názve znamenající „Dobří chlapci“. Jméno vzniklo při bazilice, později Katedrále sv. Víta, Václava a Vojtěcha v Praze, kde podle historických pramenů kapitulní děkan Vít založil ve 13. století zřejmě první chlapecký pěvecký sbor v Čechách se stejným názvem. Od roku 1996 vede sbor, který patří k nejvýznamnějším evropským hudebním tělesům, sbormistr Pavel Horák.
Vzácným hostem koncertu bude vynikající britská sopranistka Christina Johnston, která od roku 2010 žije v Čechách a působila i jako sólistka státní opery. Zpívá v latině, italštině, francouzštině, němčině, ruštině, češtině a samozřejmě v angličtině. Oceňuje hlubokou tradici klasické hudby v ČR, miluje zdejší publikum, které na ni chodívá. „V Británii dorazí většinou starší lidé. Kdežto tady je to věkově pestré. V publiku sedí hodně mladých. Mohu tak z pódia vždy někoho oslovit,“ popsala Christina Johnston své dojmy v jednom z rozhovorů.
Marek Štilec patří k předním českým dirigentům mladé generace a má za sebou již řadu významných mezinárodních úspěchů. Na skutečském festivale se poprvé představil v roce 2009, kdy zde řídil koncert Jihočeské komorní filharmonie s Českým filharmonickým sborem. Aktuálně stane na dirigentském stupínku před Komorní filharmonií Pardubice.
Podrobnosti o programu naleznete na stránkách: http://festival-hudebni.skutec.cz