Českotřebovský deník 91/2017 (31/3) 
Soutěž odborných dovedností studentů v maturitním oboru mechanik - elektrotechnik.

Ve dnech 29. – 30. března 2017 se naše škola stala pořadatelem oblastní soutěže odborných dovedností v oboru Mechanik - elektrotechnik. Soutěže se účastnilo celkem sedm škol z Pardubického a Královéhradeckého kraje, které vytvořily dvoučlenná družstva. První den proběhla praktická část soutěže v budově školních dílen. Jednalo se o výrobu inteligentní nabíječky autobaterií, kde mimo osazování plošného spoje, soutěžící museli vyrobit i jednoduchou skříňku z hliníkového plechu. Druhý den se měřilo a kluci si poměřili své teoretické znalosti v písemném testu. Nejlepší účastníci, kteří zároveň postupují do celostátního kola soutěže České ručičky, která se bude konat v Brně, získali velmi pěkné a hodnotné ceny. Ceny do soutěže věnovaly firmy Rieter CZ s.r.o. a Soma Engineering.  Naši školu reprezentovali žáci 3. ročníku oboru Mechanik - elektrotechnik David Lóži a Luděk Melichar. V soutěži jednotlivců se David umístil na druhém místě a Luděk obsadil místo páté. V družstvech chlapci vybojovali krásné druhé místo. K tomuto úspěchu našim žákům gratulujeme! Jaroslav Silberník VDA Česká Třebová  (Více v samostatném článku)
Malé prodejny na vymření - v Přívratu se však udrží díky péči obce

Malé prodejny ubývají, především ve vesnicích v okolí. připomeňme si dobu, kdy fungovala prodejna ve Skuhrově, ve Zhoři, v Kozlově  i na Lhotce, samozřejmě i v Přívratu.  Prodejny v těchto obcích zanikají, přestože se obec nebo město podílela částečně na jejich nákladech, např. v Kozlově. Dříve zde bývaly i školy, dnes nejsou a nejsou ani prodejny. Jako poslední odolávala obec Přívrat. kde se Obec podílela na dotování provozu po stránce energií a neúčtovala prodejci ani žádný nájem. I tak si prodej v této obci nevydělal ani na mzdu prodavačky a tak prodejce, firma L. Novák, s.r.o.  která tuto veřejnou službu dosud zajišťovala, musela skončit. Prodejna však v Přívratu zůstane - bude ji provozovat samotná Obec Přívrat, mohla by na to získat dotaci od Pardubického kraje. Dotace se však bude proplácet až zpětně podle velikosti odůvodněné ztráty, která zde při realizaci prodejny vznikne.   
 
 
Cyklopecky startují letos už od dubna 

Již pošesté zve Pardubický kraj všechny milovníky turistiky a poznávání atraktivních míst v regionu k letní soutěži. Tentokrát jsou ve hře horské kolo Merida, víkendový pobyt s polopenzí v hotelu Jezerka na Seči a různé cyklistické vychytávky. Opět je pod hlavičkou Cyklopecek připraveno pro cyklisty, koloběžkáře, bruslaře i pěší turisty 15 cyklotras v Pardubickém kraji. K účasti ve slosování o ceny je třeba absolvovat alespoň tři trasy a na každé z nich si vyžádat razítko do Vandrovní knížky.
„Cyklopecky už asi není potřeba podrobně představovat, je to především inspirace pro aktivní výlety po Pardubickém kraji. V tomto ročníku se nám opět podařilo natipovat nové trasy,“ představil letošní ročník radní pro cestovní ruch a sport René Živný a pokračoval: „Například na Pardubicku můžete vyrazit podél Opatovického kanálu až do Národního hřebčína v Kladrubech nad Labem, nebo projet místy zaslíbenými milovníkům houbaření na Holicku. Při cestách ochutnáte gastronomické speciality v Železných horách a navštívíte památkové rezervace a zóny v Českomoravském pomezí. Razítka budou například i na hradě Svojanov nebo na zámku v Nových Hradech. Pro milovníky kopcovitého terénu jsme pak vybrali trasy v masivu Králického sněžníku a v Orlických horách.“
Jak soutěžit?
Základem je Vandrovní knížka, kterou si turisté mohou vyzvednout na všech informačních centrech v kraji nebo si ji stáhnout z internetu. Na většině cyklotras jsou dvě místa, kde lze získat razítko do Vandrovní knížky. K zařazení do slosování o ceny je potřeba ulovit alespoň tři razítka ze tří cyklotras. Stačí absolvovat i jen část cyklotrasy a nezáleží na tom, jestli na kole, pěšky nebo jiným způsobem. Vyplněnou zadní stranu Vandrovní knížky s alespoň třemi razítky je pak nutné odeslat poštou na adresu organizátora soutěže, Destinační společnosti Východní Čechy, nebo vyfocenou či naskenovanou na e-mailcyklopecky@vychodnicechy.info do 20. října 2017.
O co se hrajeO CO SE HRAJE:
1. cena › HORSKÉ KOLO MERIDA
2. cena › VÍKENDOVÝ POBYT pro dvě osoby s polopenzí v Kongres hotelu Jezerka
3.cena › CYKLISTICKÝ BATOH A VSTUP DO WELLNESS AND SPA v Kongres hotelu Jezerka
4.cena › CYKLISTICKÝ DRES MERIDA
5. a 6. cena › CYKLISTICKÁ PŘILBA MERIDA
7. cena › CYKLOCOMPUTER
8. cena › STOJANOVÁ PUMPA
9. a 10. cena › SADA CYKLONÁŘADÍ A OSVĚTLENÍ
11. až 20. cena › DÁRKOVÉ PROPAGAČNÍ PŘEDMĚTY A VSTUPENKY na vybrané kulturní, společenské a sportovní akce v Pardubickém kraji
Podrobné informace k soutěži jsou k dispozici na www.vychodnicechy.info/cyklopecky a www.pardubickykraj.cz/cyklopecky.
 
Pozvánka  na odhalení a žehnání opravených Božích muk
Odhalení a žehnání opravených Božích muk u Dolského potoka v Knapovci navazuje na meditační stezku šesti obnovených křížků v Knapovci z roku 2015. Slavnostní otevření se koná v neděli 9.4. 2017 ve 14.30 hodin v Knapovci a součástí je procesí z Knapovce ke kostelu v Dlouhé Třebové za doprovodu chrámového sboru z Dlouhé Třebové. 
 
Objekt finančni stráže v Prostřední Lipce  projde opravou

Pardubický kraj chystá zásadní rekonstrukci objektu bývalé finanční stráže v Prostřední Lipce nedaleko Králík. Objekt, který kraj převzal do svého vlastnictví v roce 2015, se tak dočká nezbytné modernizace za více jak 13 milionů korun. Po rekonstrukci by mohl sloužit například při lyžařských kurzech nebo školách v přírodě.
„V rámci stavby zrekonstruujeme vnitřní prostory objektu a provedeme stavební a dispoziční úpravy všech podlaží. Po rekonstrukci bude nová kapacita objektu celkem 41 lůžek. Součástí úprav je i přesun objektu sestávajícího se ze dvou typových buněk do svahu nad hospodářský objekt, výstavba parkovací plochy a vytvoření prostoru pro úschovu lyží a kol,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „Vzhledem k tomu, že se jedná o velmi atraktivní destinaci, předpokládáme velký zájem nejen mezi školami, ale také dalšími subjekty, které potřebují pro svojí činnost dostatečné zázemí například pro výjezdní porady či školení,“ dodal hejtman Netolický.
Hlavní budova objektu byla dostavěna v roce 1935 a bylo v ní umístěno Oddělení Finanční stráže Prostřední Lipka, které bylo podřízeno tehdejšímu Inspektorátu Finanční stráže v Králíkách. Po podpisu Mnichovské dohody museli příslušníci Finanční stráže, v té době už zařazení v jednotkách Stráže obrany státu, objekt nuceně opustit a postupně ustupovat do vnitrozemí. Po ukončení II. světové války se do objektu vrátili a znovu zahájili výkon strážní služby na státní hranici, nyní však už s Polskem. V roce 1948 došlo ke zrušení Finanční stráže a její kompetence převzal Sbor národní bezpečnosti. Problematiku celnictví pak od roku 1949 převzaly do své působnosti finanční odbory tehdejších Okresních národních výborů, při kterých byla zřízena celní oddělení. Celní správa pak znovu získala svéprávné postavení v roce 1952, kdy byla začleněna pod Ministerstvo zahraničního obchodu. Činnost finanční stráže obnovena nebyla, objekt Horní Lipka převzala armáda, která ho využívala jako kasárna. V roce 1991 byla obnovena činnost celní stráže a byly zřízeny celní stanice v celním pohraničním pásmu. V roce 1997 byla činnost celních stráží ukončena. Horní Lipka poté měla řadu statut výcvikového zařízení služební kynologie. V roce 2013 požádal Pardubický kraj o bezplatný převod objektu do svého vlastnictví. Převod byl dokončen počátkem roku 2015.
Zajímavý článek o objektu a historii najdete ZDE
 
Letos kraj investuje hlavně do památek

Na podporu kulturních aktivit, na preventivní péči o sbírky muzeí a galerií a zejména na obnovu památek v Pardubickém kraji půjde letos celkem o šest milionů korun více, než v loňském roce. Tyto finance kraj uvolnil z rezervy, která vznikla ze zlepšeného inkasa daní.
„Už na začátku volebního období jsme deklarovali, že se chceme trochu více věnovat záležitostem v oblasti kultury a pokud bude ta možnost, přidat na místech, kde je to nejvíce potřeba. Velký deficit prostředků registrujeme zejména u obnovy památek, a proto jsme právě tam přesměrovali 5,4 milionu korun navíc,“ uvedl 1. náměstek hejtmana Pardubického kraje pro kulturu, majetek a investice Roman Línek.
Radní tento týden schválili dotace pro kulturní aktivity za 2,9 milionu korun a podporu preventivní péče muzeí a galerií, tedy vyjma krajských, za 1,2 milionu korun. Na stavební obnovu památek, ale i drobných objektů památkového charakteru je letos určeno 14,2 miliony korun.
Více peněz se tak dostane na 175 regionálních kulturních akcí od těch nejmenších, které například pořádají hasiči nebo sdružení rodičů a přátel až po větší akce obcí, měst a spolků, jako například různé festivaly, folklórní slavnosti nebo prázdninové aktivity.
Na preventivní péči muzeí a galerií získalo dotace 30 žadatelů, většinou měst, která tyto instituce provozují, ale také spolků nebo fyzických osob, které pomáhají oživovat historii. Peníze využijí na restaurování svých exponátů, na zabezpečení sbírek a další vybavení.
Díky památkovým dotacím budou například opraveny střechy řady kostelů, tím největší je kostel Nanebevzetí panny Marie v Chrudimi, dále třeba morový sloup v Poličce, městské opevnění ve Vysokém Mýtě, sousoší Kalvárie v Králíkách Dolních Bořkovicích, fasáda domu Hybských v Pardubicích nebo historický motorový vlak v Rosicích a mnohé další. Celkem se jedna o 145 památek a objektů.
Některé z těchto dotací musí ještě projednat a potvrdit Zastupitelstvo Pardubického kraje.