AMAVET nemá v dalších krajích obdoby

Už podesáté se do Pardubic sjely desítky dětí a studentů z celého kraje, kterým učarovala věda. Spolek AMAVET ve spolupráci s Pardubickým krajem, Univerzitou Pardubice a dalšími partnery zde uspořádal další ročník Festivalu vědy a techniky pro děti a mládež. Generálním partnerem v Pardubickém kraji je společnost Foxconn.
„Je to akce, která zatím nemám v celé republice obdoby, což je trochu škoda. V Pardubickém kraji byl o ni zájem už po roce 2005 a trvá, i když se politické reprezentace mění,“ prohlásil předseda Asociace pro mládež, vědu a techniku Stanislav Medřický.
„Pro Pardubický kraj to je jedna z možností, jak mladé lidi vtáhnout do světa vědy a techniky a motivovat je ke studiu na technických oborech. Proto jsme v letošním roce zdvojnásobili příspěvek kraje na pořádání festivalu, nově činí 700 tisíc korun,“ uvedl radní pro školství Pardubického kraje Bohumil Bernášek.
Jedním z příkladů, jak AMAVET ovlivňuje životy mladých lidí, je i Jiří Diblík z vysokomýtského gymnázia. Ten se festivalu účastní už po osmé, loni byl členem vítězného robotického týmu na soutěži v USA a od 16 let sám profesionálně podniká. „Hodně záleží na učitelích, aby studenty inspirovali k účasti. A pokud se člověk dostane do světa, dodá mu to sebevědomí a naučí se komunikovat,“ řekl letošní maturant a podnikatel.
V kategorii JUNIOR je hlavní cenou festivalu krátkodobá odborná stáž ve Francii pro 30 autorů nejlepších projektů, v kategorii Středoškoláků se autor nejlepšího projektu v květnu zúčastní mezinárodní soutěže I-SWEEEP v Houstonu, dalších 22 postoupí do národního finále soutěže EXPO SCIENCE AMAVET a další čekají i jiné mezinárodní soutěže.
V desátém ročníku se soutěže zúčastnilo dohromady 435 žáků z 33 základních a středních škol v kraji. Do robotické soutěže RoboRAVE se přihlásilo 15 týmů v kategorii JUNIOR a 18 týmů v kategorii Středoškolák. Vítězný tým se zúčastní mezinárodní soutěže RoboRAVE International v květnu 2017 v Kolumbii.