Kohouti bojují o finále Krajské ligy jako lvi

Třetí semifinálový souboj přitáhl do ochozů českotřebovského zimního stadionu 724 diváků. Ti viděli vyrovnané a napínavé hokejové drama, ve kterém se štěstí přiklonilo na stranu Kohoutů. Čtvrtý zápas se hraje v úterý 7. března v Chrudimi.

Česká Třebová – Chrudim 4:3 (2:2, 1:1, 1:0)

Branky: 6. Fúzik, 20. Kavalír, 36. Šimončič (Škvor), 42. Šimončič (Pejcha, Stehno) – 11. Haltuch (Cvrček), 13. Cvrček (Novák), 34. Štěpánek (Kopečný).

Rozhodčí: Kratochvíl, Hájek – Kis, Schaffer. Vyloučení: 12:7. Využití: 1:2. Oslabení: 1:0. Diváků: 724. Nejlepší hráči: Šimončič, Stehno – Kalous. Stav série: 2:1.

Česká Třebová: Nimmerrichter - Vondráček, Lesák, Škvor, Veselý, Fink, BoruchFúzik, Jindřich, Zadina – Šimončič, Stehno, Hemský - Pelán, Kavalír, Zítka – Schejbal, Fousek, Pejcha.

Chrudim: Ament – Kalous, Brožek, Seidler, Haltuch, Budínský, Machač - Kišš, Novák, Jiří Polák – Plch, Ondřej Polák, Dobiáš – Koreček, Cvrček, Karásek – Kopečný, Jan Polák, Štěpánek.

Kohouti se dostali do rychlého vedení, když využili přesilovou hru. V čase 4:12 byl vyloučen chrudimský útočník Jiří Polák. Domácí forvard Fúzik nejprve pálil do zadního mantinelu, odražený puk pak v čase 5:51 bleskurychle poslal do chrudimské branky – 1:0.

Chrudim zatroubila do útoku a vytvořila si několik slibných příležitostí. V 7. minutě zůstal v útočném pásmu obránce Boruch, hosté se dostali do přečíslení dva na jednoho, naštěstí si přesně nepřihráli. Vzápětí se ocitl ve slibné pozici Koreček, brankář Nimmerrichter svůj tým podržel, stejně jako při průniku Dobiáše.

V 11. minutě hosté při přesilové hře vyrovnali, když se od modré přesně trefil Haltuch – 1:1. Kohouti se z chrudimského sevření dostali až ve 13. Minutě, kdy byl vyloučen hostující Haltuch. Nejprve střílel od modré kapitán Lesák a puk se otřel o levou tyčku, další střelecký pokus Hemského zlikvidoval gólman Ament.

Podruhé se hosté opět prosadili ve chvíli, kdy měli výhodu jednoho hráče. Na trestnou lavici usedl Lesák, po necelé minutě byl zpátky na ledě. Novákova bomba skončila na horní tyčce, odražený puk trefil rychle a přesně zkušený Kišš – 1:1. V závěru první třetiny byl vyloučen Pelán a diváci se modlili, aby Chrudim neudeřila z přesilovky potřetí. Stal se pravý opak. Ve vlastním oslabení ujel po pravém křídle Kavalír a střelou nad ledem nedal chrudimskému brankáři šanci – 2:2.

Na začátku druhé třetiny hráli Kohouti ještě třicet vteřin ve čtyřech a byli rádi, že po průniku obránce Kalouse byl brankář Nimmerrichter na správném místě. Obrovskou výhodu získali domácí hokejisté ve 25. minutě, kdy hráli téměř dvě minuty v pěti proti třem!! Dvojnásobnou přesilovku však nevyužili a branku nedali ani během půlminutové hry pěti proti čtyřem. S vypětím všech sil a také s velkým štěstím se pak sami ubránili při vyloučení obránce Vondráčka.

Smolný okamžik potkal ve 34. minutě brankáře Nimmerrichtera. Ten ve snaze rychle rozehrát puk holí trefil útočníka Kopečného, vzápětí se puk odrazil ke Štěpánkovi, na kterého doslova zívala prázdná českotřebovská branka – 2:3. Kohouty nešťastný okamžik spíše vyburcoval k větší aktivitě. Po závaru před chrudimskou ve 36. minutě vyrovnával přesnou střelou z otočky Šimončič – 3:3.

Stejný hráč se zapsal do střelecké listiny v úvodu závěrečného dějství, po akci Stehna se Šimončič prosadil v čase 41:10 pohotovým bekhendem – 4:3. Při dalším oslabení zaměstnal chrudimské zadní řady Zítka, jeho první střelu vyrážel gólman Ament, dorážku z voleje českotřebovský útočník netrefil. Ještě větší gólovou příležitost měl ve 47. minutě Zadina, ze dvou metrů však mířil je do chrudimského brankáře.

Závěr byl tradičně pro diváky se silnými nervy. V čase 56:19 byl vyloučen Schejbal, který v útočném pásmu sevřel puk rukou, jeho spoluhráči přežili. Dalšího faulu (hákování) se Schejbal dopustil v čase 59:27. Hosté si vzali oddechový čas, odvolali brankáře, hráli v šesti proti čtyřem, do bezpečí odpálil puk domácí kapitán Lesák. V čase 59:58 byl vyloučen ještě Fink, Kohouti si však vydřené vítězství vzít nenechali.

HLASY PO UTKÁNÍ:

Jaromír Jindřich, trenér Kohoutů:
„Zápas měl kvalitu a náboj, musel se divákům líbit. Zbytečně jsme faulovali a ztráceli síly při hře v oslabení. Musím hráčům poděkovat za obrovskou bojovnost. Vedeme 2:1 na utkání, bude to ještě pořádná bitva.“

Jiří Polák, trenér Chrudimi:
„Bylo to zcela vyrovnané střetnutí, ve kterém moje mužstvo předvedlo velmi dobrý výkon. Škoda, že jsme v úvodu třetí třetiny byli chvilku nesoustředění, soupeř toho využil ke vstřelení vítězné branky.“

Příští zápas – úterý 7. března: Chrudim - Česká Třebová (18.30).

Druhé semifinále:
Moravská Třebová – Světlá nad Sázavou 3:5. Stav série: 1:2.

Českotřebovští Kohouti dávají do zápasů všechny síly

3. semifinále pro nás: HC Kohouti - HC Chrudim 4 : 3. Opět velká návštěva a velké nasazení hráčů, ale i fanoušků. Taková atmosféra se musí zažít.  Je ukázkou že Třebováci vzali hokejový tým  HC Kohouti za svůj a obráceně jeho hráči  pro českotřebovský klub vydají opravdu všechny své síly. Přejme Kohoutům úspěch až do konce, tedy nejen finále, ale i  titul krajského přeborníka. Za tím vším je dlouhodobá příprava týmu, nyní již 38 odehraných utkání. Připomeňme ještě nulovou finanční podporu města, které sport dospělých nijak nefinancuje. Všechny prostředky pro dlouhou sezónu musí zajistit výbor klubu vedený předsedou klubu Vladimírem Vaňkem s pomocí sponzoringu a z vybraného vstupného na domácích zápasech. A je s tím opravdu spousta starostí. Krajská liga je zajímavá soutěž. To, že v ní hraje HC Kohouti první housle, se odráží také v publicitě - dobře reprezentují svoje město. Generálním partnerem týmu je Rieter CZ, s.r.o. Jeho ředitel Ing. Jan Lustyk připomíná, že svou práci je zvyklý dělat vždy na 100% a podle toho se tedy věnuje i spolupráci s hokejovým týmem. A hráčí mu dle svých sil a dosažených výsledků opravdu také stoprocentně péči sponzorům i fanouškům vracejí. Tým HC Kohouti byl také vyhodnocen mezi nejlepšími sportovními kluby dospělých v okresní anketě vyhlášené Orlickým sportovním sdružením.
Pak ale přece jen vidím určité rozpaky z toho, že při  nedávném vyhlášení nejlepších sportovců  a sportovních kolektivů města Česká Třebová, které se konalo 28. února na naší radnici, právě zástupce HC Kohouti chyběl, na nejlepší hokejový tým krajské ligy se zapomnělo.  Myslím, že když město nemůže dle podmínek vyhlášených grantových programů pro sport zajistit finanční podporu, nic by ho nestálo, kdyby pro českotřebovský hokej, který před deseti lety vstal z popele, zajistil alespoň podporu morální, další motivaci pokračovat v přípravě nové sezóny, případně dalších sezón. Vždyť který jiný českotřebovský tým má větší popularitu,  větší návštěvy na svých domácích zápasech? Navíc zajišťuje významně využití ledové plochy našeho zimního stadionu, vytváří motivaci pro mládež.
Přejme Kohoutům do závěrečných bojů v sezóně další úspěchy !  (mm)

 

Fotografie z 1. zápasu z 26. února  (Jarda Koníček)