Hokejisté České Třebové dokázali ve čtvrtém semifinálovém utkání vyhrát v Chrudimi a vybojovali postup do finále krajské ligy Pardubického kraje. První zápas doma v neděli 12. března, ale zatím není jasné, proti komu nastoupí. O druhém finalistovi se rozhodne ve čtvrtek 7. března v Moravské Třebové, které se v rozhodujícím souboji postaví Světlá nad Sázavou.

HC Chrudim - HC Kohouti Č Třebová 2 : 3 (1:1, 1:1, 0:1)

Branky: 2. Cvrček (Koreček), 22. Cvrček (Ondřej Polák) – 5. Zítka, 39. Kavalír (Zítka), 57. Schejbal (Jindřich).
Rozhodčí: Prchal, Sedlák – Říha, Teplý. Vyloučení: 8:7 (navíc Plch na 10 minut). Využití: 1:0. Diváků: 452 (z toho polovina z České Třebové). Nejlepší hráči: Ament, Cvrček, Novák – Nimmerrichter, Zítka, Jindřich. Konečný stav série: 2:3.
Chrudim: Ament – Urban, Kalous, Seidler, Haltuch, Budínský, Machač - Kišš, Novák, Jiří Polák – Plch, Ondřej Polák, Dobiáš – Koreček, Cvrček, Karásek – Kopečný, Jan Polák, Štěpánek.
Česká Třebová: Nimmerrichter - Vondráček, Lesák, Škvor, Krejnus, Veselý, Fink – Fúzik, Jindřich, Zadina – Šimončič, Stehno, Pejcha - Pelán, Kavalír, Zítka – Schejbal, Fousek, Boruch.
Lépe do zápasu vstoupila nažhavená Chrudim. Kohouti nedokázali dostat puk z vlastní třetiny, a tak již v čase 1:38 inkasovali z hole útočníka Cvrčka – 1:0. Důležité bylo, že hokejisté České Třebové záhy dokázali soupeři oplatit stejnou mincí. V čase 4:56 se o vyrovnání postaral důrazný Zítka, který v rohu kluziště přehrál domácího beka Machače, bleskově si najel před branku a zavěsil puk pod horní tyčku – 1:1. Vzápětí hráli hosté přesilovou hru, ale Šimončič ve slibné pozici přestřelil a vstřelit branku se nepodařilo ani dvojice Kavalír – Pelán.
V polovině úvodní třetiny byl za zbytečný faul v útočném pásmu vyloučen Boruch, Kohouti se ve čtyřech ubránili. Domácí hokejisté mohli přidat další góly ve 12. a 14. minutě, šance Štěpánka a Ondřeje Poláka pochytal pozorný brankář Nimmerrichter. Probíhala 16. Minuta, když měl branku na své holi Šimončič, místo střely však hledal zbytečnou přihrávkou spoluhráče Stehna, který na puk nedosáhl. V závěru první třetiny fauloval chrudimský Kopečný, útočník Fúzik pálil do Amenta, přesilovku pak „zrušil“ nedovoleným zákrokem obránce Vondráček.
Chrudim zahájila druhé dějství v pěti proti čtyřem (51 vteřin) a nechybělo mnoho, aby se ujala vedení. Po průniku kapitána Nováka podržel Kohouty gólman Nimmerrichter. Po dalším vyloučení (Krejnus) však hosté inkasovali, v čase 21:59 se prosadili přihrávající Ondřej Polák a zakončující Cvrček – 2:1. Po nedovolených zákrocích domácích obránců Budínského a Urbana se hokejistům České Třebové naskytla obrovská možnost k vyrovnání. Kohouti hráli 76 vteřin v pěti proti třem, po přísném vyloučení Fúzika hráli 72 vteřin ve čtyřech proti třem, ale skórovat nedokázali.
Ve 37. minutě se českotřebovskou obranou jako lasička protáhl Karásek, ale na výborného Nimmerrichtera nevyzrál. Na časomíře svítilo 37:30, když po tvrdém ataku domácího hráče zůstal na ledě zraněný útočník Zadina, pro kterého zápas v tu chvíli skončil. Svého spoluhráče pomstil tím nejlepším způsobem důrazný Kavalír, který se v čase 38:22 postaral zblízka o druhé vyrovnání – 2:2.
Závěrečnou třetinu odstartoval faul domácího útočníka Kišše na Nimmerrichtera, v přesilovce však Kohouti ani jednou nevystřelili. Vzápětí jim nevyšla další přesilová hra, kterou jim daroval faulující Kopečný. Kohouti však získávali stále pevnější půdu pod nohama, ve 49. minutě přihrál Fúzik do brejku Jindřichovi, jehož šanci zmařil brankář Ament. Strážce chrudimské branky se o chvíli později vyznamenal při střeleckých pokusech Pelána a Schejbala.
Českotřebovským fandům zatrnulo v čase 54:23, kdy na útočné modré hloupě fauloval útočník Schejbal. S obrovskou chutí hrající Kohouti odehráli oslabení ve velkém stylu, soupeři vůbec nic nedovolili a vzápětí mu zasadili tvrdý direkt. Po vhazování v útočném pásmu se k puku dostal Jindřich, okamžitě přihrál před chrudimskou branku, kde Schejbal bleskově zasunul puk mezi nohy nešťastného gólmana Amenta – 2:3.
Akcie domácího týmu klesly ke dnu v čase 58:10, kdy byl vyloučen Haltuch. V čase 58:41 dohrál Fúzik čistě u mantinelu Plcha, ten se skácel na led a rozhodčí Prchal vykázal českotřebovského obra na trestnou lavici. Chrudim si vybrala oddechový čas, vzápětí nechala Amenta na střídačce. Drama gradovalo. V čase 56:55 byli vyloučeni Plch s Jindřichem, domácí pokračovali v pěti proti čtyřem. V čase 59:01 další vhazování před brankou Kohoutů, obrovský tlak soupeře, který Kohouti s vypětím všech sil přečkali. Postup do finále byl realitou, propukly oslavy s vynikajícími fanoušky…
HLAS PO UTKÁNÍ:
Jaromír Jindřich, trenér Kohoutů:
„Bylo to po všech stránkách náročné utkání, které jsme naštěstí zvládli. Dali jsme šťastný gól, ale to se počítá. Na soupeře si počkáme do čtvrtečního večera, tak uvidíme. Postup do finále je historickým úspěchem Kohoutů.“
Příští zápas – neděle 12. března: Česká Třebová - ??? (17.00).
Druhé semifinále: Světlá nad Sázavou – Moravská Třebová 6:2. Stav série: 2:2.  (rozhodující zápas 9.3. v Moravské Tř.)
 
Fotografie Jardy Koníčka z nedělního zápasu Kohouti - Chrudim 4 : 3       

Nejen úterní, ale i nedělní zápas bylo třeba vyhrát a podařilo se. Slib hokejistů daný realizačnímu týmu "pod stromečkem", tedy hrát finále Krajské hokejové ligy je splněn.  A je třeba napsat, že Kohouti si to v sestavě, která hrála letošní sezonu opravdu zasluhují.  Když ne oni, tak kdo jiný by měl  být přinejmenším finalistou. A proč ne i vítězem ligy?
¨