První finalový zápas na domácím ledě bez vítězství           
Šokující start a pozdní finiš Kohoutů
Začátek prvního finálového zápasu, to byl neuvěřitelný kolaps hokejistů České Třebové, kteří po třech minutách a šestnácti vteřinách prohrávali o tři branky. V dalším průběhu utkání se výkon Kohoutů zlepšil, v závěru nechybělo mnoho, aby dostali zápas do prodloužení. Bohužel se tak nestalo, a tak se z první finálové výhry radoval zkušenější soupeř.
Česká Třebová - Světlá n. S. 2:3 (0:3, 1:0, 1:0)
Branky: 31. Hemský (Jindřich, Fúzik), 57. Schejbal (Boruch, Fink) – 1. Blažek (Dolinský), 1. Štros (Jaroslav Doležal), 4. Jakub Doležal (Šíma, Blažek).
Rozhodčí: Kukeně, Doležal – Gregar, Škorpil. Vyloučení: 6:4. Využití: 1:1. Diváků: 931 (rekord sezony). Nejlepší hráči: Jindřich – Koubský, Jakub Doležal. Stav série: 0:1.
Česká Třebová: Nimmerrichter - Vondráček, Lesák, Škvor, Krejnus, Veselý, Fink, Boruch – Fúzik, Jindřich, Zadina – Šimončič, Stehno, Pejcha - Pelán, Kavalír, Zítka – Schejbal, Fousek, Hemský.
Světlá: Koubský – O. Včela, Svoboda, Šíma, Kořínek, Fibikar, Špatenka – Žák, P. Včela, R. Křišťan – Blažek, Dolinský, Jakub Doležal – Kubát, Jaroslav Doležal, Štros – Venc.
Diváci, kteří se v úvodu nedělního střetnutí zdrželi a nestačili zaujmout svá místa v hledišti, se nestačili divit. První finálový duel měl totiž neuvěřitelný začátek.
Světlá se do vedení dostala již v 16. (!) vteřině, krátce po vhazování v útočném pásmu se trefil Blažek – 0:1. Kohouti si první varování vyložili po svém a dostali další tvrdé údery. Ještě v probíhající první minutě se v útočném pásmu zapomněl obránce Fink, hosté se dostali do přečíslení a důrazný Štros ve 39. (!) vteřině vstřelil druhý gól – 0:2. A do třetice všeho zlého. V čase 3:16 využila Světlá první přesilovou hru, když se pohotovou tečí prosadil Jakub Doležal – 0:3.
Na katastrofální vstup do zápasu reagoval českotřebovský trenér jediným možným způsobem, vzal si oddechový čas. Absolutně zaskočení Kohouti se do první střelecké příležitosti dostali až v 6. minutě, po ráně Zítky skončil puk na Koubského brance. V polovině první třetiny byl na trestnou lavici vykázán Hemský, naštěstí tam vydržel celé dvě minuty. V 16. minutě chyboval ve vlastní třetině Zítka, špatnou rozehrávkou „namazal“ P. Včelovi, který z mezikruží mířil vedle českotřebovské branky.
V úvodu druhé třetiny (20:27) byl faulován Jindřich, šanci v podobě přesilové hry zmařil zbytečným nedovoleným zákrokem Fúzik. Domácím fanouškům zatrnulo ve 27. minutě. Kohouti hráli další přesilovku. Na útočné modré promáchl obránce Krejnus, puku se zmocnil z trestné lavice navrátivší se Štros, ale pozorného gólmana Nimmerrichtera nepřekonal.
Přesně v polovině střetnutí přihrál Pelán výborně do gólové šance Zadinovi, který mířil jen do brankáře Koubského. Další přesilovou hru domácí hokejisté již využili. V čase 30:24, po skvělé přihrávce Jindřicha, vystřelil přesně a tvrdě Hemský – 1:3. Kohouty první branka probudila. Dostali soupeře pod tlak, jenže i přes několik závarů další branku nevstřelili. Nejblíže k tomu měl ve 32. minutě Hemský. V závěru druhé třetiny domácí opět propadli. Za obránce se dostal zkušený Žák, kterého v samostatném úniku fauloval Hemský. Na časomíře svítilo 39:55, když Žák zahodil trestné střílení.
Do závěrečné třetině vystoupili Kohouti opět strašidelným způsobem. V čase 41:58 byl za vyhození puku vyloučen obránce Voráček, v čase 43:51 fauloval obránce Krejnus. Domácí se ubránili ve třech (36 vteřin), neinkasovali ani ve čtyřech (84 vteřin).  
Hosté se zaměřili na kvalitní bránění středního pásma a čekali na příležitost k brejkům. V 53. minutě Kohouti špatně vystřídali, na pravém křídle nechali spoustu volného prostoru pro Žáka, který orazítkoval levou tyčku českotřebovské branky.
Naději vykřesal v čase 56:31 Schejbal, který prudkým švihem poslal puk pod horní tyčku Koubského branky – 2:3. O minutu později se hostující obranou skvěle protáhl Kavalír, ale mířil vedle. Fúzik vzápětí pálil na branku Světlé, puk poskakoval na brankovišti, až jej O. Včela odpálil do bezpečí.
V čase 58:41 byl faulován Fúzik, Kohouti odvolali brankáře a v šesti hráčích sevřeli soupeře do silných kleští. Obrovskou příležitost k vyrovnání měl v čase 59:38 Schejbal, ale gólmana Koubského zblízka nepřekonal. Oddechový čas si vzápětí vzali hosté a zápas dovedli do vítězného konce.
HLASY PO UTKÁNÍ:
Jaromír Jindřich, trenér Kohoutů:
„Kdybychom hráli jen 57 minut, možná bychom vyhráli. Zaplatili jsme krutou daň, řada našich hráčů nemá zkušenosti s podobnými zápasy. Začátek utkání jsme absolutně zkazili, rozhodující byla naše nekoncentrovanost a přístup. Přesto v závěru nechybělo mnoho, abychom vyrovnali na 3:3.“
Jakub Kořínek, hrající trenér Světlé:
„Rozhodly tři slepené branky, které jsme vstřelili v úvodu utkání. Máme radost z výhry na ledě silného soupeře, ale jdeme dál. Nic nekončí, finálová série bude těžká.“
Příští zápas – středa 15. března: Světlá nad Sázavou - Česká Třebová (19.00).