Městská knihovna si po dvou letech pozvala korunovaného krále horolezců        

V pátek 17. března se ve velkém sále Kulturního centra Česká Třebová uskutečnilo velkolepé setkání s horolezeckou celebritou Radkem Jarošem, který se zapsal zlatým písmem do dějin českého horolezectví. Jako první Čech a teprve patnáctý na světě, zdolal bez použití kyslíku 14 nejvyšších vrcholů naší planety. Setkání s horolezcem se uskutečnilo po dvou letech pod patronací Městské knihovny Česká Třebová. Radek Jaroš představil svůj nový projekt KORUNA SVĚTA, ve kterém chce navázat na dosažené úspěchy a  postupně zdolat nejvyšší vrcholy všech světových kontinentů. V loňském roce se mu podařilo splnit první dva cíle a dosáhnout na nejvyšší vrchol Severní Ameriky a Evropy. Dvouhodinová beseda, spojená s velkoplošnou prezentací na filmovém plátně měla název Denali a Elbrus. O přestávce, která rozdělila besedu na část věnovanou americké expedici a na zdolání nejvyššího evropského vrcholu, se horolezec věnoval podepisování svých knih a prostor se našel i na dotazy diváků.
Radek Jaroš mimo jiné řekl: „ První cestu nového projektu jsem začal realizovat v květnu loňského roku. Společně s kamarádem a spolulezcem Petrem Maškem jsme ve dnech 17.května až 22. června uskutečnili expedici na Aljašku. Pro lezení je to dobrá doba, protože zde panuje polární den. Pro zahájení celého projektu jsme si vybrali obtížnější výstup na vrchol Denali do výšky 6190m.n.m. Panuje zde nevyzpytatelné počasí a hora má značný kyslíkový deficit. Na rozdíl od předchozího projektu jsem si vzal za cíl  nejen zdolávat nejvyšší vrcholy, ale věnovat se více okolní přírodě a blíže poznávat cílovou zemi. Po úspěšném výstupu na Denali (do roku 2015 Mount Mckinley) jsem na Aljašce ještě zůstal a jako průvodce české cestovky jsem s klienty procestoval zajímavá místa. Pro cesty po Aljašce jsme používali hydroplán, čtyřkolky, mořský kajak i loď. Velkým zážitkem bylo pozorování medvědu Grizzli a velryb.
Druhým cílem projektu bylo zdolání hory Mount Elbrus 5642 m, která má ve skutečnosti dva vrcholy, druhý je o 21 metr nižší. Elbrus je součástí hlavního kavkazského hřebene, který tvoří hranici mezi Evropou a Asií a již delší dobu se vede spor o jeho geografické začlenění. Z posledních měření vyplývá, že se jedná o nejvyšší vrchol Evropy. Expedici , která proběhla od 3.září do 10.října 2016 jsme začali ve Vysočina  Areně a to netradičně na kolech. Během 14 dnů jsme urazili 1900 km a putovali přes 12 zemí. Z Oděsy se přes 1000 km plavili trajektem a pro cestu pod horu Elbrus jsme využívali i doprovodné vozidlo a horská kola. K cíli jsme dorazili 2. října a za další dva dny jsme dosáhli nejvyššího evropského vrcholu Mount Elbrus. Škoda, že nás nepřízeň počasí připravila o 4 dny, které jsme chtěli věnovat putování po Gruzii. Dalším cílem projektu, na který se velmi těším, bude cesta do Austrálie“
Milan Michalski (text i foto)