Co pro vás připravila knihovna na duben 2017                   

Upozornění pro návštěvníky knihovny - mimořádné uzavírky
1. dubna bude sobotní provoz zrušen.
3. dubna bude oddělení pro dospělé čtenáře otevřeno do 17 hodin.
3. dubna bude dětské oddělení od 10 – 11 hodin zavřeno
5. dubna bude dětské oddělení od 9 – 10 hodin zavřeno
21. dubna bude celá knihovna uzavřena.
28. dubna bude dětské oddělení zavřeno
Děkujeme za pochopení, vracet knihy můžete do biblioboxu před vchodem do knihovny. Z důvodu velikonočních svátků bude od 14. - 17. dubna zavřeno. Aktuální informace o provozní době a uzavírkách sledujte na našem Facebooku: @mekct.
Březen měsíc čtenářů – ocenění nejpilnějším čtenářům
Městská knihovna Česká Třebová během měsíce března ocenila své nejlepší čtenáře, kteří si v loňském roce půjčili nejvíce dokumentů. 1. místo získali v rámci daného oddělení tito čtenáři:
         oddělení pro dospělé čtenáře – paní Melšová Ivana s počtem výpůjček 542,
         oddělení pro děti – Kadlecová Magdalenka  s počtem výpůjček 265,
         oddělení Teenspace -  Gregarová Adéla s počtem výpůjček 268,
         oddělení pro dospělé čtenáře, pobočka Parník – paní Kadlecová Olga s počtem výpůjček 248,
         oddělení pro děti, pobočka Parník – Jirásková Stella  s počtem výpůjček 127.
Gratulujeme a přejeme spoustu skvělých čtenářských zážitků i v dalším roce!
Kateřina Karásková: Kde ženy vládnou, cestopisná projekce
3. dubna od 18 hodin, Teenspace, přízemí
Že Amazonky dávno vymřely? Hloupost! Vítejte ve společnostech, kde mají navrch ženy. Poznáte mexické indiánky, které své muže překonávají nejen inteligencí, ale i objemem. V Indonésii prozkoumáte jediný muslimský matriarchát. Vysoko v čínských Himálajích navštívíte nejromantičtější etnikum na světě.  A nakonec se na severovýchodě Indie seznámíte s nenápadným kmenem, jehož muži zoufale bojují za rovnoprávnost. 
O autorce: Kateřina Karásková cestuje po světě, maluje, píše a pracuje v humanitárních organizacích.V Guatemale žila s mayskými indiány, kteří prožili genocidu. V Ugandě zprovozňovala nemocnici a školy a v Keni dohlížela na zalesňovací a eko zemědělské projekty. Mezitím hledala po světě kmeny, v nichž mají navrch ženy, a napsala o nich cestopisnou knihu Kde ženy vládnou, kterou i sama ilustrovala. Na její projekty se můžete podívat na: www.katerinakaraskova.cz.) Vstupné dobrovolné
Matyldino pohádkohraní 4. dubna od 16 hodin, dětské oddělení
Každé první úterý v měsíci probíhá od 16 hod na dětském oddělení Matyldino pohádkohraní. Pro děti  ve věku    od 4 do 9 let je připravené vyprávění pohádek a příběhů s otevřeným koncem, který si zkusí samy domýšlet. Mohou se nechat unést svou fantazií, probudit představivost, naučí se lépe vyjadřovat a třeba se u toho  i společně zasmějeme. Zkusíme si k danému příběhu něco vyrobit a samozřejmě nebude chybět nějaká ta dobrota. Vstupné dobrovolné.
 
Knihožrouti – dětský čtenářský klub - 12. dubna od 16 hodin, dětské oddělení
Každou druhou středu v měsíci se v knihovně objevují KNIHOŽROUTI! Milují knihy a tahle vášeň je velmi nakažlivá! Mezi varovné příznaky onemocnění patří: láska ke knihám a čtení. Pokud na sobě tyto příznaky pozorujete, přijďte k nám. Vstup zdarma. Vhodné pro děti 6 až 11 let. Knihožroutským světem vás od 16 hodin   na dětském oddělení provede Lenka Špaisová.
 
Akce na oddělení Teenspace:
Zapař si s knihovnicí  6.4., 20.4., 27.4. (čtvrtek) 14 – 18 hod., Teenspace
Předveď ostatním svou oblíbenou hru na X-boxu, např. Lego, Harry Potter nebo Dance, ale také na compu a nauč ji knihovnici.
 
Offline day – odpoledne plné deskových her a zábavy 3.4., 24.4. (pondělí) 14 – 18 hod., Teenspace
Vypneme compy, X-box, mobily, Wi-Fi a zahrajeme si různé deskové hry, např. Dixit, Česko junior, Twister,  Ubongo, Double a spoustu dalších her, u kterých si budeme povídat a užijeme si společně odpoledne. Můžeš přinést i svou oblíbenou hru z domu a naučit ji hrát ostatní. 
 
Kvízové odpoledne 10.4. (pondělí) 15 – 17 hod., Teenspace
Nevíš co to znamená? Budeme hrát zábavný kvíz o tom, jak znáš město Česká Třebová, tak se těš. I Adéla se na vás těší. Vhodné pro děti od 9 let.
 
ROBO kroužek 5.4., 19.4., 26.4. (středa) 15 – 17 hod., Teenspace
Postav a naprogramuj si svého robota se svým týmem. Oblíbený ROBO kroužek je vždy každou středu. Těšíme se na tebe. Více info: adela.voclova@ceska-trebova.cz.
 
Robotiáda 2017 - pracovníci z Městské knihovny se vydali s dětmi na soutěž
S dětmi, které dochází do ROBOkroužku, jsme se zúčastnili Robotiády v Brně s vlastnoručně postaveným            a naprogramovaným robotem z lega MINDSTORMS EV3 Home Edition. Týmy soutěžily v pěti úlohách (čára, autonomní medvěd, dálkově řízený medvěd, sprint, freestyle). Jelikož jsme v této soutěži nováčci, tak jsme si vybrali soutěž ve sprintu, kde jsme byli z cca 45 soutěžících týmů na 11. místě. Byli jsme na sebe pyšní. Všem se na robotiádě líbilo a se zájmem jsme sledovali další soutěže robotů. Odpoledne jsme si  užili ve Vida parku, kde jsme si vyzkoušeli různé atrakce, které park nabízel. Byl to příjemně strávený den. Za Městskou knihovnu Adéla Voclová, DiS.
 
Velikonoce volají!!!
12.4. (středa) 15 – 18 hod., Teenspace
Blíží se Velikonoce, tak přijď a společně si vyrobíme malou drobnost. Těší se na Tebe Adéla. Vhodné pro děti      od 9 let. Více info: adela.voclova@ceska-trebova.cz.
 
LITERÁRNÍ VEČER - BLANKA KOSTŘICOVÁ: ROZLOUČENÍ S JANEM BALABÁNEM
Půjde o patrně poslední českotřebovské připomenutí tohoto významného současného českého prozaika, velmi blízkého přítele Blanky Kostřicové, od jehož úmrtí letos v dubnu uplyne již sedm let. Na večeru zazní příspěvek Blanky Kostřicové do sborníku „Honzo, ahoj. Setkání s Janem Balabánem“ (vydaného roku 2011 k nedožitým Balabánovým padesátinám). Tento text z větší části tvoří koláž dopisů obou prozaiků, v nichž se objevují úvahy    o záležitostech literárních i obecně lidských, dojmy z návštěv J. Balabána v České Třebové apod. Příspěvek byl poprvé uveden v českotřebovské knihovně v říjnu roku 2011, nedlouho nato v klubu Modrý trpaslík. Pro zájem publika se nyní uskuteční ještě jedna repríza.
Ve druhé části večera bude prezentován obsáhlejší rozhovor, který s Blankou Kostřicovou vedl básník, překladatel, redaktor a divadelní kritik Josef Mlejnek – pro kulturní revui Kontexty. Rozhovor se natáčel v České Třebové a J. Mlejnek ho nazval: „Kudy šel Jan Balabán. Rozhovor s Blankou Kostřicovou nejen o Janu Balabánovi“. Pod oním „nejen“ se skrývá např. hovor o rodičích českotřebovské autorky, o její cestě literatuře,     o studiích, o jejím pohledu na současnou českou literaturu – jíž se soustavně literárně-kriticky věnuje, atd.
Ve „dvojroli“ Jana Balabána a Josefa Mlejnka se představí Bedřich Ducháček.
Večer se koná v pondělí 10. dubna v 19.00 v Městské knihovně (1. patro).
 
Hledáme:
Robo boy/girl wanted: hledáme šikovného studenta/studentku se zájmem o programování a robotiku pro vedení našeho Robokroužku. Schůzka 1 × týdně, 120 minut, odpoledne. Náplní je vedení týmu dětí při návrhu, stavbě,    a programování jednoduchých robotických přístrojů. Zkušenost s Lego Mindstorms EV3 výhodou.  Zájemci pište na michal.denar@ceska-trebova.cz.
 
Novinky
Nově vám nabízíme rychlejší a pohodlnější hledání knih. V našem online katalogu vidíte přesné umístění dokumentů, tedy zda je kniha ve volném výběru nebo je umístěná v našich skladech.  Vyhledávání knih je tak rychlejší a přesnější. Těšíme se na vás. Vše, co si můžete půjčit, najdete  u nás v katalogu http://vufind.katalogknih.cz/ A pokud vám něco chybí, napište nám, abychom to dokoupili. Další informace a aktuální otevírací dobu naleznete na webové stránce knihovna.ceska-trebova.cz  nebo https://www.facebook.com/mekct/ Psát můžete na info.knihovna@ceska-trebova.cz nebo volejte 732 756 827.