Českotřebovský deník 103/2017 (12/4)
Parkování u supermarketu Billa je čím dál větší problém

Billa  nám slouží od roku 2000, tedy 17. rokem a je to obchod pro město potřebný a důležitý, na nepřízeň kupujících si nemůže stěžovat. Vznikl v prestižním prostoru blízko komunikací a sídliště nedaleko centra, má dosti široký sortiment, takže se sem sjíždí na dostatečně veliké parkoviště řada nakupujících auty.  Jenže poslední dobou je to tady s parkováním stále větší problém.  Parkoviště  je zde zneužíváno a slouží daleko více pro jiné účely než pro nakupující nebo návštěvníky lékařských ordinací či obchodů v budově Tezy.  Jsou to především studenti VDA, kteří studují vyšší odborné studium a pro které přijet do školy autem není velký problém. A parkoviště je opravdu vlastně před školou. Parkují tam i vozidla ze sídliště nebo i jiná. Někde prostě parkovat musí, je to vlastně dobře, když je takto vybudované parkoviště využito. Kdybychom je vyhnali, neměli by žádný jiný prostor, ucpávaly by ulice. Jenže přece jenom prioritu by měli mít ti, kteří přijedou nakupovat. Jde o soukromý pozemek patřící majiteli supermarketu Billa.
O řešení se pokoušeli již pracovníci řetězce Billa, předpokládali instalaci závory a byli o tom jednat i na odboru dopravy MěÚ.  Předpokladem bylo, že by v noci byla závora otevřena a přes den by bylo nutné kupovat lístky podobně jako  v systému dopravního terminálu s tím, že by první hodina parkování byla zadarmo a za delší čas by se již muselo platit. Při jednání padl ze strany města  návrh na dvě hodiny zdarma, v ordinaci lékaře nemusíte být za hodinu odbaveni. Zatím však Billa nic nepodniká, návrh zůstal "u ledu".  Je třeba odstranit problém s pojený s nočním otevřením závory. Když by přijel řidič vozidlem večer a chtěl odjet ráno, neměl by lístek a nemohl by tedy z parkoviště odjet, závora by  nešla zvednout. Nouzové otevření závory by snad mohli zajistit v prodejně, jenže by to nebylo řešení systémové. -  To jsou problémy technické a jinde je také neřeší, např. v Ústí n.O. u nemocnice. Jenže často zcela zaplněné parkoviště po nějakém řešení volá. Možná nejjednodušší by byla instalace značky o časově omezeném stání např. v době od 8 - 18 hodin např. dobu  60 minut, odstranily by se tím alespoň ty nejkřiklavější případy. Na parkoviště bychom museli jezdit s parkovacími hodinami za sklem. Nakupující by to nepostihlo a zřejmě by se alespoň  pár míst uvolnilo....  
Zatím je něco podobného u OC Kaufland, kde je doporučená doba parkování 90 minut. Jestli to má nějaký účinek je těžko říci. Neměli byste zde nechávat sví vozidla např. přes noc.... U Kauflandu není však zaplněné parkoviště tak často, jako u Billy.  Jak je vidět z obrázku, bude žádoucí také vytvořit i zvláštní oddíl pro parkování koňů (o psech ani nemluvě).... 
(mm)
 
Dopravní značka u Billy žaluje: někdo do mě vrazil a zůstala jsem nakloněná, možná brzo spadnu..... (Foto Viktor Pešek)

Dvě pozvánky na akce Církve československé husitské

Církev československá husitské   v  České Třebové zve na přednášku Dr. Jana Rokyty
Eutanazie  - Mlýnská 900, promítání, vstupné dobrovolné -15. května v 16,30h
 
Církev československá  husitská v České Třebové zve na přednášku Petra Hurycha
Z  Čech až na konec světa -Portugalsko   - Mlýnská 900, promítání, vstupné dobrovolné - 29. května v 16,30h
 
Úklid okolí Třebovky  se vydařil 

ZO ČSOP  Podorlicko tuto akci uspořádala s dalšími dobrovolníky vedeným Pavlem Suchým v sobotu 8. dubna . Akce začala dopoledne u budovy Domova důchodců a  byla velmi úspěšná.  Díky úklidové četě  se podařil z břehů a vodního toku odstranit věci, které sem rozhodně nepatří . Díky ochotným rukám dobrovolníků skončily v igelitových pytlích a poté na skládce.... Ve stejný sem 8. dubna uklízeli "svět", tedy především naše město  také členové ZO ČSOP Zlatá Studánka....
Iscarex připravuje Běh Javorkou  - bude 22. dubna  

Park Javorka - GPS: 49.8990422N, 16.4370706E 

9:30 - 11:30 hodin

Přihlášky  8:30 - 11:00
Startovné  50,- Kč, lidový běh 20,- Kč
Popis tratě  Délka: 6 km
zvlněná okruhová trať po parkových cestách, šotolina, dlažba
Kategorie a časový rozpis
žákyně r. 10-11, 350 m - 9:30
žáci r. 10-11, 350 m - 9:35 
žákyně r. 08-09, 450 m - 9:40
žáci r. 08-09, 450 m - 9:45
žákyně r. 06-07, 900 m - 9:50
žáci r. 06-07, 900 m - 10:00
chlapci r. 2012 a ml., 200 m - 10:10
dívky r. 2012 a ml., 200 m - 10:15
žákyně ml., r. 04-05, 1200 m - 10:20
žákyně st., r. 02-03, 1200 m - 10:20 
dorostenky, r. 00-01, 1200 m - 10:20 
žáci ml., 04-05, 1200 m - 10:20
žáci st., 02-03, 2400 m - 10:30
dorostenci, 00-01, 2400 m - 10:30
Taneční vystoupení - 10:45 
I. blok vyhlášení výsledků - 11:00
Hlavní závod, 6000 m - 11:30
Lidový běh, 2400 m - 12:10 
II. blok vyhlášení výsledků - 12:30
Ceny pro vítěze:  věcné + finanční v hlavním závodě v absolutním pořadí 
Ostatní informace poskytne Ing. Aleš Stránský  tel. 724 213 134  ales.stransky@vda.cz
Ukázka použití mostních provizórií - v kraji máme takových nyní osm  

Ve Výcvikovém středisku Ministerstva dopravy v Kojetíně se v úterý za přítomnosti hejtmana Pardubického kraje Martina Netolického uskutečnila přednáška a praktická ukázka pro pracovníky krizového řízení obcí na téma využití mostních provizorií při krizových situacích. Provizoria však kraj využívá také při havarijních stavech mostů, a proto bude usilovat o získání dalších kusů do svého majetku. „Mostní provizoria jsou často jedinou rychlou možností, jak nahradit zcela zničený nebo poničený most spojující dvě části obce do doby, než bude původní most opraven. Proto musíme znát různé možnosti jejich využití. Jsem přesvědčený, že podobné semináře jsou pro pracovníky krizového řízení obcí přínosné, a proto jsem rád za jejich hojnou účast,“ uvedl hejtman Martin Netolický.
S mostními provizorii se však můžeme setkat v běžném provozu i mimo krizové situace. „Jsou využívána také při havarijních stavech mostních konstrukcí předtím, než dojde k jejich rekonstrukci a slouží také na plánovaných objízdných trasách. Naše příspěvková organizace Správa a údržba silnic Pardubického kraje má obdobných provizorií celkem osm,“ uvedl hejtman Netolický s tím, že by kraj mohl v nejbližší době získat další. „Budeme usilovat o převod provizorií ze Státních hmotných rezerv, které budou obnovovat své technické vybavení. Jsem ale přesvědčený, že to stávající je pro nás použitelné a může dále v našem kraji dobře sloužit,“ dodal hejtman.
 
Sportovní halu Dašická v Pardubicích čeká další fáze rekonstrukce.

Plánovaná přestavba za více než deset milionů korun zlepší zázemí pro sportovce a také usnadní přístupnost žákům přilehlého gymnázia, kteří zde absolvují hodiny tělesné výchovy.
„V rámci rekonstrukce budou dostavěny šatny a celkově se zlepší zázemí haly, kterou využívají sportovní oddíly pro tréninky, zápasy i mezinárodní turnaje. Zároveň halu a přilehlou budovu gymnázia propojí spojovací krček, takže žáci nebudou muset na hodiny tělesné výchovy chodit venkem,“ řekl hejtman Martin Netolický s tím, že původně kraj počítal s investicí zhruba o milion vyšší. „Vysoutěžená částka za celý projekt je necelých 10,3 milionu korun. Pokud vše půjde dle plánovaného harmonogramu, tak by rekonstrukce měla být dokončena do konce letošního roku,“ sdělil hejtman Netolický.

Ekumenické velikonoční putování bude v pátek 14/4