Českotřebovský deník 109/2017 (18/4)
ZŠ praktická Česká Třebová přijme na DPP pro období květen a červen 2017 učitelku do přípravné třídy + tělesná výchova a přírodopis. Požadavek: vzdělání dle zákona č.563/2004 ( učitelství pro MŠ, ZŠ, ZŠ spec. pedagogika). Pokud bude otevřena přípravná třída pro děti s odkladem školní docházky ve školním roce 2017/2018 je výhled na uzavření pracovního poměru na dobu určitou. Nabídky zasílejte na email: zspr.ceskatrebova@seznam.cz, v předmětu uvádějte : PT.
Koncem května by mohla být známa příčina pádu střechy sportovní haly v České Třebové. 
Pardubický kraj, který je vlastníkem objektu a investorem stavby, čeká pro další plánovaný postup na výsledky zkoumání pověřeného soudního znalce. Stále však podle hejtmana Pardubického kraje Martina Netolického platí, že by kraj chtěl opravenou halu otevřít do konce tohoto roku. „Byli jsme informování, že by výsledky šetření soudního znalce mohly být známy do konce května. Nejedná se o jednoduchou záležitost, a proto si vypracování znaleckého posudku vyžaduje svůj čas,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „Vzhledem k tomu, že na místě není vidět těžká technika ani stavební ruch, tak může mít veřejnost dojem, že celá věc ustrnula. Rozhodně tomu tak není. Připravujeme novou variantu střešní konstrukce, kdy se ze čtyř variant, které nám navrhl externí projektant, přikláníme k variantě lepeného plnostěnného vazníku se zaoblenou spodní hranou. Pro další konkrétní kroky však musíme vyčkat na názor soudního znalce,“ sdělil hejtman Martin Netolický, podle kterého je i nadále cílem Pardubického kraje, aby byla sportovní hala otevřena do konce tohoto kalendářního roku.  Přidávám aktuální fotografie Luboše Kozla z 18. dubna 2017. (Na snímcích si všimněte, že se provádí také sondáž založení středního pilíře této západní stěny tělocvičny).


Dům hudby svou vnější podobu nezmění, jen bude uživatelsky přívětivější

Pardubice (17. 4. 2017) – Okna v pardubickém Domě hudby netěsní nebo nejdou vůbec otevírat, klimatizace dosluhuje a střecha potřebuje zateplit. Koncertním sálům chybí zázemí pro vystupující i diváky, používá se tu technika mnohdy ještě z 80. let. Kavárna nestačí obsloužit zájemce o přestávce koncertu, na toaletách se tvoří dlouhé fronty. Před majitelem budovy, Pardubickým krajem, stojí otázka, kde a jak začít s nápravou.
„Od loňského roku je vypracovaný projekt zateplení budovy, který se nijak zásadně nedotýká vzhledu vnějšího pláště budovy a jejího celkového uspořádání. Zateplení zde spočívá především ve výměně oken a části střešních konstrukcí,“ říká 1. náměstek hejtmana Pardubického kraje Roman Línek, který má na starosti majetek, investice a kulturu. „Projekt předběžně uspěl v dotačním programu Evropské unie a čekáme na potvrzení a přidělení prostředků. Vlastní realizaci plánujeme na přelom let 2018 a 2019,“ dodává Línek. Podle projektu „Realizace úspor energie - Konzervatoř Pardubice“ budou mít nová okna i dveře identické tvarové členění i barevnost, pouze tepelně-technické vlastnosti výrobků budou vycházet ze současných energetických požadavků  uvedených ve zpracovaném energetickém auditu. Izolace bude vložena pouze v místech zavěšeného fasádního systému, který bude následně zrevidován a vrácen zpět. Keramické obklady zůstanou beze změny. Posílena bude i vrstva tepelné izolace ve střešním plášti. Žádná z těchto úprav nebude mít vliv na architektonický vzhled budovy.
Konzervatoř, která budovu kraje provozuje, plánovala na letošní rok rekonstrukci kavárny. „Od letošního února jsme se opakovaně sešli jak s vedením Konzervatoře, tak i s autorem původního návrhu budovy, panem architektem Třeštíkem, a s našimi investičními pracovníky. Dohodli jsme se, že škola nebude podnikat jednotlivé úpravy interiérů bez vypracování celkové koncepce změn. K tomu jsme přizvali i zástupce mladé architektonické generace, architekta Ondřeje Teplého ze studia Mixage, který je mimochodem autorem úspěšné a citlivé rekonstrukce budovy Univerzity Pardubice na náměstí Legií. Požádali jsme ho, aby za autorské spolupráce Jana Třeštíka navrhl, jak učinit Dům hudby uživatelsky přívětivější, a to jak v zázemí při konání koncertů, tak i co se týká přilehlé zeleně, osvětlení budovy či úrovně sociálních zařízení a dalších prvků.“
Roman Línek je v kontaktu i se zástupcem pracovní skupiny pro architekturu druhé poloviny 20. století z fakulty architektury ČVUT docentem Petrem Vorlíkem. „Po mém osobním vysvětlení našich záměrů nás pan docent podpořil s tím, že se bude rád v budoucnu podílet na prezentaci této stavby a její rekonstrukce,“ řekl Línek a pokračoval: „Až budou zhruba do dvou měsíců návrhy architektů formou studie na stole, představíme je Radě Pardubického kraje a následně samozřejmě i široké veřejnosti.“
Budova dnešního Domu hudby v Pardubicích byla otevřena v červenci 1983 jako moderní sídlo Okresního výboru Komunistické strany Československa, OV ROH, OV SSM a dalších podobných organizací. Nechyběl samozřejmě „sjezdový“ sál. Na začátku 90. let přešla uvolněná budova do majetku státu a místní představitelé nově zvolených samospráv podpořili její využití pro Konzervatoř Pardubice, Východočeský státní komorní orchestr (dnes Komorní filharmonii) a Základní uměleckou školu Havlíčkova. Sídlilo tu i pracoviště Okresní knihovny. Po vzniku krajů přešla do vlastnictví Pardubického kraje, který zde za 51 milionů korun uskutečnil v roce 2004 rekonstrukci. Ta zahrnovala zejména změnu akustických poměrů ve velkém sále ve prospěch hudebních produkcí a také ojedinělou stavbu koncertních varhan. Na další potřebné úpravy však už tehdy nezbyly prostředky.

PRODÁM STAVEBNÍ POZEMEK V ČESKÉ TŘEBOVÉ
Prodám stavební pozemek na jednom z nejhezčích a nejklidnějších míst v České Třebové. Splňte si sen a bydlete v lokalitě, kam se jiní jezdí rekreovat! Pozemek o výměře 1322 m2 je rovný, prosluněný, přístup je po místní veřejné komunikaci, která vede za hranicí pozemku. Přípojka elektro je hotová včetně elektroměru na pozemku, vodovod, kanalizace, kabelová televize a O2 vedou za hranicí parcely. Ve vzdálenosti 200 m se nachází výletní restaurace a volnočasový sportovní areál. Cena 1000 Kč/m2.  Kontakt: stavebni.pozemek.ctrebova@centrum.cz

Helicopter show a Rally show opět v Hradci 13. května
Diváci uvidí helikoptéry, létající auto i akrobacii Petra Kopfsteina

Na tradiční akce Helicopter show a Rally show se diváci mohou těšit již v sobotu 13. května od 9 do 17 hodin. Akce každoročně nalákají na královéhradecké letiště desetitisíce diváků. Páteční program je připraven pro odbornou veřejnost a školy, sobota pro širokou veřejnost a rodiny s dětmi. Na své si přijdou milovníci rychlosti a silných motorů ve vzduchu i na zemi.
„V rámci dopoledního programu Helicopter show se představí s ukázkami své činnosti zástupci Krajského ředitelství Policie Královéhradeckého kraje, hasičských jednotek z Hradce Králové a Liberce, Správy železniční dopravní cesty, Zdravotnické záchranné služby Královéhradeckého kraje, Záchranné brigády kynologů, Asociace Záchranný kruh, Celního úřadu pro Královéhradecký kraj a mnoho dalších. Se zajímavou novinkou dorazí TRANS HOSPITAL PLUS s.r.o. Představí totiž sanitku XXL určenou pro převoz nadměrně hmotných pacientů a sanitku nejnovější generace VW AMAROK, která je jedinou v ČR,“ říká za organizátory Helicopter Show Daniel Tuček a dodává: „Cílem ukázek je posílit povědomí veřejnosti o prevenci, dodržování bezpečnosti a záchraně lidských životů včetně samotné resuscitace pod dozorem zdravotnického personálu.“
Hlavní letový program poodkrývá Daniel Tuček: „Z naší flotily se vůbec poprvé ukáže v rámci Helicopter Show vrtulník typu EC135 s imatrikulací OK-DSE spolu s dalšími dvěma stroji tohoto typu. Máme potvrzenou účast vrtulníků výrobců Airbus Helicopters, Enstrom, Sikorsky, Cessna a mnoha dalších.“ Diváci se mohou těšit také na létající auto GyroMotion, což je vírník homologovaný pro silniční provoz. Pověstné třešinky na dortu budou v barvách Red Bullu rovnou dvě. Nebe rozzáří vystoupení akrobatického pilota Petra Kopfsteina se strojem Extra 330SC, který hájí české barvy ve světové sérii Red Bull Air Race. „Věříme, že nás v letošním roce počasí nezklame a také pilot akrobatického vrtulníku BÖ105 předvede na nebi dechberoucí ukázky, které tu ještě k vidění nebyly. Výkruty a přemety vrtulníku v barvách Red Bullu jsou i pro nás organizátory velkých lákadlem, dodává Daniel Tuček. Chybět na akci nebude ani tradiční simulovaná dopravní nehoda, do níž se vůbec poprvé zapojí i záchranní psi s psovody. Účast na akci předběžně potvrdila také Armáda České republiky s vrtulníkem W3A Sokol od 24. základny dopravního letectva Praha-Kbely a vrtulníkem Mi-171Š z 22. zVrL.
Rally Show  po roce opět otevře autodrom  CzechRing pro závodní speciály. Premiérou letošního roku budou paralelní jízdy na dvou okruzích. CzechRing tradičně přivítá nejlepší české teamy rally. Novinkou bude odpolední závod GPD Rally Cup, který se pojede v rámci závodu Finále Mistrů a obsazení bude opravdu hvězdné. Je totiž jen málo závodů, kde je možné porovnat závodní speciály homologované do mezinárodních soutěží FIA s vozy startujícími například v rallycrose nebo jiných soutěžích rally. Na startovní listině nebudou chybět ani legendy a historické závodní stroje. Okruhové speciály a divácky atraktivní drifty i sportovní vozy využijí polygon. Tato kombinace umožní start většímu počtu aut a pro diváky paralelní sledování obou tratí. Na offrodové dráze zazáří dakarské speciály a divácky oblíbené tiálové tatry a speciály.
"Tou nejúžasnější zprávou pro velké i malé návštěvníky je, že jízdu ve většině z těchto stovek strojů si mohou zkusit na vlastní kůži," prozrazuje zajímavosti z motoristické sportovní show organizátor Karel Pohner a dodává: „Na Autosalon Show okouzlí diváky novinky světových automobilek. Pro zájemce bude připravena zkušební jízda ve většině modelů po okruhu nebo po offroadové dráze. Opravdové dětské závodní stroje vybavené bezpečnostními prvky si otestují i nejmenší závodníci. Letošní novinkou budou motokáry pro děti od 5 do 8 let, dětské buginy a také silné motokárové stroje pro tatínky.“
Hlavní programy obou akcí budou na sebe navazovat. „Program letových ukázek koordinujeme s organizátory Rally Show tak, aby diváci nepřišli o to nejlepší ani z jedné akce,“doplňuje Tuček. Organizátoři pro návštěvníky hradeckého letiště zajistili turistický vláček, který jim bude zpříjemňovat přesun mezi místy obou akcí, což ocení zejména ti nejmenší. Diváci si užijí na jeden vstup bohatý program ve vzduchu i na zemi, včetně zážitkových jízd a letů na vlastní kůži. Vstup na nejrozsáhlejší leteckou a motoristickou show v České republice mají děti do 150 cm i osoby ZTP zdarma.
Více informací na webu akcí: www.helicoptershow.cz a www.rallyshow.cz.
 
Město Česká Třebová podle čl. II Pravidel č. 3 pro pronajímání bytů v majetku Města Česká Třebová pro sociálně potřebné občany a rodiny vyhlašuje k pronájmu 1 volný byt č.10 o velikosti 1+2 na Semanínské ulici v čp. 2086 v České Třebové: Žádosti o byt si mohou zájemci vyzvednout na odboru sociálních věcí a zdravotnictví MěÚ Česká Třebová. Vyplněné žádosti se všemi přílohami je nutno předat do podatelny MěÚ nejpozději ve čtvrtek 18.05.2017.
Konference Aleje 2017 - Obnova a údržba stromořadí 

Ve čtvrtek 20. dubna se v Pardubicích v Reálce, sále Jana Kašpara na Komenského nám. 125 
koná čtvrtý ročník konference věnované alejím a stromořadím v naší krajině se uskuteční tentokrát v Pardubickém kraji. Program bude zaměřen především na novinky v legislativě a jejich uplatňování v praxi a také na prezentaci pozitivních i negativních příkladů obnovy a péče o aleje. Konference bude opět tvůrčím setkáním lidí mnoha profesí a mnoha zkušeností. Konferenci připravuje Arnika  ve spolupráci s Pardubickým krajem a Správou a údržbou silnic Pardubického kraje. Osobní záštitu udělili Konferenci Aleje 2017 náměstek hejtmana Pardubického kraje Michal Kortyš, náměstek primátora města Pardubice Jiří Rozinek a také radní a předseda Komise pro životní prostředí města Pardubice František Weisbauer.
Sociální podnikání - příklad farmy v Líšnici 

Paní Iva Kaplanová postupně buduje zemědělskou farmu Šťastný domov v Líšnici . Její chráněná dílna zaměřená na chov zvířat zaměstnává více jak 50 procent postižených osob, řada z nich jsou klienti pobytových sociálních služeb. Nyní se farma stala jedním z 15 sociálních podniků, které získaly příspěvek kraje na sociální podnikání.
„Sociální podnikání podporujeme už třetím rokem, letos šlo do dotací skoro dva miliony korun,“ říká radní pro sociální péči a neziskový sektor Pavel Šotola a pokračuje: „Ze začátku jsme se hodně inspirovali v našem partnerském regionu ve Francii, kde jsou v tomto ohledu už mnohem dál, ale i za ty tři roky vidíme, jaké pokroky se i tady podařilo udělat. Ze začátku jsme hlavně školili zájemce z řad podnikatelů i samospráv o tom, co je to sociální podnik a čím může být prospěšný v místě svého působení, ale nyní už mnoho lidí vidí konkrétní výsledky.“
Hlavním úkolem sociálních podniků je zaměstnat lidi hendikepované na trhu práce, ale přitom nebýt ztrátový. Dotace mohou pomoci v rozjezdu, se zařízením, ale nemůže být na nich postaven podnikatelský provoz. „Na naší farmě se klienti pod vedením instruktorů starají o hospodářská zvířata. Jsou to převážně lidé s mentálním postižením středně těžkého stupně. Celkem zde pracuje 15 zaměstnanců, kteří se učí samostatnosti, odpovědnosti a osvojení si pracovních návyků. Stávají se součástí společnosti a nachází svou důstojnost a sebevědomí,“ říká Iva Kaplanová, která je mimo jiné také pěstounkou. Na farmě nabízí praktické vyučování a vzdělávací programy pro školy a školky ve cvičné stáji, kroužky jezdectví a včelařství, hiporehabilitaci, rekreační tábory se zooterapií i chráněné šicí dílny. „Musíme se hodně ohánět, do provozu je zapojená celá rodina a na dovolenou moc času nezbývá. Dotace nám pomůže se závlahovým systémem, vybudováním vyvýšených záhonů a se zpevněním cest,“ dodává.
Další sociální podniky se zabývají například dřevovýrobou, k
nihařstvím, pekařstvím, výrobou sýrů, zahradnictvím nebo krejčovstvím.