10 dní florbalu bude mít v květnu již desátý ročník         

Rozhovor s Renátou Typlovou, předsedkyní VV FbK Orlicko-Třebovsko, z.s

Letos připravujete již desátý ročník akce 10 dní florbalu v ČT., už jde o zavedenou tradici. Jak vlastně tato akce začala, kde jste k tomu vzali odvahu, organizátory, podporu ?

První výkop této akci dalo tehdejší vedení klubu, včele s Teodorem Turayem, Ondřejem Syrovým a Jiřím Typlem. Rok co rok jsme cítili, že zájem o tento sport roste. Co si budeme říkat, v té době, před 10-ti lety, se o něm mnoho nevědělo. Nicméně určitý progres, hlavně ve školách, byl znát a toho jsme chtěli využít. Na podzim 2006 se začalo řešit, jaká akce by se dala zorganizovat a stala se i pravidelnou… V hledáčku tehdejšího předsedy se objevil nově postavený zimní stadion, Ondra přinesl myšlenku, Jirka realizaci a akce byla na světě. Ihned začali jednání s panem Řehákem (Eko-Bi) a s městem.  

1)      Na který ročník nejvíce vzpomínáte (nebo si jej nejvíc považujete), který byl nejúspěšnější?

Každý ročník si nese něco výjimečného, v průběhu devíti let se odehrálo mnoho zajímavých akcí. Mezi nejvýznamnější určitě patří dvě návštěvy Finské juniorské reprezentace a přátelská utkání proti českým juniorům, Akademická reprezentace České republiky v přátelském zápase proti Slovenské reprezentaci, dvakrát pořádané Mistrovství České republiky starších žáků, Mistrovství republiky dívek do 16 let, Mezinárodní turnaje žen, OxygenCup a mnoho dalších. Určitě si však každý rok považujeme rostoucího zájmu škol. V posledních letech jsme už museli přistoupit z důvodu zájmu k rozšíření na tři hřiště a natažení času hracího dne.

Pravidelně zapojujete florbalu školy (i školky) a to nejen z ČT, jaké máte ohlasy na tuto činnost?

  Ohlasy jsou jednoznačně kladné. Kolikrát není ještě připravený program, nejsou rozeslané pozvánky do škol a už se nám sami kantoři hlásí se svými týmy. Když si vzpomenu, že jsme v prvních ročnících začínali s turnaji hrající se na jednom velkém hřišti (5+1), týmů bylo v každé kategorii tak od 5 do 10 a nyní máme i trojnásobek, tak je to „mazec“. Současný systém 3+1, hrající se na dvou i třech malých hřištích, je brán velmi pozitivně. I malé školy mají možnost přijet s pár žáky, každý hráč je díky menšímu hřišti nucen aktivně hrát, málokdo jen stojí a to je super. Vedle toho akce pro školky je také vždy velká událost. Pravidelně nás navštěvují dvě školky, MŠ Habrmanova Č. Třebová a MŠ Klubíčko z Ústí nad Orlicí. Celkem se během pátečního dopoledne na ploše vystřídá na 170 dětí. U této nejmladší kategorie dbáme zejména na všeobecný rozvoj, takže s nimi prolézáme překážky, házíme si s balónky a hrajeme různé hry, samozřejmě si vyzkouší i florbalové hokejky, ale není to ta priorita.  Nutno podotknout, že zázemí zimního stadionu je na toto perfektní. Na ploše postavíme i tři hřiště, šatny jsou velké a prostory na tribunách absolutně dostačující.

Nyní se zaměřme na letošní desátý ročník, na co byste upozornila jako nejvýznamnější?

Jelikož jsme oddíl zaměřený zejména na mládež, tak jako nejdůležitější vnímáme akce pro školy, které jsou vždy ve všední den od rána. Vedle toho má velký úspěch i Turnaj veřejnosti a druhým rokem budeme pořádat i Turnaj pro amatérská družstva, který se minulý rok obzvláště vydařil. Pro rodiče s dětmi máme také připravený tzv. Rodinný víceboj, kde si mohou rodinné týmy poměřit své dovednostní síly.

Jaký je váš realizační tým, není to přece jednoduchá záležitost...

Tuto akci připravujeme více jak ¾ roku a stará se o ní celé vedení klubu. Ano, větší část mám na svých bedrech já osobně, ale mnoho akcí během týdne si převezmou členové výboru.
Vedle toho pak podstatnou část organizace zajišťují naši členové, kteří chodí během této akce pomáhat a organizovat všechny naplánované turnaje. Jsme opravu rádi, že máme takto šikovné svěřence a mají sami zájem se zapojit.

Končí také letošní soutěžní sezóna, s jakými výsledky vašich družstev se můžete pochlubit?

V letošní sezóně se nejvíce dařilo našim mužům, kteří ovládli Pardubickou ligu a mají možnost postoupit do nejvyšší Regionální ligy. Vedle toho také ženský tým potvrdil svoji pevnou pozici v 2. lize a opět mu bude nabídnuta celostátní 1. liga (odkud dobrovolně před 2 lety šly do nižší soutěže). Co se týká mládežnických kategorií, tak všechny naše kategorie hrají ve vrchní polovině tabulek. Nutno vyzdvihnout naše starší žáky, kteří se umístili na 11. místě z celkem 30 týmů. Sice to na první pohled nevypadá, ale jedná se o velmi dobré umístění, jelikož nám v této kategorii letos záměrně hráli o ročník mladší hráči.

Pracujete soustavně s mládeží i z širšího regionu. Kolik jste už vychovali florbalistů, jaké máte největší úspěchy, kde hrají vaši odchovanci?....

V posledních letech jsme zaměřili naši pozornost právě na výchovu mládeže, nejdeme cestou hrát v dospělých kategoriích nesmyslné megaligy… Chceme, aby děti sportovaly, aby z nich byly díky sportu „lepší“ lidi a aby je sport bavil, ať už budou dělat jakýkoliv. Za 14 let fungování klubu jsme se z jednoho týmu mužů, hrající pro radost, posunuli v jeden největších sportovních klubů v kraji a naši mládeží prošlo mnoho sportovců. A máme-li konkrétně jmenovat naše nejlepší hráče tak určitě na někoho zapomeneme, ale namátkou Michal Dědek, který okusil dres nejúspěšnějšího klubu republiky Tatranu Střešovice, Martin Junek hrající v současnosti za extraligové Pardubice, Renáta Typlová hrající jednu sezónu extraligu v Šumperku, Kristýna Bednářová sbírala zkušenosti v extraligovém Liberci, Linda Hyksová hrající extraligu v brněnských Židenicích, Veronika Tomšová hrající v ostravském klubu extraligu a také reprezentantka a v posledním roce Jan Horák odehrál skvělou sezonu v 1. lize a do následující sezony určitě zamíří do nějakého extraligového klubu. Vedle toho lze zmínit i Tea Turaye, který působí na Slovensku coby manažer slovenských florbalových reprezentací a také působí v Mezinárodní florbalové asociaci IFF.

Provozovat sport na nějaké úrovni nelze bez sponzorů, jak se Vám je daří získávat.....

Otázka sponzorů vyžaduje soustavnou činnost. Jsme rádi za každého nového „mecenáše“. Máme 6 stálých partnerů, se kterými spolupracujeme, ale samozřejmě hledáme stále nové. Kdokoliv by měl zájem nás podpořit, bude srdečně přijat J

Nelze hrát bez trenérů, jak to řešíte? A jak vás zatěžuje vaše funkcionářské působení ve florbalovém svazu ?

V oddíle máme celkem 17 licencovaných trenérů. Jsme si vědomi toho, že bez schopných lidí, kteří s našimi hráči pracují, klub nebude fungovat. Jsme rádi, že máme tyto lidi! Lidi, kteří se chtějí vzdělávat, jsou inovativní a mají zápal pro florbal. Já osobně působím jako členka Výkonného výboru České florbalové unie, která má na starost celostátní otázku mládeže a vzdělávání. Vedle toho jsem, ještě stále (nyní v květnu jsou volby na další období) „florbalovou“ hejtmankou regionální florbalové unie. Samozřejmě mě činnost v těchto pozicích baví a jsem přímo u toho, jak florbal roste a rozvíjí se. Ano, k fotbalu máme ještě hodně daleko, ale na denní bázi vidím práci, která se za celým florbalem skrývá a je to neskutečné, jak se posouváme. Ve florbalovém svazu také začal působit Jirka Typl, který zastává práci metodika florbalu, což je výhoda zejména pro naše trenéry, kteří ho velmi dobře znají a mohou s ním zkonzultovat trenérskou problematiku a mají včas veškeré informace k dalšímu vzdělávání.

A budoucnost klubu?

V dalších letech věříme, že se nám podaří navýšit počty družstev. Sice nyní máme plnou strukturu, ale pokud bychom mohli přihlásit i B, C týmy, tak budeme rádi. V září budeme přijímat nové zájemce o florbal, například v České Třebové chceme rozšířit řady zejména o přípravku, elévy a mladší žáky.  Dále také věříme, že po 14 letech konečně budeme mít své DOMA v nové hale… všechny sporty v našem regionu mají kde hrát, bohužel nám se to snad podaří napodruhé letos. Od roku 2003 dojíždíme na domácí akce do sportovní haly do Rokytnice v OH a to není úplně nejsnadnější. S touto změnou jsme samozřejmě lehce přepracovali i vizi našeho klubu, strategické kroky rozvoje a další fungování. Tak jako všude i u nás je vše o poctivé práci lidí, kteří mají zájem a chtějí obětovat trochu svého volného času. A co ukrývá naše koncepce? To je určitě na delší povídání, ale záměr je z tohoto rozhovoru jasný – zaměřujeme se hlavně na děti a mládež a jejich sportovní rozvoj.

Děkuji za odpovědi.  Věřím, že se Vám letošní jubilejní "florbalový festival" opět vydaří....   Milan Mikolecký