Českotřebovský deník 118/2017 (27/4)
Nominace kuželkářů na Mistrovství světa

Mezi nominovanými jsou většinou kuželkáři, kteří hrají v zahraničí, z prvoligových zde  najdeme pouze Pavla Jirouška z Lokomotivy Česká Třebová a ještě Radka Hejhala (SKK Podbořady), který však hrál česko-slovenskou interligu.
BÍNA Jan (Donauperle Straubing)
HAŽVA Jaroslav (SKC Staffelstein)
HEJHAL Radek (SKK Podbořany)
JELÍNEK Miroslav (SKC Victoria Bamberg)
JIROUŠEK Pavel (TJ Lokomotiva Česká Třebová)
PARKAN Robin (TSV Breitengüssbach)
SVOBODA Milan (Chambtalkegler Raindorf)
VESELÝ Jiří (KSK Union Orth/Donau)
 
V českotřebovské kuželně se konalo MČR starších žákyň

Nejlepší žákyně
Z Lokomotivy  Č. Třebová startovala Andrea  Limberská, skončila na 22. místě z 28. startujících
100 HS (22. 4. 2017)
1.
Helena Mervartová
SKK Náchod
2.
Eliška Fialová
SK Baník Ratíškovice
3.
Lada Tichá
TJ Sokol Kolín
 
Sprint (23. 4. 2017)
1.
Adriana Svobodová
KC Zlín
2.
Michaela Provazníková
CB Dobřany
3.
Barbora Švédová
TJ Slavoj Žirovnice
3.
Petra Rosypalová
SKK Jeseník
 
Výběrové řízení na volné pozice na MěÚ Česká Třebová

Výběrové řízení na obsazení pracovního místa - referent/ka odboru právního - exekuční oddělení [PDF, 424 kB] (27.4.2017)
Přihlášky zasílejte do 15.05.2017.
Výběrové řízení na obsazení pracovního místa - referent/ka odboru sociálních věcí a zdravotnictví [PDF, 420 kB] (27.4.2017)
Přihlášky zasílejte do 15.05.2017.
 
Velvyslankyně Srbska navštívila Českou Třebovou

Dne 24. dubna 2017 se starosta města pan Jaroslav Zedník setkal na českotřebovské radnici s velvyslankyní Srbska v České republice paní Verou Mavrić. Paní velvyslankyně navštívila naše město v rámci své cesty po Pardubickém kraji, která je zaměřena zejména na možnosti ekonomické a kulturní spolupráce mezi regiony. Při setkání s panem starostou se zajímala též o historii našeho města. Po přijetí na radnici se v doprovodu poslance Václava Snopka  (KSČM) přesunula k návštěvě společnosti CZ LOKO, a.s
CZ LOKO nabízí stipendium pro studenty technických oborů

AKCE PRO STUDENTY, KTEŘÍ KONČÍ STUDIUM V TOMTO ŠKOLNÍM ROCE:
PŘI PODPISU SMLOUVY SE ZÁVAZKEM =
NA 3 ROKY OBDRŽÍ: 15.000 Kč (ve 3 splátkách za duben, květen a červen)
NA 2 ROKY OBDRŽÍ: 10.000 Kč (ve 2 splátkách za květen a červen)
NA 1 ROK OBDRŽÍ: 5.000 Kč (jednorázově za měsíc červen)
CZ LOKO, a.s. nabízí možnost stipendia pro studenty technických oborů, např.: elektromechanik, mechanik a lakýrník (pro 3leté a 4leté obory s maturitou). Stipendium 15.000 korun je vypláceno v měsíčních částkách 1.500 Kč v posledním ročníku. V souvislosti se stipendiem nabízíme těmto studentům placenou brigádu v době letních prázdnin, příp. placené praxe. Smluvně garantujeme zaměstnání až po dobu 3 let.  Vysokoškoláci mohou získat stipendium od 24.000 korun ročně a k tomu další výhody: práci na zajímavých projektech v průběhu studia, podklady pro diplomovou práci atd.  Sjednání stipendia je vždy individuální a lze dohodnout mimořádné podmínky, např. z důvodu zahraniční stáže, dalšího studia apod.  Podrobné informace Vám poskytne personální oddělení CZ LOKO: provozovna Česká Třebová: 465 558 191
Kulatý stůl na téma
Specifika žáka ze sociálně vyloučené lokality


Národní hřebčín chystá mezinárodní konferenci, přípravy na nominaci pro UNESCO finišují

 Národní hřebčín v Kladrubech nad Labem a jeho okolní krajina po několik staletí utvářená a využívaná pro chov kočárových koní jsou v celosvětovém měřítku jedinečné. To by měla dokladovat dokumentace připravovaná pro nominaci na seznam kulturních památek UNESCO. O stavu příprav jednala dnes Rada památky pod vedením 1. náměstka hejtmana Pardubického kraje Romana Línka.
 „Přípravy jsou poměrně daleko, vždyť nominaci plánujeme odevzdat už koncem září,“ řekl Roman Línek. „Naši specialisté dokončují shromažďování veškerých pramenů a archiválií spojených s touto oblastí a před dokončením je aktualizace plánu řízení hřebčína s ohledem na zachování památkového hodnoty staveb a okolní kulturní krajiny v dalších letech.  Krajinářský architekt Tomáš Jiránek zpracovává porovnávací studii, do které jsme zahrnuli výsledně 15 hřebčínů v Evropě. V současné době se hřebčín také dokončuje scelení pozemků v dotčeném jádrovém území památky. V tom má velkou podporu u svého zřizovatele, Ministerstva zemědělství i u naší Rady památky.“
Příležitost pro okolní obce
Pro budoucí postavení památky, ať již bude na seznamu UNESCO, anebo ne, bude důležitá aktivita podnikatelů v nejbližším okolí, kteří by byli schopni nabízet ubytování, občerstvení nebo další služby pro turisty a návštěvníky. Proto členové Rady památky pozvali na své jednání i starostky nejbližších obcí – Lenku Gotthardovou z Kladrub nad Labem a Michaelu Matouškovou z Řečan nad Labem. Ty se zajímaly i o možné opravy silnic III. třídy a mostu přes Labe a celkovou koncepci rozvoje území. „Podrobnou studii rozvoje území zadá v nejbližší době Pardubický kraj a měla by zohlednit jak hledisko památkářské, ochranu přírody, rozvoj turistické infrastruktury včetně dopravy i potřeby místních obcí. Předpokládám, že bude hotová do konce letošního roku,“ dodal Línek.
Obavy místních obyvatel z obrovského nárůstu turistů mírnila generální ředitelka Národního památkového ústavu Naděžda Goryczková: „Pouze u dvou našich památek UNESCO jsou počty návštěvníků opravdu vysoké – a to je Český Krumlov a Lednice. Na ostatních se pohybují kolem 100 tisíc ročně, což je asi trojnásobný nárůst proti současnému stavu. I na to je však potřeba se připravit.“
Obyvatelstvo v malých obcích stárne, z domů se často stávají rekreační objekty. Bude tedy záležet na zájmu majitelů a podnikatelů, zda budou chtít využít nových příležitostí v nejbližším okolí hřebčína, nebo budou turisté po návštěvě hřebčína směrováni do větších přilehlých měst.