Českotřebovský deník 93/2017 (2/4)  

Je do obřadní síně vstup vozíčkářům zakázán? 

Poslední rozloučení s blízkým v obřadní síni městského krematoria je pro každého jistě smutná událost. Při nedávném pohřebním obřadu jsem byl ale svědkem i další smutné situace. Před obřadní síň přijel také pán na kolečkovém křesle. Bohužel zde ale jeho cesta skončila před obrovskou překážkou, nově opraveným schodištěm. Pro zdravého člověka je zdolání sedmi schodů snadné, pro vozíčkáře takřka neřešitelný problém. Městu tady nedošlo, že mezi námi žijí i vozíčkáři a při nedávné opravě na tuto „malichernost“ zapomnělo. S dalšími smutečními hosty jsem se tak stal nechtěným pozorovatelem snahy nemocného pána dostat se na smuteční obřad. Ještě že mu na strastiplné cestě pomohli dva mladí muži. I tak jsem se při této nedůstojné, nenadálé situaci za majitele objektu styděl.
V levé boční části objektu přitom jsou zřízeny dvoje, v současné době nefunkční dveře. Jistě by nebylo potřeba velkého úsilí a samozřejmě i financí k vybudování přístupové cesty, umožňující cestu na obřad hendikepovaným osobám právě těmito dveřmi. (Majitelem objektu je město Česká Třebová) Vomáčka Petr, vomacka.p@atlas.cz
 
Osobní zážitek z podchodu pod nádražím

Nesl jsem na vrátnici společnosti CZ LOKO nějakou zásilku a musel jsem projít podchodem, začínajícím nedaleko Padevětu. Je sice relativně osvětlený a čistý, ale... Bylo to těsně před polednem.  Asi uprostřed podchodu postávala skupina čtyř tmavě oblečených   mladíků, kteří se bavili a nikam nespěchali. Když jsem k nim došel, zastavil mně nejmladší, možná tak šestnáctiletý hoch s dotazem, zda "nemám oheň" a hned mě všichni obklopili. Ani jsem se nezastavil, odpověděl že určitě nikoliv a spěchal dál.  Vyřídil jsem potřebné na vrátnici a vracím se po necelých deseti minutách zpět. Stejná skupina stála uprostřed tunelu i nyní. Naštěstí jsem šel společně s dalším pracovníkem z podniku a tak nás nechali projít bez dotazu. Moc dobře vám v takovém případě není a rozhodně nedoporučuji chodit touto cestou  bez doprovodu. Jinak můžete přijít při  takové cestě jak k úrazu, tak přijít o peníze. Je tu dost lidí, kteří si vydělávat nechtějí a nezabezpečené a  málo frekventované podchody jsou dobrá příležitost. Nejlépe ty, ve kterých kamery nejsou. Je tedy vidět, že i tento podchod potřebuje zabezpečení, tedy silnější diodové osvětlení a 2 kamery, nejlépe uprostřed tubusu. (mm)
 
Ve středu 5. dubna od 9 do 18 hod. a ve čtvrtek 6. dubna od 9 do 17 hod. se se uskuteční již 13. ročník stavební výstavy STAVÍME, BYDLÍME v Kulturní domě v Ústí nad Orlicí. Letošní novinkou výstavy bude přednáška s poradnou k dotačním možnostem z programu Nová zelená úsporám. Připraveno bude více než 40 expozic s nabídkou všeho, co souvisí se stavbou či přestavbou domu. Vstup na výstavu i přednášku je zdarma.
Aktuální dotační příležitosti zaměřené na úspory energií v rodinných a bytových domech představí ve středu 5. dubna od 15 hod. v salónku Kulturního domu zástupci Ministerstva životního prostředí a Státního fondu životního prostředí ČR. Dozvíte se, na jaká opatření můžete získat finanční podporu z programu Nová zelená úsporám na váš dům, jak správně o dotaci požádat a jakých chyb se naopak vyvarovat. Další z přednášek 5. dubna od 16 hod. a 6. dubna od 15 hod. bude na téma Úsporné vytápění/ chlazení tepelnými čerpadly a zdravé bydlení s rekuperací vzduchu. Více ZDE
 
Nejvíce registračních značek na přání má Praha, nejméně kraj Vysočina.

Od 1.ledna 2016 není žádný problém mít na autě nebo motorce registrační značku se jménem nebo přezdívkou. Od začátku loňského roku do 28. února 2017 jich úředníci vydali celkem 5 470 kusů a lidé a firmy za ně zaplatili celkem 55 milionů korun. Nejvíce vydaných registračních značek eviduje Praha, nejméně kraj Vysočina. “Všeobecně se o značky čekal mezi odborníky větší zájem. Registrační značky na jedno auto stojí 10.000 korun a celkově je potřeba zvolit 8 znaků, z nichž jeden musí být číslice. Důležité také je, že si řidiči nemohou nechat na tabulku vyrazit hanlivá slova nebo slova, která obsahují písmena G, CH, O, Q a W.”, říká prezident Autoklubu ČR Jan Šťovíček.
 
PRODÁM TÚJE ZERAV ZÁPADNÍ
Velikost 100 - 120 cm v kontejneru - cena 100 Kč
Velikost 60 - 80 cm ze záhonu - cena 50 Kč.
Petr Mašek, Rybník 159 telefon 731 386 787 - Volejte po 15. hodině !
 
Pronajmu garáž v Lukách. MOBIL 725 648 231
 
POZVÁNKA NA LITERÁRNÍ VEČER
BLANKA KOSTŘICOVÁ: ROZLOUČENÍ S JANEM BALABÁNEM

Půjde o patrně poslední českotřebovské připomenutí tohoto významného současného českého prozaika, velmi blízkého přítele Blanky Kostřicové, od jehož úmrtí letos v dubnu uplyne již sedm let. Na večeru zazní příspěvek Blanky Kostřicové do sborníku „Honzo, ahoj. Setkání s Janem Balabánem“ (vydaného roku 2011 k nedožitým Balabánovým padesátinám). Tento text z větší části tvoří koláž dopisů obou prozaiků, v nichž se objevují úvahy o záležitostech literárních i obecně lidských, dojmy z návštěv J. Balabána v České Třebové apod. Příspěvek byl poprvé uveden v českotřebovské knihovně v říjnu roku 2011, nedlouho nato v klubu Modrý trpaslík. Pro zájem publika se nyní uskuteční ještě jedna repríza.
Ve druhé části večera bude prezentován obsáhlejší rozhovor, který s Blankou Kostřicovou vedl básník, překladatel, redaktor a divadelní kritik Josef Mlejnek – pro kulturní revui Kontexty. Rozhovor se natáčel v České Třebové a J. Mlejnek ho nazval: „Kudy šel Jan Balabán. Rozhovor s Blankou Kostřicovou nejen o Janu Balabánovi“. Pod oním „nejen“ se skrývá např. hovor o rodičích českotřebovské autorky, o její cestě literatuře, o studiích, o jejím pohledu na současnou českou literaturu – jíž se soustavně literárně-kriticky věnuje, atd. Ve „dvojroli“ Jana Balabána a Josefa Mlejnka se představí Bedřich Ducháček.
Večer se koná v pondělí 10. dubna v 19.00 v Městské knihovně (1. patro).
 
Bezbariérová doprava se musí rozšiřovat

Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický  jednal s předsedou Národní rady zdravotně postižených Václavem Krásou. Stěžejním tématem setkání byla oblast bezbariérové dopravy v regionu, a to nejen autobusové a železniční, ale i ve vztahu k zdravotnickým zařízením v kraji.  „Jsme připraveni vyslyšet požadavek na účast zástupců Národní rady zdravotně postižených při jednáních výborů krajského zastupitelstva týkajících se právě problematiky zdravotně postižených. Ostatně v sociálním výboru již svého zástupce mají,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „Budu chtít také osobně řešit stav, kdy je velmi složitý převoz osoby se sníženou hybností na vyšetření či kontrolu v rámci našich nemocnic. Považuji za samozřejmost, abychom měli dostatečné kapacity k tomu, aby tento převoz mohl být bezproblémový,“ sdělil Netolický a nastínil také možnost spolupráce s Královéhradeckým krajem. „Rádi bychom vytvořili službu, která by primárně převážela osoby se sníženou možností pohybu takzvaně ode dveří ke dveřím. Pokusíme se najít cestu i ve spolupráci s Královéhradeckým krajem, abychom nabídli cenově dostupnou a spolehlivou službu,“ řekl hejtman.Ten zároveň přislíbil, že při přípravách nového jízdního řádu bude kladen důraz na zařazování bezbariérových spojů v exponovaných časech. „Budeme také jednat s dopravci při novém výběrovém řízení, aby se navýšil celkový počet bezbariérových autobusů obsluhujících regionální linky, protože na rozdíl od železnice jich prozatím obecně v krajích příliš nevidíme,“ dodal hejtman Netolický.

Velikonoční sleva 13% na veškerý sortiment
v knihkupectví Paseka v pátek 7.4.2017
Nakupujte za internetové ceny bez platby poštovného na
www.knihkupectvi-paseka.cz