Českotřebovský deník 95/2017 (4/4)   

Návrat k českým Velikonocům

V úterý 28.3.2017se v naší MŠ konal program pro děti a rodiče s názvem "České Velikonoce". Bylo nádherné jarní počasí, celá akce se tedy uskutečnila na školní zahradě. Všechny přítomné přivítala paní Olga Němcová, která dětem v první části programu přiblížila českou tradici Velikonoc. Děti vyslechly poutavé povídání o tom, jak vůbec tato tradice vznikla. Dozvěděly se, co znamenají různé velikonoční symboly jako pomlázky, stužky, vajíčka, jidáše, řehtačky, nebo třeba pučálka. Děti si mohly vše dobře prohlédnout. Největšímu zájmu se ovšem těšil mobilní zvěřinec, který s sebou paní Němcová přivezla. Prohlédli jsme si i pohladili a pochovali mláďata domácích zvířat - kuřátka, kachňátka, králíčky, morčata, koroptve, jehňátko, kůzlátko a dokonce i selátko.
Potom následovala druhá část programu, která nabízela rodičům a dětem společné tvoření velikonočních dekorací. Vyrábělo se z přírodních materiálů, skořápek, sena nebo vrbového proutí. Pod šikovnými prsty vznikaly opravdu pěkné výtvory, které budou zdobit nejeden byt nebo dům. Všem rodičům a prarodičům děkujeme, že si v dnešní uspěchané době našli čas, který aktivně věnovali svým dětem. 
Marcela Jansová, učitelka MŠ Vinohrady
 
Na silnicích v kraji loni zemřelo 38 lidí

Celkem bylo za loňský rok v kraji ohlášeno 3 695 nehod. Přímo na silnici nebo do 24 hodin po havárii zemřelo 38 lidí, těžce zraněno jich bylo 142. Hlavní příčinou nehod je nesprávný způsob jízdy a nepřiměřená rychlost. Počet dopravních nehod, které zavinili řidiči pod vlivem alkoholu, byl v roce 2016 nejnižší za posledních 10 let, v Pardubickém kraji bylo zaznamenáno 231 případů. Vyplývá to z údajů, které včera zveřejnil Český statistický úřad. Celkový počet nehod v regionu byl v republikovém srovnání třetí nejnižší, nehodovost (v přepočtu na 1 000 obyvatel) řadí kraj na pátou nejnižší pozici. Podíl závažných dopravních nehod spojených se zraněním či usmrcením osob na všech nehodách je však v Pardubickém kraji třetí nejvyšší. V časovém horizontu počet usmrcených osob v důsledku dopravních nehod klesá.
Nehodovost úzce souvisí s hustotou silničního provozu, která odráží dlouhodobý trend nárůstu počtu vozidel v České republice. V porovnání let 2005 a 2015 činil přírůstek provozovaných osobních automobilů včetně dodávkových evidovaných na úřadech obcí s rozšířenou působností téměř jednu třetinu; počet nákladních automobilů vzrostl ve stejném období o více než 50 %. Věcné škody způsobené při dopravních nehodách na území Pardubického kraje v roce 2016 dosáhly celkové hodnoty 193 milionů korun a proti roku 2015 byly o 6 % vyšší.
Ilustrační fotografie patří k vážné dopravní nehodě, která se stala 29/3 v 8:23 na křižovatce silnic II třídy č. 317 a I/35. Došlo ke srážce autobusu s cestujícími a osobním automobilem. Důvodem střetu mělo být nedání přednosti v jízdě šestadvacetiletým řidičem osobního vozu autobusu, který řídil čtyřiceti jednaletý muž. Alkohol u nich vyloučila dechová zkouška. Při události došlo ke zranění tří cestujících v autobuse i řidiče osobního vozu. Zraněné ženy v autobuse byly ve věku šedesát sedm, šedesát šest a šedesát let. Do příjezdu rychlé záchranné služby na místo události, zajišťoval urgentní první pomoc policista Krajského ředitelství Pardubického kraje. V době střetu vozidel nebyl ve službě, ale jel za autobusem vlastním vozem a nehodu viděl v přímém přenosu. Na místě zasahoval i zdravotnický vrtulník, který jednu ze zraněných žen převezl do nemocnice. (Foto Policie ČR)
 
Českotřebovský Sintex na vlnách Českého rozhlasu Pardubice 

Jeden díl cyklu  Kdo umí, ten umí byl natočen v závodě Sintex, a.s. 
Pořad, který si můžete poslechnout z audioarchivu Českého rozhlasu Pardubice má délku 57 minut. Jsou zde texty a rozhovory prokládány hezkými melodiemi.  odkaz na audioarchiv ČRO Pardubice. http://prehravac.rozhlas.cz/audio/3835618
Václav Polák
 
Rádio Clasic propaguje Bennewitz festival

Poslechněte si Rádio Classic, které patří k partnerům českotřebovského Bennewitz festivalu – a které právě spustilo o festivalu informační kampaň  Poradím odkaz http://www.classicpraha.cz/aktualne/kulturni-servis/19-bennewitz-festival/
Na tomto rádiu uslyšíte mj. také rozhovor o festivalu s Jaroslavem Svěceným, upoutávky na koncerty – a poběží zde také soutěž o lístky!
 
Členové spolku "Lingvie Group" se sejdou na neformálním setkání  v Němčicích

Uskuteční se ve čtvrtek  6. dubna od 17.00  hodin u pana Chocholy v Němčicích 94. Bude zde příležitost se společně naladit na nadcházející akci Buona Pasqua, ochutnat nové vzorky italského vína a popovídat si o dalších plánovaných akcích. Tou nejbližší bude Vaření s Italem dne 22.dubna 2017.
 
Prohlášení náměstka hejtmana Pardubického kraje Michala Kortyše

Stávka řidičů v Pardubickém kraji nebude. To je výsledek několikatýdenních jednání s dopravci i odboráři. Při těchto jednáních projevili všichni účastníci značnou dávku trpělivosti, vstřícnosti, dobré vůle i zdravého rozumu. Chtěl bych za to všem poděkovat. Pardubický kraj splnil vše, co vyplývalo z vládního nařízení. V tuto chvíli - v úterý 4.4.2017 v 16 hodin - však nevíme, zda se některý z řidičů našich 21 dopravců nerozhodne ke stávce symbolicky nebo skutečně připojit. Pokud se to dozvíme včas, budeme jednat s dotčeným dopravcem o náhradním spoji. Rovněž není možné vyloučit, že nepřijede některý spoj, který přijíždí z jiného kraje. Pokládám za nutné na tuto možnost naše občany upozornit.

Velikonoční sleva 13% na veškerý sortiment
v knihkupectví Paseka v pátek 7.4.2017
Nakupujte za internetové ceny bez platby poštovného na
www.knihkupectvi-paseka.cz 

Forez podporuje žáky škol, také gymnázií 

Říká se, že praxe už během studií je nezbytná. Žáci získávají potřebné zkušenosti, navíc dospělý pracovní kolektiv pomáhá formovat jejich osobnost. Firma si také tímto způsobem může vychovat budoucí zaměstnance. Dobře si to uvědomují ve společnosti Forez sídlící v Ostrově u Lanškrouna, která vyrábí kovové a plastové díly pro automobilový a elektrotechnický průmysl.
„Ve firmě Forez velmi dobře fungují prvky takzvaného duálního systému, který známe z Německa. Tam se studenti učí ve škole pouze teorii a praktické dovednosti a návyky už získávají za běžného provozu ve firmách, které tímto způsobem také získávají budoucí zaměstnance. Pardubický kraj podobnou spolupráci zaměstnavatelů a středních škol velmi vítá. Věřím, že spolupracující firmy se od státu dočkají výraznějšího daňového zvýhodnění, než je tomu v současné době." řekl krajský radní pro školství Bohumil Bernášek na setkání ve firmě.
Ve Forezu si zmíněné výhody naplno uvědomují, a tak se na výchovu budoucí generace zaměřili ve velkém. „Různými formami podporujeme jak žáky na základních školách, učně, středoškoláky i gymnazisty, tak vysokoškoláky, kteří třeba i při studiu pracují,“ shrnul výkonný ředitel a jeden z majitelů firmy Martin Pecháček. „Žáci u nás absolvují placené praxe, navíc mohou pravidelně chodit na brigády a těm nejlepším nabízíme stipendijní program,“ přiblížil Pecháček, jak si žáci mohou při škole ještě slušně vydělat. „K tomu mají možnost získat také krajské stipendium,“ připomněl radní Bernášek dlouhodobou podporu Pardubického kraje pro technické vzdělávání.
Žáci nemusí jen zametat dvůr
Vše navíc není jen o penězích. Pro mladé lidi je to jistě velké lákadlo, ale pravidelné práce v dospělém kolektivu má pozitivní dopad i na další faktory, například pomáhá formovat osobnost. „Na těch klucích je vidět, jak se mění v chlapy. Sami mi často říkají, jak jsou rádi, že nemusí jen zametat dvůr a že je kolegové berou jako parťáky a součást kolektivu,“ řekla personální ředitelka Leona Matějíčková.
Pro Forez jsou stěžejní dělnické profese, nicméně firemní podpora neplyne pouze do tohoto sektoru, ale i do dalších oblastí „Přispíváme na výuku anglického jazyka na gymnáziu a podporujeme dokonce i základní uměleckou školu. V minulém roce jsme poprvé pořádali tábor pro děti, který letos zopakujeme, a do budoucna bychom chtěli, aby naši odborníci mohli vyučovat přímo na škole,“ doplnila na závěr Leona Matějíčková.
Jednání se zúčastnili kromě radního Bernáška a zástupců společnosti také regionální manažer Svazu průmyslu a dopravy ČR pro Olomoucký, Zlínský a Pardubický kraj Richard Koubek, ředitelka Krajské hospodářské komory Pardubického kraje Eva Malinová, vedoucí Odboru školství Krajského úřadu Pardubického kraje Martin Kiss a starosta Města Hlinska Miroslav Krčil.  
 
PRODÁM TÚJE ZERAV ZÁPADNÍ
Velikost 100 - 120 cm v kontejneru - cena 100 Kč
Velikost 60 - 80 cm ze záhonu - cena 50 Kč.
Petr Mašek, Rybník 159 telefon 731 386 787 - Volejte po 15. hodině !
 
Skutečský festival míří do Chrasti

Již tento víkend se právě probíhající festival Tomáškova a Novákova hudební Skuteč poprvé vydává za hranice města. V kostele Nejsvětější Trojice v Chrasti uvede v neděli 9. dubna od 16 hodin komorní kantátu Leoše Janáčka – Otčenáš.
Námětem zmíněného díla byl cyklus obrazů polského malíře Jósefa Meciny-Krzesze. To bylo inspirací nejprve pro hudební provedení určené pro tenor a smíšený sbor s doprovodem klavíru nebo varhan. Leoš Janáček v roce 1906 skladbu přepracoval tak, že sbory doprovází pouze harfa a varhany.
 „Koncerty v kostele v Chrasti pořádáme v rámci festivalu od roku 2011 a svým charakterem se ostatnímu programu vymykají v tom, že jejich protagonisty jsou z většiny regionální umělci a tělesa. Skuteč má rozsáhlé hudební tradice, které reprezentuje i pěvecký sbor Rubeš. Díky spolupráci se sborem Slavoj a s Chrudimskou komorní filharmonií tak mohou být uváděny i tak originální a hodnotné tituly, jakým je Janáčkův Otčenáš,“ uvedl k nedělnímu koncertu starosta města Skuteč Pavel Bezděk.
Rozjímavé, neokázalé duchovní dílo přijde vhod všem, kteří se v dnešní uspěchané době chtějí na chvíli zastavit a zklidnit. Předcházet mu, v první polovině koncertu, bude výběr slavných skladeb české klasické hudby, jako např. část Novákovy Slovácké suity či jeden z Dvořákových Slovanských tanců. Program koncertu zaujal i tvůrce pořadu České televize Terra Musica, kteří si přijedou do Chrasti natočit reportáž.