Českotřebovský deník 96/2017 (5/4)   

Velikonoční sleva 13% na veškerý sortiment

v knihkupectví Paseka v pátek 7.4.2017

Nakupujte za internetové ceny bez platby poštovného

NA www.knihkupectvi-paseka.cz 

 
VÝSTAVA STAVÍME - BYDLÍME MENŠÍ NEŽ JINDY

V ústeckém kulturním domě se v tradičním termínu koná dvoudenní výstava  Stavíme - bydlíme, pořádaná olomouckou společností OMNIS, podobně jako v jiných (bývalých) okresních městech. Vždy to byla výstava, které byl kulturní dům malý a tak se výstavní expozice také nacházely "nahoře" v modrém i žlutém salonku, byly také na jevišti. Letos  jsou expozice skromnější, vše se vejde do sálu a předsálí, něco je ovšem také ve venkovní expozici  na Kociánce, nakonec tak jako to vždy bývalo.  Vystavují zde tradiční vystavovatelé z regionu, ty vzdálenější zde chybí. Asi se jim přijet na výstavu do Ústí nevyplatí. I tak je ovšem pro ty co v oblasti stavby a vybavení domů něco potřebují návštěva zajímavá, je vše k dispozici zdarma, k tomu veletržní slevy, prospekty, možnost se na jednom místě dotazovat u více vystavovatelů.  Výstava je ještě otevřena po celý čtvrtek  (mm)


Výměnný pobyt dětí ze ZŠ Ústecká v Agrate Brianza  s dobrodružstvím 

Ve dnech 15. až 20. března 2017 se uskutečnil výměnný pobyt dětí ze Základní školy Ústecká ul. v našem partnerském městě Agrate Brianza.  Děti byly ubytovány v rodinách, které se o ně pečlivě staraly. Na programu byl kromě jiného i výlet k jezeru Como, výlet do Monzy a také k vodnímu kanálu na řece Adda. Po skončení pobytu měli Českotřebováci odletět letadlem zpět, ale na letišti se dozvěděli, že let je bohužel z důvodu stávky zrušen. Díky výborným organizačním schopnostem dospělých členů výpravy a jejich velké péči se děti dostaly v pořádku domů, byť téměř s 15ti hodinovým zpožděním. Z Milána totiž všichni cestovali autobusem do Mnichova a poté z Mnichova dalším autobusem do Prahy. Pro dětské účastníky výměnného pobytu to bylo určitě velké dobrodružství, na které jen tak nezapomenou
 
Ohlasy z webu ZŠ Ústecká - poděkování
Poděkování: Původně jsem chtěla napsat jen pár řádků poděkování a vyjádření spokojenosti za pobyt naší dcery v Itálii. Spokojenost byla obrovská, přijetí i zacházení velmi vlídné a milé a po celou dobu vzájemná pohoda a radost. To by určitě stačilo k tomu, abych poděkovala a sdělila svoje potěšení. Pobyt ale přinesl nečekaný zvrat při odjezdu. Zrušený let, a s tím související změny, k cestování patří. Ale naplánovat a dobře zvládnout nastalou situaci už není žádná legrace. Vedoucí „dospělácký“ tým musel vyřešit náhradní způsob dopravy, dopojištění, přesun a čekání na náhradní dopravu, nákup a rezervaci jízdenek, časovou návaznost spojů … ale hlavně bezpečnost dětí. Starali se opravdu ze všech sil o maximální možné bezpečí dětí i jejich zavazadel, snažili se minimalizovat bezpečnostní rizika např. na autobusových nádražích, mysleli i na to, jestli mají děti zajištěné základní potřeby, řešili i jídlo a pití, zároveň se věnovali informování rodičů – prostřednictvím školy i zprávami dětí rodičům. Netvořili paniku, ale starali se, aby za dané situace vše zvládali v klidu a relativní pohodě. Nepohodlí cestování, přesunů, dlouhá čekání a časová náročnost celé cesty domů vlastně ukázala, jak jinak – běžně mají komfortně cestu naplánovanou. Tato nestandardní situace ale ukázala, jak dobře profesně, pedagogicky ale i „rodičovsky“ dokázali všechno zvládnout.  Moc jim za to děkuji  Alena Kubištová
 
Výletu Zdar !  "Dnes jsme se probudili do posledního dne v našich italských rodinách. Naši „adoptivní rodiče“ nás zavezli ke škole, obdrželi jsme balíček jídla a pití na cestu a po rozloučení, u kterého jsme uronili většinou i slzy jsme jeli na letiště. Tam jsme se dozvěděli, že byl náš let bohužel zrušen kvůli stávce. Zase jsme nastoupili do autobusu a odjeli do Milána. Na nádraží jsme 3 hodiny čekali na autobus do Mnichova. Mnichov se italsky řekne Monaco, což nás trochu znervóznilo, ale milý řidič nás ujistil, že je to tak. Z Mnichova pojedeme zase autobusem do Prahy. Předpokládaný příjezd do Prahy je zítra ráno v 05:55. Všichni jsme v pořádku, jídla a pití máme dostatek a ani úsměv na tvářích nám nechybí. Držte nám palce". Výletu zdar!  Kryštof Kántor
 
Chcete se zúčastnit vítání nově narozených občánků?  Kontaktuje matriku!
Pokud mají rodiče nově narozených dětí zájem zúčastnit se slavnostního obřadu „Vítání občánků“, prosíme, aby doručili vyplněný a podepsaný níže uložený formulář nebo kontaktovali kancelář matriky Městského úřadu Česká Třebová, kde získají všechny potřebné informace. Ke slavnostnímu obřadu jsou zvány děti starší 6 týdnů do 1 roku věku, které trvale bydlí v České Třebové.
 
První Pekelný kilometr 2017 přilákal celkem 133 startujících

 40 závodníků patřilo do "dospělých kategorií" a 93 závodníků běželo kratší  tratě určené pro mládež. Počasí příliš nepřálo, a tak je účast poměrně obdivuhodná. rekordy nepadly. Nejlepší čas na kilometrové trati  byl naměřen Martinu Vackovi 5:48 min. a mezi ženami byla na Pekláku nejrychlejší  Jana Matyášová z Dolní Dobrouče, kilometr do sjezdovky zaběhla za 7:13 minuty.  Seriál Pekelný kilometr pokračuje ještě dalšími čtyřmi běhy, poslední pátý je spojen s celkovým vyhlášením výsledků, což bude 30. srpna t.r.
Seriál Pekelný kilometr nebude letos jediným seriálem na Pekláku. Na 17. června je v kalendáři naplánován významný závod "Peklák Challenge - kvalifikace na MS v běhu do vrchu" a budeme se tedy moci těšit na to, že zde v České Třebové přivítáme naše nejlepší závodníky. Nepůjde o pouhý běh do vrchu, ale závod, při kterém budeme moci sledovat závodníky opakovaně.  Z dalších významných závodů pořádaných ČTBK Iscarex je třeba ještě uvést Běh na Kozlovský kopec, který se poběží 25. června  a Svinnský Iscarex kros, který je v kalendáři naplánován na 28. července 2017.  Po zrušené ceně firmy Iscarex - t.j. běhu Dolní Morava - Králický Sněžník lze napsat, že Svinnský kros uprostřed léta bývá Jedním z nejvýznamnějších závodů v  našem regionu.  Nesmím však ještě vynechat zářijový kros po lyžařských tratích, který se běží také jako Mistrovství Orla 25/9 2017 na Horách.
 
Ústecká 21 se pojede opět s podporou Pardubického kraje

Další ročník závodů do vrchu Ústecká 21 se blíží. Koncem května se v okolí Ústí nad Orlicí budou prohánět silné závodní speciály. Stejně jako v loňském roce, kdy se závod konal poprvé po čtyřleté pauze, získá také finanční příspěvek Pardubického kraje a záštitu hejtmana Martina Netolického.
„Ukazuje se, že má Ústecká 21 i po menší pauze své příznivce, protože se vždy jednalo o velmi prestižní závod. Například v loňském roce se ho v obnovené premiéře zúčastnilo na 130 závodníků, a proto věřím, že i letošní ročník bude úspěšný. Z rozpočtu kraje plánujeme jako podporu akci uvolnit částku 70 tisíc korun,“ uvedl po setkání s organizátory závodu hejtman Martin Netolický, který kromě finanční podpory převzal nad nedělní částí programu osobní záštitu.
V letošním roce se závod pojede jako Mistrovství FIA Zóny střední Evropy historický automobilů, Mistrovství České republiky soudobých automobilů a Mistrovství České republiky historických automobilů a Česká Trofej.
 
Stávka řidičů se týká společností Arriva Morava  

Řidiči autobusů v Pardubickém kraji se ve čtvrtek 6. dubna hromadně nepřipojí k vyhlášené stávce. Pardubický kraj dlouhodobě upozorňoval, že pro její uskutečnění není žádný důvod, protože plní do posledního detailu nařízení české vlády, které nařizuje autobusovým společnostem navýšit mzdy řidičům autobusů, přípatky za čekání a ztížené pracovní prostředí. Pro tyto účely je v krajském rozpočtu připravena částka přesahující 20,5 milionu korun. Avšak ke stávce může v omezeném množství dojít, což je příklad společnosti Arriva Morava, která částí výkonů zajišťuje dopravní obslužnost také v Pardubickém kraji.
„Byli jsme informování zástupci společnosti Arriva Morava, že se jejich odborové organizace ze Šumperka, Zábřehu a Mohelnice rozhodly aktivně zapojit do stávky, která je plánována na 6. dubna. Z tohoto důvodu nebudou zajištěny spoje v závazku dopravní obslužnosti Pardubického kraje provozované touto společností. Jedná se o necelých 40 spojů, které by tak nebyly zajištěny. V současné době s technology autobusové dopravy vyhodnocujeme dopady této stávky na náš kraj,“ uvedl hejtman Martin Netolický.
„To že hromadná stávka nebude, je výsledek několikatýdenních jednání s dopravci i odboráři. Při těchto jednáních projevili všichni účastníci značnou dávku trpělivosti, vstřícnosti, dobré vůle i zdravého rozumu. Chtěl bych za to všem poděkovat. Pardubický kraj splnil vše, co vyplývalo z vládního nařízení,“ sdělil náměstek hejtmana Michal Kortyš. „Bohužel nemůžeme vyloučit, zda se některý z řidičů našich 21 dopravců nerozhodne ke stávce symbolicky nebo skutečně připojit. Pokud se to dozvíme včas, budeme jednat s dotčeným dopravcem o náhradním spoji. Rovněž není možné vyloučit, že nepřijede některý spoj, který přijíždí z jiného kraje,“ dodal Kortyš.
 
Stávka řidičů společnosti Arriva Morava se týká těchto linek:
Linka 930379 Šumperk – Zábřeh – Jedlí – Cotkytle    celkem 4 spoje – č. 2, 7, 9, 14
Linka 930387 Zábřeh – Jedlí – Cotkytle – Štíty      celkem 6 spojů – č. 1, 2, 3, 5, 10, 11
Linka 930441 Mohelnice – Mírov – Maletín – Borušov    celkem 6 spojů – č. 1, 8, 17, 20, 305, 308
Linka 930445 Mohelnice – Vranová Lhota  -       celkem 10 spojů – č. 1, 2, 4, 5, 8, 11, 15, 16, 303, 304
Linka 930451 Mohelnice – Líšnice – Moravská Třebová -    celkem 12 spojů – č. 1, 5, 8, 11, 12, 15, 16, 17, 20, 22, 25, 28
 
Na pardubickém zámku čekají hlavně na děti jarní radovánky

Velikonoční zvyky, jarní dobroty i všeliké pobavení bude v neděli připraveno na Zámku Pardubice zejména pro rodiče s dětmi. Program, který je pro veřejnost zdarma, připravují kulturní a sociální organizace Pardubického kraje spolu se studenty a učiteli středních škol.  „Velikonoce na zámku nám už několik let vždy zaplní zámecké nádvoří i okolní prostory. Jsou zajímavé tím, že tu mnohé zážitky zprostředkují dětem mladí lidé, studenti našich středních škol. Je dobře, že také Východočeské muzeum, jako hlavní organizátor, stále vymýšlí nějaké novinky, které by sem celé rodiny přitáhly opakovaně,“ říká patron akce Roman Línek, 1. náměstek hejtmana Pardubického kraje.
Letos bude program začínat na rozdíl od předchozích let už v neděli v 10 hodin dopoledne. Děti zaujmou hned po příchodu nejrůznější mláďátka hospodářských zvířat, jezdit se tentokrát bude na oslíkovi a na rondelu bude kolotoč.
„Tato akce zprostředkovává městským dětem tradice venkova, často tu poprvé vidí zblízka zvířata, která znají jen z knížek, a některá si mohou i pohladit,“ vyzdvihuje její přínos radní pro životní prostředí, zemědělství a venkov Václav Kroutil. Dalším magnetem budou nejrůznější rukodělné dílny – od zdobení perníčků, výrobu zvířátek z modelovací hmoty, filcování ovčí vlny , přes zasévání semínek do květináče až po pletení pomlázek a výrobu dalších velikonočních dekorací.
Regionální muzeum v Chrudimi si připravilo prezentaci velikonočních a předvelikonočních zvyků, výrobu malé Morany a tvorbu jarních modrotiskových přáníček. „Chtěli bychom se s dětmi také vrátit k zábavě předchozích generací. Proto bude v rytířských sálech loutkové divadlo a na nádvoří budeme děti učit hru s dřevěnou káčou a její varianty,“ slibuje ředitel Východočeského muzea Tomáš Libánek.
Letos se Velikonoc na zámku poprvé zúčastní také Domov na zámku Bystré a jeho pracovně-terapeutické dílny s velikonoční tématikou a Domov u studánky s aranžováním a výrobou velikonočních dekorací a malováním velikonočních perníčků. Z externích subjektů nabídnou své aktivity i škola Svítání a Ekocentrum Paleta. Hudební a taneční program zajistí folklórní soubory Radost a Lipka, Hradecká cimbálová muzika a Dětský folklorní soubor Sejkorky Slatiňany.
Při této příležitosti mohou zájemci využít i volného vstupu do několika výstav v areálu Zámku Pardubice: Východočeského muzeum nabídne Čas Velikonoc. Kraslice, farbanky, perašky a výstavu o tažných ptácích Táhni, … ale vrať se!  Východočeská galerie pozve zájemce o černobílou uměleckou fotografii na výstavu Luděk Vojtěchovský – Černobílé světy.