Závěrečný festivalový koncert v Přívratu - rodišti Antonína Bennewitze byl tradičně velmi vydařený. Pěvecký sbor Bendl zde představil svého hosta - sbor Gaudeamus ze Světlé nad Sázavou, se kterým již spolupracoval v době cca před 10 lety. Zcela zaplněné hlediště U Coufalů v Přívratu vyslechlo jednak oba sbory samostatně a také společné finále: Smetanův sbor z opery Prodaná nevěsta "Proč bychom se netěšili".
Bendl v první polovině koncertu představil to nejlepší ze svého repertoáru. Na úvod jsme si připomněli při sboru Antonína Dvořáka z opery Rusalka společné vystoupení Bendla a orchestru opery Národního divadla v jednom z předchozích  festivalů  (stejný sbor také Bendl následně zpíval i na zámku v Rychnově nad Kněžnou). Představili se oba sbormistři Bendla, mimo Josefa Menšíka řídil provedení pěti skladeb ještě David Lukáš z Vysokého Mýta. Klavírní doprovod zajistil jako vždy Blanka Poukarová. Bendl v plné sestavě 36 zpěváků prokázal svou vysokou úroveň i to, že se může setkávat na úrovni se všemi sbory nejen z našeho kraje. jeho úspěchy a ocenění jsou známé a do popisu koncertu v přívratu nepatří. zde je třeba zmínit velmi srdečné prostředí. Z 19 ročníků festivalu Antonína Bennewitze se v sále U Coufalů konalo 18 pěveckých koncertů za účasti sboru Bendl a jeho hosta. To vytvořilo tradici, bez které si nelze žádný další ročníku festivalu ani představit.
Méně početný smíšený pěvecký sbor ze Světlé nad Sázavou řídila Petra Špačková. Sbor, který vznikl v roce 1979, již s Bendlem spolupracoval, sbory se setkávají i na setkáních a festivalech sborového zpěvu.  Rád přijal pozvání Bendla do České Třebové (vlastně do Přívratu), aby navázal je svoje předchozí vystoupení  před 13 lety. Gaudeámus vystoupil v Přívratu a v České Třebové (tehdy na dvou koncertech)  v dubnu 2004 a na oplátku potom Bendl ve Světlé ve dnech  13. - 15. května 2005. Gaudeámus tehdy řídil sbormistr Milan Bohanes. První koncert se uskutečnil v pátek 13. května ve Světlé, další den 14.5. vystoupil Bendl na druhém koncertu v Lučici. Oba sbory tehdy společně absolvovaly také výlet na hrad Lipnice. Jako památku na návštěvu ve Světlé  si tehdy každý člen Bendlu odvezl pamětní pohár "Bendl-Gaudeamus 2005", který nechali Světelští speciálně pro tuto příležitost vyrobit.... (fotografie ze zájezdu do Světle na závěr fotogalerie).
Závěr přívratského festivalového koncertu měl tradiční finále, na kterém se společně podílel Bendl i Gaudeamus. Bylo jím provedení sboru Proč bychom se netěšili ze Smetanovy opery Prodaná nevěsta, které řídil Josef Menšík.  Před tím připomněl, že finále Česká Třebová versus Světlá nad Sázavou jsme již v letošním roce měli, v ledním hokeji, a že pro nás nedopadlo úplně dobře, i když jsme se snažili.  Sborový zpěv je naštěstí příležitostí k tomu, aby sbory zpívaly společně a podporovaly se a nejde tedy o to, kdo vyhraje. V Přívratu tedy vyhráli všichni, koncert byl oslavou sborového zpěvu. Bendl si prostředí v Přívratu, pohostinnosti pořadatelů z této obce velmi váží. V této souvislosti je velkým štěstím, že se Antonín Bennewitz narodil v roce 1833 právě v této obci...  (mm)



  • A ještě vzpomínka na 13. - 15. květen  2005: Bendl ve Světlé nad Sázavou