Druhý koncert ve znamení violy                                      

Festival Bennewitz 2017 pokračoval druhým koncertem v Malé scéně Název koncertu "Hudba a slovo v proměnách staletí" byl poněkud tajemný. Pouze zasvěcení poznali, že bude určen především vyznavačům tónů violy, která v rukou Jitky Hosprové opravdu  ukázala, co dokáže. Posluchači si vyslechli brilantní provedení sólových skladeb, skladeb pro housle a violu, také s klavírem vynikajícího klavíristy Václava Máchy. (Škoda že nedostal příležitost  v samostatné klavírní skladbě). Jaroslav Svěcený měl opravdu šťastnou ruku, když si pro tento koncert vybíral program i  interprety. Spolu s Jitkou Hosprovou si zahrál také sám, zvláště závěrečná skladba W.A. Mozarta pro housle, vilu a klavír (Trio KV 498) byla byla uchvacující. Prostředí Malé scény s výbornou akustikou pro komorní hru bylo pro takový koncert jako stvořené.  Nelze ovšem pominout také umělecký přednes pražského herce Divadla na Vinohradech Jana Šťastného, kterým doplňoval hudební program mluveným slovem ve kterém hovořil samozřejmě také o hudbě a na hudební témata.
Na českotřebovský festival interpreti rádi zavítali. Jak jsem nakonec zjistil při osobní návštěvě v šatně o přestávce koncertu, tak jak Jitka Hosprová, tak klavírista  Václav Mácha  si svůj vztah k České Třebové již dříve vytvořili a oba zde také vystupovali.
Jitka Hosprová byla zakládající členkou Bennewitzova kvarteta, které vznikla z kvarteta HAMU právě při zrodu tohoto našeho hudebního festivalu v roce 1999. Duší souboru byl tehdy houslista Jiři Němeček, který také přišel s názvem "Bennewitz quartet". Kvarteto i dnes po 18 letech stále koncertuje a brázdí Evropu, nyní již bez Jiřího Němečka, který se usadil  ve Švýcarsku, vyhrál konkurz na učitele hudebního gymnázia poblíž Basileje, kde také založil rodinu. Se svou ženou nakonec také v České Třebové dříve opakovaně koncertoval, např. v rotundě sv. Kateřiny.  Také vztah Václava Máchy k České Třebové je formován houslistou a nyní také houslovým a hudebním pedagogem Jiřím Němečkem. Společně vystupovali v České Třebové na jaře 1999 na houslovém recitálu.
V pátek Bennewitz festival pokračuje Chrámovým koncertem. Opět se máme na co těšit!   (mm)