Není nad podnikání v centru města                                      

Dne 7. března letošního roku začaly práce na nové plynofikaci a nových přípojkách do domů v Hýblově ulici, po kterých má následovat předláždění ulice a chodníků.
Musíme pochválit firmu  Kubík  z Litomyšle, která se svého úkolu zhostila opravdu na jedničku s hvězdičkou, protože pracovní nasazení a rychlost zaměstnanců byly ukázkové a měly by být vzorem pro další firmy.
Všichni podnikatelé a obyvatelé, kteří máme své domy, obchody a provozovny na této ulici, jsme věřili a byli přesvědčeni, že to takto hladce půjde i dále a firma z Hlinska, která zajišťuje předláždění ulice a chodníků, půjde ve šlépějích firmy Kubík. Před zahájením stavby jsme byli informováni o tom, že dláždí 10 až 12 metrů za den. Pokud by to takto fungovalo, tak už máme hotovo. Ale opak je pravdou! Za cca 21 dnů máme hotovo zhruba 50 až 70 metrů. Chápeme, že počasí této práci zrovna nepřeje, ale známe firmy, které dláždí  i za deště a sněžení, protože lze použít například tzv. párty stan, který je svými rozměry i cenou vhodný pro tuto činnost.
V úterý po Velikonocích v dopoledních hodinách pršelo i chumelilo, a ve 12.30 hodin na staveništi nebyl jediný zaměstnanec (viz foto). Až do večera poté nepadla ani kapka deště. Vznesli jsme dotaz na stavbyvedoucího, proč se nepracuje. Odpovědí nám byla informace, že následujícího dne nastoupí firma posílena o další pracovníky, aby se v případě nepříznivého počasí zaměstnanci mohli střídat.
Je středa a my se ptáme: Kde se stala chyba, že se opět nedláždí? Je půl deváté, a firma nikde. Budí to dojem, že se vracíme zpět do časů minulých, kde se tyto práce vykonávaly třeba až jeden rok. Rozdíl mezi časy minulými a dneškem je jen v tom, že neexistovala konkurence, takže zákazník byl ochoten skákat i přes kaluže a výkopy, aby si mohl nakoupit. Tak to dnes již nechodí díky internetu a obchodním řetězcům.
Malý podnikatel, který se v této velké konkurenci snaží přežít a udržet centrum města trochu při životě, má kvůli takovým firmám (jako je tato) smůlu a nikde žádné dovolání.
Myslíme si, že pro většinu podnikatelů v Hýblově ulici je tento stav likvidační a rozhodně nepřispěje k oživení centra našeho města.   
V České Třebové dne 19. dubna 2017                                           Petr Gregar, Jan Jasanský
Poznámka: Dnes ve čtvrtek 20. dubna se opět na Hýblově ulici od rána dláždí. Je nejvyšší čas - podle dříve vydaného rozhodnutí rady města o dočasném parkování na Starém náměstí lze soudit, že 30. 4. měla být Hýblova ulice opět průjezdná a dokončená....