Unikátní technologie proměnila během okamžiku učebnu na planetárium

Mineralogický klub Česká Třebová se ve své dubnové přednášce zaměřil na nezvyklé téma. Pozvání do České Třebové tentokrát přijali pracovníci VŠB – Technické univerzity Ostrava a svět  nerostů a zkamenělin posluchači vyměnili za cestování vesmírem. Správce hvězdárny Planetária Ostrava, Mgr.Martin Vilášek, a Bc.Miroslav Otisk,MSc,MBA, lektor a správce informačních technologií, přijeli s  nezvyklým technickým vybavením, které na ZŠ Habrmanova přilákalo mnoho posluchačů. Přednáška s vizualizací vesmíru se uskutečnila 19.dubna, tak trochu symbolicky v podvečer, kdy naši planetu míjel v bezpečné vzdálenosti velký asteroid.

Více než hodinovou prezentaci věnovanou naší sluneční soustavě a nebezpečím, která vyplývají z případného dopadu kosmických těles na zemský povrch, doplnil Martin Vilášek unikátními ukázkami meteoritů. Posluchači si mohli například osahat úlomek kamenného meteoritu Morávka, který dopadl 6.května 2000 na severní Moravě, či vzorek meteoritu, který 15.února ozářil ranní oblohu nad ruským Čeljabinskem.

Přednáška, která měla název „Kosmické smetí aneb pozor, padá hvězda“ však skrývala ještě jedno velké překvapení. Do vyprázdněné učebny se podařilo nainstalovat nafukovací planetárium, ve kterém se přítomní uvelebili na připravených polštářích a v poloze vleže se ponořili do vesmírného prostoru, promítaného unikátní digitální technologií. Více než hodinové putování vesmírem, doplněné  výkladem Miroslava Otiska, zprostředkovalo cestu sluneční soustavou za hranici naší galaxie, až do vzdálených koutů vesmíru.

V závěru programu  lektor představil i ojedinělé technologické zařízení:„ Jsme jediné nafukovací planetárium v České a Slovenské republice, které využívá k projekci velmi kvalitní objektiv tzv. rybí oko, nikoliv odrážecí zrcadlo. To zaručuje skutečně výjimečnost kvality obrazu, bez nežádoucích deformací a rozostření. Projekce pořadů je vzhledem k velikosti kopule srovnatelná s projekcí ve velkých planetáriích. Tento objektiv umožňuje promítat obraz v rozsahu 360 stupňů v horizontální rovině a 180 stupňů ve vertikální rovině na nafukovací projekční kopuli, která využívá pro své nafouknutí principu přetlaku. Centrální výpočetní jednotka generuje obrazová data pomocí speciálního simulační software Evans & Sutherland Digistar 5, jenž umožňuje nejen promítání sférických tzv. fulldome filmů, ale vytváří také věrný model hvězdné oblohy se všemi souhvězdími, Měsícem, planetami a dokáže také simulovat let viditelným známým vesmírem. Umělá obloha nafukovacího planetária se umí otáčet všemi možnými směry, takže není problém vidět západy a východy nebeských těles v krátkém čase, podívat se, jaká souhvězdí vidí třeba obyvatelé Austrálie, nebo obdivovat hvězdnou mytologii. Tento jedinečný software byl původně vyvinut pro trénink skutečných astronautů, ale v současné době si může tento jedinečný zážitek vychutnat široká veřejnost prostřednictvím nafukovacího planetária.“

Dubnová přednáška mineralogického klubu byla, jako všechny předchozí, volně otevřena široké veřejnosti. Pevně věřím, že ten kdo v středeční podvečer přišel, nebyl zklamán a odnesl si i nevšední zážitek. Nestálo by za úvahu využít tuto ojedinělou technologii pro prezentaci na školách?

                                                                                                                                     Milan Michalski


Použité fotografie z archívů: M.Michalski a M. Vilášek