ROZHOVOR S PATRONEM A DRAMATURGEM
FESTIVALU BENNEWITZ 2017
JAROSLAVEM SVĚCENÝM

Jste patronem a dramaturgem festivalu, který nese jméno Antonína Bennewitze. Čím pro Vás Bennewitz je?
 
Antonín Bennewitz, rodák z Přívratu, houslista, pedagog, spoluzakladatel Českého kvarteta a od roku 1882 skvělý ředitel Pražské konzervatoře je nesmírně výraznou osobností naší hudební kultury. Přesto u nás jeho jméno zná spíše jen minorita odborníků a lidí z oblasti klasické hudby.
Budu se proto snažit udělat vše pro to, abych prostřednictvím českotřebovského festivalu představil tuto velkou osobnost široké veřejnosti doma i v zahraničí.
 
A čím pro Vás je Česká Třebová?
Česká Třebová je železničním uzlem a pevně věřím, že bude v dohledné době také uzlem hudebním.
 
Z čeho jste vycházel při sestavování dramaturgie festivalu? Kdybyste měl stručně představit jednotlivé koncerty, co byste vyzdvihl?
Letošní festivalová dramaturgie vychází z pestrého programu, který si klade za cíl oslovit jak lokální, tak celorepublikové posluchače.
19/4 vystoupí za doprovodu komorního orchestru Virtuosi Pragenses sólista Mariinského divadla v Petrohradě, barytonista Filip Bandžak, dále špičkový hobojista Zdeněk Rys a violista Karel Untermüller. Zazní například slavné Mozartovy árie i jeho nádherná Koncertantní symfonie pro housle, violu a orchestr.
20/4 vystoupí v komponovaném koncertu první dáma české violy Jitka Hosprová, absolvent legendárního Ivana Moravce, klavírista Václav Mácha a známý český herec Jan Šťastný.
21/4 uslyšíme jednoho z našich nejlepších současných varhaníků Pavla Svobodu, famózního sólotrumpetistu Marka Zvolánka i mladou, velmi talentovanou sopranistku Helenu Hozovou, která pohotově nahradila náhle onemocnělou Evu Garajovou. Tento koncert obohatí nádhernými texty výtečná herečka Bára Munzarová.
22/4 přivítáme v Kulturním centru jeden z nejlepších evropských souborů svého druhu - orchestr Cigánski diabli z Bratislavy ve společném česko-slovenském projektu, který jsem před časem vytvořil. Na každém z těchto koncertů budu hrát aktivní roli interpretačního hostitele, na což se nesmírně těším!
Ale festival bude pokračovat samozřejmě dále:
28/4 oslaví koncertem 50. výročí svého vzniku Komorní orchestr Jaroslava Kociana, který budou dirigovat Bohuslav a Jana Mimrovi.
29/4 uzavře festival v rodišti Antonína Bennewitze smíšený pěvecký sbor Bendl, který si pro tuto příležitost přizval sbor Gaudeamus ze Světlé nad Sázavou.
 
Součástí festivalu je také výstava houslí. Co byste o ní řekl? Jak jste tuto sbírku sestavil? Jak jste se k nástrojům čtyř století dostal?
Výstava unikátních houslí 18. - 21. století včetně houslařských rarit se uskuteční v sobotu, 22/4 od 10.00 hod. v malém sále KC. Její součástí budou i tři mé komentované prohlídky: v 10.00, 14.00 a 15.00 hodin.
Koncipoval jsem ji tak, aby si na své přišly všechny generace. Všechny vystavené exponáty pocházejí ze soukromých sbírek šesti zemí, tudíž nikde jinde než na této výstavě nejsou k vidění.
 
Festival letos oslaví 19. narozeniny. Jak ho chcete dále směrovat a rozvíjet?
FESTIVAL BENNEWITZ 2017 by se měl stát odrazovým můstkem k postupné přeměně z lokálně kulturní akce v celorepublikovou a mezinárodně prestižní hudební událost.
 
Těším se na krásná, hudební a všestranně smysluplná setkávání v České Třebové!
 
                                                                                                                       Váš Jaroslav Svěcený