V České Třebové čeká účastníky TECHNOhrátek

pestrá všehochuť oborů

(ČESKÁ TŘEBOVÁ, 24. dubna 2017) – Jak vypadá škola, která vyučuje informační technologie, strojírenství, dopravu, elektrotechniku a výrobu nábytku? O tom se přesvědčí ve středu 26. dubna žáci základních škol, které TECHNOhrátky Pardubického kraje pozvou do Vyšší odborné školy a Střední školy technické Česká Třebová. Očekávání zvyšuje vzpomínka jejich starších kamarádů, kteří dobře vědí, že v minulém roce patřilo právě tohle zastavení projektu k nejzdařilejším.

„Podařilo se připravit velice zajímavé aktivity, ale snad ještě důležitější bylo, že žáci na každém ze speciálních stanovišť prováděli hned několik dílčích aktivit. Všichni byli neustále v akci, zapojovali, montovali, třídili, sestavovali hlavolamy nebo opracovávali dřevo. Nikdo se nenudil a každý si vyzkoušel své schopnosti,“ uvádí Vladimír Zemánek, manažer projektu TECHNOhrátky.

Právě pozitivní ohlasy na loňské TECHNOhrátky vyvolaly také v tomto roce velký zájem základních škol. Do závěrečného výběru se jich nakonec dostalo devět – ZŠ Brněnec, ZŠ Bystré, ZŠ Mistra Choceňského, Choceň, ZŠ a MŠ Jaroměřice, ZŠ a MŠ Městečko Trnávka, ZŠ Morašice, ZŠ Běly Jensen, Opatov, ZŠ Na lukách Polička a ZŠ a MŠ Trstěnice. Právě jediný zástupce o Orlickoústecka – ZŠ Mistra Choceňského, Choceň – se stane jubilejní, 100. základní školou, která se do projektu zapojí.

Čeká půltucet oborů

Ani tentokrát nechce zůstat vedení VOŠ a SŠ technické Česká Třebová nic dlužno loňské pověsti. Účastníci TECHNOhrátek se mohou opět těšit na atraktivní a akční manuální činnosti. Postupně se seznámí s půltuctem učebních i maturitních oborů: mechanik elektrotechnik, informační technologie, provoz a ekonomika dopravy, elektrikář (elektromechanik), truhlář, strojní mechanik.

„Hodně se například zaměří na technický obor zvaný pneumatika a dozvědí se o jeho praktickém využití v běžném životě. Vyzkoušejí si práci v grafickém editoru, jednoduchou elektrickou instalaci, ruční opracování dřeva a montáž dřevěné konstrukce. Seznámí se také s ručním i strojním zpracováním kovů a plastů, s kovářskými pracemi nebo obráběním a bodovým svařováním,“ nabízí přehled některých připravených aktivit Helena Bártlová, manažerka projektu TECHNOhrátky.

Prezentace výrobce lokomotiv

Součástí této akce bude rovněž prezentace společnosti CZ LOKO, která patří mezi největší české výrobce diesel-elektrických lokomotiv a speciálních drážních vozidel a je významným strategickým partnerem střední školy.

Slavnostní zahájení TECHNOhrátek se uskuteční ve středu 26. dubna v 9 hodin ve společenském sále VOŠ a SŠ technické Česká Třebová (Skalka 1692) a zúčastní se ho významní hosté, kteří přijdou žáky povzbudit a motivovat k výběru technických či technických profesí. Účast potvrdili radní Pardubického kraje pro školství Bohumil Bernášek, ředitelka kontaktního pracoviště Úřadu práce v Ústí nad Orlicí Vladimíra Lesenská, vedoucí odboru školství Krajského úřadu Pardubického kraje Martin Kiss, místostarostka České Třebové Jaromíra Žáčková a personální ředitel CZ LOKO Milan Brancuzský.

Více informací o projektu TECHNOhrátky na www.klickevzdelani.cz/technohratky.

Kontakt pro bližší informace:                                                                                                             
Vladimír Zemánek                                                                                                                               
manažer projektu TECHNOhrátky                                                                                          

777 771 080                                                                                                       
zemanek@klickevzdelani.cz