Projekt "SPORTOVNÍ PARK" Pardubice je zajímavý

Aneb máme se co učit,  Týden sportu to nenahradí, není čas na změnu?

 

Celkem 9 dní plných sportu, nové logo, nově ozdobená lávka přes Chrudimku. Co se ještě skrývá v projektu Sportovní park Pardubice? Na minimálně 15 stálých a několika variabilních stanovištích umístěných na souši i na řece se vystřídá nejméně 60 sportovních klubů a oddílů z Pardubic a okolí. Děti si tak vyzkouší nejrůznější aktivity, k nimž by se třeba jinak nedostaly, jejich rodiče si pak mohou užít řadu kulturních akcí, které program SPP doplní zejména o víkendu. Pardubický kraj podpoří akci částkou 500 tisíc korun.

„Již po konci olympijského parku jsme o možnosti uspořádat podobnou akci uvažovali, a proto jsem rád, že k tomu nakonec došlo. Krajské zastupitelstvo schválilo podporu tomuto projektu ve výši půl milionu korun. Věřím, že Sportovní park Pardubice přiláká po velkém úspěchu olympijského parku do Pardubic návštěvníky ze všech koutů našeho regionu, a to především rodin s dětmi. Doufáme, že i díky sportovnímu parku vzroste mezi dětmi zájem o sport, ať už je to kterýkoliv,“ uvedl hejtman Pardubického kraje Martin Netolický.

„Prostor u soutoku řek Labe a Chrudimky přímo vybízí k pořádání podobných akcí. Už loni se to ukázalo při konání Olympijského parku Pardubice. Rádi bychom zachovali kontinuitu tohoto úspěšného projektu, a proto jsme se rozhodli navázat na něj další podobnou akcí. Od 12. a do 20. srpna tak bude park Na Špici patřit Sportovnímu parku Pardubice. Olympijský park rozzářil naše město a dal celé republice vědět, že Pardubice jsou městem sportu a umějí to rozjet. Věřím, že tomu tak bude i letos v parku sportovním,“ podotýká primátor města Martin Charvát.

Program Sportovního parku Pardubice je cílen především na děti a příměstské tábory, pořadatelé hodlají oslovit také mateřské a základní školy. „Chceme zapojit děti z pardubických mateřských a základních škol, které budou mít od června možnost si hrací kartu zakoupit za zvýhodněnou cenu. Stejně jako vloni z rozpočtu města navíc podpoříme i tábory při sportovním parku Pardubice. Naším cílem je ukázat nejen dětem, že sport je skvělý způsob, jak trávit volný čas. Nabídka bude i letos velmi pestrá, z důvodu velkého zájmu klubů rozšiřujeme stanoviště i na pardubický zámek, nové atrakce se snad objeví i na vodě,“ konstatuje náměstek primátora zodpovědný za sport Jakub Rychtecký.

V rámci loňského Olympijského parku Pardubice si děti mohly kromě sportovních zážitků odnést diplomy a medaile, které obdržely za určitý počet splněných stanovišť. Ocenění budou moci získat i na letošním SPP. Za splnění připravených stanovišť čeká na malé i velké sportovce diplom, pro velké nadšence budou připraveny i medaile za bonusová stanoviště. Ty získají všichni, kteří obejdou stanoviště nejen v parku Na Špici, ale také ta, která se budou nacházet v prostředí zámku. Celý Sportovní park Pardubice zde bude navíc zahájen, a to v pátek večer 11. srpna vystoupením skupiny Sabrage.

Každodenní program parku bude startovat v 9 hodin. Ranní ptáčata však mohou přijít dříve. „Součástí SPP bude také ranní rozcvička v podobě programu Vstávejte s parkem, s nímž se návštěvníci budou moci probouzet již od 7:30 hodin. Nebude to však jen o nějakém protažení, ráno budou na programu různé formy cvičení, například kruhový a funkční trénink, port de bras, tabata nebo bosu. Samotná stanoviště se budou uzavírat již v 18 hodin, následovat však bude část Usínejme s parkem. Ta se bude konat každý večer od 19 hodin a určena bude zejména rodičům s dětmi,“ uvádí Andrea Pavlíková z Kulturního centra Pardubice, které letošní SPP pořádá.

Návštěvníci nepřijdou ani o exhibice, autogramiády z řad zástupců zúčastněných klubů, streetbalový turnaj pro veřejnost, americký fotbal, basketbal, karate, judo, capoeiru, basseball či pro Pardubice tradiční inline bruslení. Na pardubickém zámku budou pro změnu připravena minimálně dvě pevná stanoviště. Chybět nebudou i stanoviště netradičních, nových a moderních sportů. Součástí parku tak bude Segway arena nebo Jipast park s atlety.

Řada aktivit bude zaměřena také na seniory formou doplnění prvků na některých stanovištích. „Na vybraných stanovištích bude pro seniory připravena alternativa se sníženou náročností, ať si léto v Pardubicích mohou užít opravdu všichni, od dětí po babičky a dědečky. I letos bychom navíc chtěli propojit sport s prezentací poskytovatelů sociálních služeb v našem městě. Veletrh sociálních služeb se bude konat ve středu 16. srpna v prostorách zámku,“ popisuje plánované aktivity manažer projektu Pavel Stara.

Pokud vás zajímá kulturní program, těšit se můžete na již známé akce. O kulturu budou posíleny zejména víkendy, nejen řemesla vám na pardubickém zámku představí Festival chutí, vůní a řemesel, chybět nebude akce Služeb města Pardubic Zažij město a do Ameriky vás přenese festival Friends Fest. O dalším víkendu, 19. a 20. srpna, budou následovat folkový festival Pernštejnská fortuna a III. kvalifikace na Velkou pardubickou. V sobotu 19. srpna se však bude také běhat, takže pokud vám tento sport není cizí, nezapomeňte se zúčastnit Foxconn day.

Celkové náklady na pořádání této akce by se měly pohybovat kolem 3,5 až 4 milionů korun s tím, že z Programu podpory sportu město na akci vyčlenilo 1,5 milionu korun. „Od partnerů předpokládáme příjmy ve výši 1,5 milionu korun, příjmy z hracích karet pak odhadujeme na 150 tisíc korun. Celkový rozpočet v tuto chvíli činí 3,65 milionu korun,“ uvádí k nákladům parku náměstek Rychtecký.

 

Poznámka


Pardubice jsou 6 x větší město a mohou si dovolit více, mají lepší podmínky. Je to však příklad pro nás v České Třebové, zda bychom neměli přemýšlet o tom, jak oživit a obměnit českotřebovský, tak trochu vlastně zprivatizovaný Týden sportu o nové aktivity a nové myšlenky ... Zajistit organizační spoluúčast města, sportovci nechť řeší sportovní aktivity, kulturní instituce nechť se starají o zábavu a všichni dohromady o propagaci. V Pardubicích je letošní akce vyjde 1,5 milionu, u nás Týden sportu přijde dle rozpočtu města na více než třetinu této částky (na 535 tisíc), to nejsou malé peníze. Týden sportu by mohl mít přece jako každý jiný 7 dní. A přesto ten náš bude i letos ve dnech 19. - 23. 6. opět pětidenní, zaměřený na spolupráci se školami, tak se sportuje nejsnadněji. Většina sportovních akcí ovšem děje o víkendech, kdy je pro sport nejvíce času. A v návaznosti na Týden sportu  se dokonce 25.6. konají v České Třebové dva velké závody: 9. ročník cyklomaratonu o Velkou cenu města Česká Třebová a  Běh na Kozlovský kopec, zařazený do Českého poháru běhu do vrchu.  Oba dva tyto závody  jsou již v pokročilém stavu přípravy a mají dobře rozběhnutou propagaci. Týden sportu však zatím nemá na své webové stránce uvedeno vůbec nic, ani to, že letos zase bude..... V Pardubicích byl letošní  nový projekt Sportovní park představen i s programem již 3,5 měsíce před jeho spuštěním......   (mm)