Českotřebovský deník 125/2017 (4/5) 
Slet čarodějnic a čarodějů na MŠ Vinohrady

I když nás ráno 29.4. překvapilo sněhem a následně deštěm, neodradilo nás to od konání čarodějnického dopoledne, které jsme původně plánovali na zahradě mateřské školy. Celou akci jsme přesunuli do prostor školky, kde všechny malé čarodějky a čaroděje přivítala čarodějnice Dobrodějka, která děti naučila kouzelné zaříkávadlo. Tím přivolala kamarádku, čarodějnici Pilotici, která si do školky zaletěla rovnou letadlem! Kouzlení jim ovšem překazila zlá čarodějnice Kanimůra. Ta odčarovala ze světa všechnu lásku, přátelství, hezké počasí a vůbec všechno dobro. Úkolem dětí bylo přemoci zlou Kanimůru různými úkoly a vypustit do světa veškeré dobro. Všichni si vyzkoušeli, jak dobré jsou jejich smysly, zda zvládnou let na koštěti s překážkami nebo míčkem se trefovali do Kanimůry. Také z pavučiny pavouka Karlíka se podařilo uniknout všem. Dětem se všechny čarodějné úkoly nakonec povedlo splnit a zlou Kanimůru dokonce napravit. A i když nám počasí nedovolilo završit celé dopoledne pálením čarodějnice, tak jsme si celou akci skvěle užili a děti si odnesly domů sladkou odměnu.  Nela Vavřínová, učitelka MŠ Vinohrady
 
JARNÍ  REKONDICE  ROSKY  ÚSTÍ NAD ORLICÍ

Členové organizace Roska Ústí nad Orlicí se po dlouhé zimě těšili na jarní rekondici v termínu 22. – 28. 4.2017. Do penzionu Pastviny na Pastvinské přehradě se sjelo 20 účastníků z celého pardubického kraje. Opět byl připraven bohatý program. Dopolední i odpolední cvičení zaměřené na správné dýchání, protahování, posilování celého těla, ale také relaxaci a doplněné masážemi bylo jako vždy stěžejním bodem pobytu. Z přednášek byly zajímavé „Sebeléčba bez chemie“, „Ženy Karla IV“, cestování „Po Nepálu“ i povídání člena horské služby. Nechybělo vyprávění o dokonalosti přírody, o bylinkářství, využití bylinek jako léku a také v kuchyni. Již tradičně si všichni zazpívali a  zdatnější i zatančili při rozlučkovém hudebním večeru. I když nám počasí nepřálo, rekondice proběhla v příjemné a veselé náladě a už se těšíme, co nám přinese léto a pro další zájemce již připravovaná rekondice v září letošního roku.    
Hana Pauková
 
CYKLOGLACENSIS 2017

Region Orlicko – Třebovsko pořádá 19. května 2017 pod záštitou 1. náměstka hejtmana Pardubického kraje Romana Línka 16. ročník mezinárodní cyklistické akce v česko-polském příhraničí CYKLO GLACENSIS. Na české straně startuje 10 cyklistických týmů z 10 českých měst, na straně polské 8 týmů z polských startovních měst. Společný cíl letos je u lanškrounských rybníků.
 
Web Orlickotrebovsko.cz o dění v České Třebové vůbec neinformujE

Jedná se přitom o oficiální a tedy i placený web svazku obcí Region Orlicko-Třebovsko, který má tedy Českou Třebovou a její okolí ve svém názvu, ale nijak se o zdejší dění nestará. Na svých webových stránkách měl sice jakýsi odkaz na Hudební festival Antonína Bennewitze, který zavedl návštěvníka někam na staré stránky do Přívratu,  ale vůbec nijak neinformoval o programu letošního ročníku festivalu a dokonce ani nepostřehl, že se festival "tak trošku" přejmenoval a má teď nové logo, grafiku a nového dramaturga.  přitom stačil odkaz na web Kulturního centra nebo Českotřebovský deník. A to máme řadu dalších "velkých akcí", které jsou propagovány už na únorovém veletrhu Holiday world, ale správci webu unikly. Dá se také říci, že web orlickotrebovsko.cz se o Českou Třebovou vůbec nestará. Připomeňme např. nadcházející 41. ročník Putování za třebovským kohoutem, 9. ročník Velké ceny města v cyklomaratonu, otevření letní sezóny pro bikery v areálu Peklák 6. května atd.... Bohužel nemáme ani žádné zastání u funkcionářů města, pověřených propagaci města a funkcionářů  ve správní radě ROT. Rádi platíme do pokladny ROT členské příspěvky, dokonce více než musíme. (Viz letošní schválený dodatečný přídavek 200 tisíc Kč na Bikerezort ROT, ačkoliv Ústí nedalo ani korunu)   Budu sledovat, zda se  přece jen něco zlepší, zda správci webu zaregistrují, že do svazku obcí ROT patří také Česká Třebová. (mm)
 
Návštěva starosty Olawy pana Tomasze Frischmanna

29. dubna byla delegace přijata vedením města na českotřebovské radnici. Hlavním bodem jejího programu byla účast na jednom z koncertů festivalu Bennewitz 2017 Kulturním centru Česká Třebová. V průběhu návštěvy bylo též dohodnuto, že se zástupci našeho města, v červnu letošního roku, tradičně zúčastní městských slavností Dni koguta.
 
UKONČENÍ UNIVERZITY TŘETÍHO VĚKU

Akce se uskuteční v pátek 5/5 od 9.00 hod. v obřadní síni Městského úřadu Česká Třebová.
 
O PERNÍKOVOU POPELNICI - vyhodnocení soutěže

Absolutním vítězem letošního ročníku se stala obec Plch na Pardubicku, a to nejen ve své kategorii obcí do 300 obyvatel. Tradičním účastníkem i mezi vítězi jsou naopak obyvatelé z Horních Ředic. Ti loňské vítězství obhájili. A protože s vítězstvím je spojená finanční odměna, obec ji zřejmě opět využije pro další zlepšování prostředí. „Díky loňské výhře jsme rozšířili možnosti ukládání bioodpadu a nakoupili nádoby na objemný odpad," uvedl starosta Jiří Kosel. Mezi velkými hráči nad 2000 obyvatel nejvíc bodovala Třemošnice na Chrudimsku. Za třídění elektroodpadu má navíc na celostátní úrovni cenu skokan roku. Skokanem roku v kraji jsou Přestavlky na Chrudimsku – ty si v tabulce polepšily o 360 míst.
O perníkovou popelnici 2016
Obec do 300 obyvatel: 1. Plch, 2. 
Pravy, 3. Čenkovice
Obec do 2000 obyvatel: 1. Horní
Ředice, 2. Choteč, 3. Staré Hradiště
Obec nad 2000 obyvatel: 1. 
Třemošnice, 2. Sezemice, 3. Letohrad
 
Královéhradecké letiště ohromí burácení motorů silných aut i vrtulníků:
Helicopter Show a Rally Show jsou za dveřmi.

Hradec Králové Spojení silných strojů a profesionálů na zemi i ve vzduchu znovu přiláká na královéhradecké letiště desetitisíce návštěvníků. Nejlepší jezdci i nejzkušenější piloti předvedou své umění již 12. a 13. května 2017 na letišti v Hradci Králové v rámci nejrozsáhlejší letecké a motoristické show v České republice. Největším lákadlem bude akrobacie v podání akrobatického vrtulníku BÖ105, vystoupení Petra Kopfsteina se strojem extra 330 a již tradiční hromadná nehoda se zásahem všech záchranných složek.
Páteční program Helicopter Show je tradičně připraven pro odbornou veřejnost i školy. „Profesionálové z řad složek IZS budou diskutovat nad tématy spojenými s leteckou záchrannou službou, pro hasiče navíc letos připravujeme certifikované školení pro zásah na letišti. Chybět nebude ani praktický výcvik leteckých záchranářů se zaměřením na speciální letecké činnosti v LZS a navádění vrtulníku pozemními signály. V odpoledních hodinách budou odborní pracovníci školit děti v oblasti prevence, dodržování bezpečnosti a záchraně lidských životů včetně samotné resuscitace. Hasiči a piloti vrtulníku navíc ukážou, jak to funguje při jejich zásahu,“ říká za organizátora Helicopter Show Daniel Tuček.
Sobotní program, který vypukne od 9 hodin v obou areálech, je určen pro širokou veřejnost. Doprovodný program Helicopter Show nabídne ukázky činností hasičů, policistů, zdravotníků, kynologů a mnoha dalších. Rodiny s dětmi si opět přijdou na své. Pro nejmenší diváky bude připraveno mnoho soutěží a cestu mezi programy jim zpříjemní turistický vláček. Hlavní letový program Helicopter Show začne od 13 hodin, přičemž několik letových ukázek mohou diváci spatřit již dříve. Naopak Rally Show nastartuje návštěvníky pěkně od rána. Na okruhu se hned v úvodu předvedou historické vozy a legendy motorsportu, které záhy vystřídají drifty a road show.
Hlavní letový program bude praskat ve švech
Sobotní letový program Helicopter Show letos zahájí průletem skupiny vrtulníků společně s letouny Cessna Grand Caravan, připomínajícími svými vlastnostmi SUV mezi automobily. Divácky oblíbená hromadná nehoda se zásahem všech složek IZS společně s vrtulníky rozhodně nebude chybět. Naopak s rozšíří a zatraktivní o zapojení psovodů se záchrannými psy.
Dlouho očekávaná premiéra akrobatického vrtulníku BÖ105 v barvách Red Bullu se na královéhradeckém nebi návštěvníkům předvede při ukázkách hned dvakrát. Zkušený pilot Siegfried „Blacky“ Schwarz ze skupiny Flying Bulls všem vynahradí loňskou neúčast a předvede dechberoucí prvky akrobacie s vrtulníkem. Akrobatický pilot Petr Kopfstein, kterého můžete od loňského roku vidět v sérii Red Bull Air Race, na hradeckém nebi ukáže, co má jeho stroj Extra 330 pod kapotou.
Diváci se mohou těšit také na vystoupení letounů Albatros L39, L29 Delfín, Piper PA18 Super Cub nebo Z-137T. Svou účast potvrdila také armáda, která kromě průletu letounů JAS 39 Gripen přiletí s vrtulníky Mi171Š a W3A Sokol. Druhý jmenovaný bude zároveň jedním z aktérů při simulované dopravní nehodě. Vrtulníky Mi2 a Mi17 se bude prezentovat LOM Praha. Opět zde budou zastoupeni výrobci jako Airbus Helicopters, Enstrom, Sikorsky, Robinson, McDonnell Douglas nebo Bell Helicopters,“ dodává Daniel Tuček.
 
10. bleší trh U malířů: Nechcete něco prodat, nabízet? 

SKUTEČ: Závěrečný koncert s Carmen
Festival Tomáškova a Novákova hudební Skuteč zve na závěrečný koncert XIV. ročníku, který v Kulturním klubu Skuteč proběhne v neděli 7. května od 16 hodin. Program nabídne průřez nejslavnějšími španělskými díly včetně árií z opery Carmen. Hlavní protagonistkou svátečního odpoledne bude operní pěvkyně, mezzosopranistka Edita Adlerová, která Carmen ztvárnila už ve svých 19 letech. Snad proto, že je taková, jakou si Carmen představoval i sám Bizet: exotická, krásná a živočišná. Role Carmen ji provází celým profesním životem. Na pódiu ji doplní formace La Magia del Flamenco, která vznikla v roce 2010 a svoji koncertní dráhu zahájila vystoupením na festivalu v Káhiře. Skupina obsahuje všechny tři nezbytné složky, které flamenco využívá k vyjádření lidských emocí: tanec, zpěv a hudbu (kytara, housle, kontrabas, cajón). Repertoár tvoří všechny flamencové styly ve vlastních hudebních aranžích, ale i modernější styly a vlastní skladby. Atraktivní je samozřejmě použití flamencových doplňků jako např. vlečka, vějíř, kastaněty či mantón (šátek). Formace vystupuje ve složení Lola Karpenko – tanec, Miroslav Žára – kytara a zpět, Anna Štěpánová – housle a Juraj Papi Garaj – cajón, kytara a zpěv.
 „Na samotný závěr festivalu jsme pro návštěvníky připravili program plný energie a temperamentu. Zazní v něm živá hudba, pěvecké vstupy budou proloženy tanečními; nenecháme takříkajíc diváky vydechnout,“ charakterizuje slavnostní závěr Lenka Frídlová z týmu pořadatelů. Čtrnáctý ročník jmenovaného festivalu začal 12. března a celkem nabídl 15 koncertů a představení. Již nyní pořadatelé pracují na přípravách jubilejního XV. ročníku.