Českotřebovský deník 126/2017 (5/5) 
KPH hLÁSÍ: KONCERT  11. května ONDŘEJ RUML

Kruh přátel hudby je v České Třebové zavedená značka. Abonmá vzniká již před prázdninami – a málokdy se mění. Přesto se to občas stane – především z důvodů nemoci. Tak tomu bylo i letos, kdy nemohl ze zdravotních důvodů přijet Boris Krajný. A ze zdravotních důvodů nebude moci proběhnout ani koncert Dobrý večer kvintetu, který se měl uskutečnit 11/5. Přijede však Ondřej Ruml jako sólista, který je také členem tohoto pěveckého seskupení....Myslím, že je na co se těšit!

Ondřej Ruml se narodil 21.8.1981 v Jablonci nad Nisou na Severu Čech. Hraje na banjo, klavír, kytaru.... Velice muzikální člověk se zálibou v jazzu, swingu, funky a bluegrass stylu. Jeho oblíbeným muzikálem je Johanka z Arku. Oblíbená píseň Don't Worry Be Happy (Bobby McFerrin). Nemá rád techno a jiné hardcorové styly. Má dva mladší bratry Dana a Tomáše. Matka Ludmila je ekonomka, otec Josef autolakýrník. Několik let žije s Doris Martinez, profesionální tanečnicí choreografkou a lektorkou, která se narodila na Kubě a založila v Praze vlastní taneční školu Doris Martinez y La clave de Osha.
S hrou na kytaru začal v 10 letech a začal navštěvovat soukromou hudební školu. O dva roky později se "zamiloval" do pětistrunného banja a začal chodit do školy hry na banjo v Jbc. Navštěvoval pražskou konzervatoř Jaroslava Ježka, zde také potkal nejlepšího učitele zpěvu, Vratislava Kadlece, který mu prý hodně pomohl. Do dneška bere inspraci z jazzového zpěváka George Majora. Jeden čas moderoval country pořad "Folkomotivy". Hrál v seriálu Zdivočelá země. Jeho první divadelní úspěch byl v muzikálu Daniela Landy "Tajemství" a dále ve španělské verzi Soukupovo muzikálu "Johanka z Arku", kde ztvárnil archanděla Michaela, putovali s představením po Španělsku a pro Ondřeje to bylo něco, jako krásný sen. Hrál na pětistrunné banjo v bluegrassové kapele "Modrotisk", byl členem pěvecké sekce funky seskupení "Top Dream Company".
Do povědomí se dostal v roce 2008, kdy se účastnil pěvecké soutěže X-Factor, kde skončil na druhém místě. Poté dostal velkou příležitost, když byl pozván na konkurz do lyrikálu Michala Horáčka a Petra Hapky Kudykam. Získal hlavní roli Martina. S panem Horáčkem Ondřej spolupracuje nadále a v roce 2012 bylo možno zhlédnout ve Švandově divadle projekt Český kalendář. Dále jsme Ondru mohli vidět v muzikálech Johanka z Arku (tentokrát již v roli Raimonda), Quasimodo aneb Kdysi se pro lásku umíralo, Hamlet The Rock Opera a nejnověji v muzikálu Daniela Landy Klíč králů.
Aktuálně vystupuje s František Kop Quartetem a BeatBurger Bandem.

CYKLO GLACENSIS 2017

Region Orlicko – Třebovsko pořádá 19. května 2017 p od záštitou 1. náměstka hejtmana Pardubického kraje Romana Línka 16. ročník mezinárodní cyklistické akce v česko-polském příhraničí CYKLO GLACENSIS.  Na české straně startuje 10 cyklistických týmů z 10 českých měst, na straně polské 8 týmů z polských startovních měst. Společný cíl letos je u lanškrounských rybníků.
Start je v pátek 19. května 2017 v 8.00 hodin z náměstí v Ústí nad Orlicí. Cíl je v areálu UP Obora Hurt v Lanškrouně. Pro účastníky je připravena zajímavá trasa v délce cca 60 km. V cíli bude pro účastníky připraven kulturní a společenský program, od 16 hodin Sportovní hry na motivy Her bez katastru, v 19 hodin zahajuje společenský večer, 19.20 hodin P. Dr. Zbigniew Jan Czendlik představí svou novou knihu Postel hospoda kostel, od 20 hodin kapela, hudba, tanec, volná zábava. Je zajištěno stravování v areálu UP Obora Hurt a ubytování v chatkách v areálu Lanwood. Účastníci obdrží tričko 16. ročníku Cyklo Glacensis . Každý cyklista se účastní na vlastním kole a na vlastní odpovědnost. Návrat je individuální v průběhu soboty.  Finanční podmínky účasti: účastnický poplatek 200 K č, ubytování 150 Kč a stravování 280 Kč.
 
Z hokejbalu: ani v II. lize se B TÝMU LOKOMOTIVY nedařILO:

Čtvrtfinále play off:  Autosklo Pardubice bylo lepší. První dvě utkání v systému play-off skončila pro českotřebovskou Lokomotivu B debaklem 2:12 a 1:10. Ve třetím duelu hráči Lokomotivy alespoň částečně zastavili přísun branek a podlehli jenom 2:5. Lokomotiva skončila v tabulce II. ligy - skupina Čechy východ  na 8 místě a musela se tedy pasovat s lepšími týmy, výsledek tedy není překvapením. První dva zápasy se hrály v Pardubicích a byly zcela jednoznačné, doma se nepodařilo vybojovat ani čtvrtý zápas.  je to asi adekvátní obraz formy B týmu.  Trenér Michal Broulík hodnotil  nejlépe třetí zápas na domácím hřišti v Benátkách:  "Třetí utkání na domácím hřišti bylo mnohem lepší. Trochu jsme ještě pozměnili sestavu a bylo to znát, ale na vítězství to nestačilo. Brzký první gól byl zbytečný a v poslední části rozhodly dvě oslabení ve třech. Celkově hodnocení není pozitivní. Postup do čtvrtfinále bylo maximem současného týmu."
Martin netolický glosuje trapnou událost na pražském hradě

JSME PARLAMENTNÍ DEMOKRATICKÁ REPUBLIKA, nikoliv konstituční MONARCHIE nebo prezidentský systém. Trapnost, ostuda, pohrdání. Když jsem před čtyřmi hodinami napsal právní názor na roli prezidenta republiky a předsedy vlády v našem ústavním systému, vůbec jsem netušil, jak aktuální bude za několik desítek minut. Pražský hrad je symbol státnosti. Bývalé sídlo českých králů, později československých p...rezidentů Masaryka, Beneše nebo Havla. Dnes jsem neměl pocit, že inscenované divadlo bylo v duchu tradic, ke kterým se všichni hlásíme. Pana prezidenta Zemana jsem se snažil hájit, vážím si jej jako významné osobnosti polistopadové politiky. Dnešek se opravdu nevydařil. Kdybych měl možnost s ním dnes mluvit, řekl bych mu: "Pane prezidente, milý Miloši, dnes to bylo hodně hodně hodně za čárou". Nemáme-li úctu k sobě navzájem, měli bychom ji mít k ústavním a jiným funkcím, které zastáváme. Jsem rád, že jsem regionální politik. V našem kraji se k sobě chováme slušně, i když nemáme stejné názory. (Z facebooku)
 
Soutěž stavba roku vyhlášena

Po dvou letech vyhlásil Pardubický kraj ve spolupráci s Českou komorou autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě a Svazem podnikatelů ve stavebnictví v České republice už osmý ročník soutěže o Stavbu roku. Soutěž se uskuteční pod záštitou hejtmana Martina Netolického a předsedou poroty bude opět 1. náměstek hejtmana Roman Línek.
„Už v minulosti některé úspěšné stavby ze soutěže v Pardubickém kraji uspěly i v celostátní Stavbě roku. Byl to například plavecký bazén v Litomyšli nebo Administrativní centrum Vinice v Pardubicích a dobře si vedla i Základní umělecká škola v Holicích,“ uvedl Roman Línek a pokračoval: „V loňském roce si z každoroční celostátní soutěže jednu z vítězných palem odnesla Stezka v oblacích na Dolní Moravě a Natura Park v Pardubicích získal Cenu Státního fondu životního prostředí a Centra pasivního domu. Vzhledem k tomu, že my pořádáme soutěž jednou za dva roky, mohou se investoři těchto dvou staveb přihlásit i do letošní krajské soutěže.“
Do soutěže mohou být přihlášena stavební díla, která byla zhotovena, kolaudována nebo uvedena do provozu v období od 1. července 2015 do 30. června 2017. Stavba musí být zhotovena na území Pardubického kraje. „Cílem soutěže je seznámit odbornou i laickou veřejnost s úrovní současného stavebnictví, architektury a projektování v Pardubickém kraji,“ řekl Radim Loukota, předseda výboru oblastní kanceláře ČKAIT Pardubice. „Snažíme se tím podpořit a ohodnotit kvalitní realizace staveb v regionu. Pro firmy a architekty je to také příležitost ukázat veřejnosti, že umí dělat kvalitní práci, která se navíc ještě líbí,“ konstatoval další člen poroty Michal Kortyš, náměstek hejtmana Pardubického kraje.
Také tentokrát se soutěží v pěti kategoriích: Rodinné a bytové domy, Stavby občanské vybavenosti, Stavby pro průmysl, zemědělství a vodní hospodářství, Stavby inženýrské a dopravní; veřejná prostranství a Obnova nemovitých kulturních památek. Podrobnosti najdou zájemci na webových stránkách: http://stavbaroku.pardubickykraj.cz/.
Uzávěrka přihlášek je 30. června 2017, vyhlášení je naplánováno na 19. září do sálu Jana Kašpara.