Českotřebovský deník 132/2017 (12/5) 
Mezinárodní den muzeí a galerií
18. května bude volný vstup také do českotřebovského muzea
Volný vstup platí o stálou expozici muzea i výstavu  "Naši Výborníci"
Výtvarná zpodobení významných osobností domácí politiky a kultury 19. - 20. století
Tato výstava potrvá jen do neděle 28. května 2017 !!! 

Vodárenská společnost: jak si zjednodušit práci na úkor občanů

Taky jste možná takový lísteček dostali: "Protože jsme vás při naší návštěvě nezastihli doma, tak prosíme o vyplnění lístku  s odečtem vašeho vodoměru a jeho zaslání na  uvedenou adresu Orlické vodohospodářské společnosti Česká Třebová..."    proč nepomoci, mají to složité. Jenže poslání lístku s odečtem stojí 16 Kč a to  občanovi nikdo nezaplatí.   K tomu cesta na poštu (kdo z nás má poštovní známky doma?), pro někoho to může být problém. Někdo si ulehčuje práci. Možná jsou opravdu problémy s některými odběrateli vody, to lze připustit. Jenže tato možnost by měla být až ta poslední po vyčerpání  ostatních možností. První lístek, který by měl být ve schránce by bylo upozornění, že odečet bude proveden pracovníkem  OVHS ten a ten den v rozmezí  např. dvou hodin, samozřejmě odpoledne nebo večer. Tak se provádí např. měření tepla v bytech nájemníků (nebo členů družstev). V tomto případě jde o nepřípustné zjednodušování práce. Měření odebrané vody je problém Vodárenské společnosti, která tuto službu předala  smluvně na servisní organizaci OVHS, s.r.o. Takové služby, na kterých občané participují, jistě nebyly objednány.  Obdobné odečítání  měřičů provádí ČEZ nebo plynaři a je to bez problémů....
 
Koncert KPH Ondřeje Rumla začal se zpožděním 

Bylo způsobené komplikovanou dopravní situací, která byla avizována pořadatelům včas. To nic ovšem nezměnilo na kvalitě koncertu a odvedeném výkonu sympatického zpěváka.
 
Připravuje se Muzejní noc v Chaloupce Maxe Švabinského v Kozlově    

Letošní turistická sezóna v Kozlově bude zahájena již tradičně v rámci Festivalu muzejních nocí. Muzejní noc v Chaloupce Maxe Švabinského se uskuteční  v sobotu 27. května 2017 od  19 hodin.  Dospělým návštěvníkům večer tradičně zpříjemní hudba, pro děti budou připraveny hry. Expozice  při nočním osvětlení a zahrada upravená pro neformální posezení budou přístupné do 24 hodinOtvírací doba:  červen - srpen: denně mimo pondělí 9 - 17 hodin září a říjen: soboty, neděle a svátky 12 - 16 hodin
 
DDM Kamarád se chystá na oslavu Dne dětí  

Dům dětí a mládeže Kamarád zve děti a rodiče na tradiční Den dětí „Honba za pirátským pokladem“. Akce se bude konat 1.6.2016 od 15:30 – 17:30 hod. (v tomto čase můžete přijít kdykoliv) v parku Javorka. Začátek trasy je u hříbku. Vstupné: 30,-Kč /dítě, 15,-Kč/děti do 3 let, doprovod zdarma. V případě nepříznivého počasí se akce ruší.
 
JAZZ & BLUES ON THE RAILS

I v květnu pokračuje cyklus jazzových večerů na Malé scéně – a to hned dvěma koncerty! 16/5 to bude Petr Beneš kvartet, 23/5 potom Američan Mike DiRubbo.  Klavírista Petr Beneš je také skladatelem, sidemanem a učitelem, kterého přestalo naplňovat hrát hudbu jiných, takže zkomponoval vlastní, založil kvartet a natočil album coby svou jazzovou vizitku. Jeho skladba Waiting for Art vyhrála v roce 2011 soutěž o nejlepší jazzovou kompozici, kterou pořádal Bohemia JazzFest.  Mike DiRubbo, mimo jiné absolvent Berlee, se narodil v Connecticutu v roce 1970. Ve hře svého nástroje DiRubbo eklekticky spojuje vše: melodičnost Bennyho Cartera, cit pro baladičnost Johnnyho Hodgese a vyzrálost Charlieho Parkera.  Všechny srdečně zveme!
 
Pomáhají maminkám nejen s výchovou dětí, ale i najít sama sebe

Příklad z Holic
Je to nenápadný domek kousek od centra Holic. Rodinné a vzdělávací centrum Holoubek Oblastní charity Pardubice zde před šesti lety dobrovolnicky vybudovaly čtyři maminky s malými dětmi a jedna ředitelka  mateřské školy. Jen za loňský rok už mělo centrum neuvěřitelných 5,5 tisíce návštěv a jeho zkušenosti a know-how zaujaly v šesti zemích Evropy. Svými vzdělávacími aktivitami patří k ojedinělým v republice.
„Z Holoubku máme velkou radost, jeho zakladatelky dokázaly zprvu zájmovou a dobrovolnickou činnost zprofesionalizovat na vysoké úrovni. Navíc jsou jejich vzdělávací kurzy pro dospělé díky využívání evropských fondů pro maminky na mateřské dovolené zdarma. Pardubický kraj jim stejně jako dalším 21 mateřským centrům přispívá na běžný provoz, letos se nám celkovou částku pro kraj podařilo navýšit na téměř 650 tisíc korun,“ uvádí radní pro sociální péči a neziskový sektor Pavel Šotola.
Holoubek začínal a dosud pokračuje s pravidelnými aktivitami zejména pro maminky s dětmi na mateřské a rodičovské dovolené, které se zaměřují na rozvoj dětí. Rodiče docházejí na preventivní programy, dále si mohou při setkávání v centru zároveň vyměňovat zkušenosti při výchově dětí. Díky kvalifikaci lektorek mají možnost získat odborné informace ke správnému osobnostnímu rozvoji dětí. Velice oblíbené jsou aktivity hudebně pohybové, výtvarné, tělesné, rozvoj rozumových vědomostí a také nově zařazené Montessori aktivity. To vše napomáhá dětem při adaptaci na vstup do mateřské školy.
Vznikly tak už tři projekty a díky nim bezplatných vzdělávacích příležitostí využilo již 430 lidí. Ten první se jmenoval Mami, tati, pečuj, pracuj (MATAPE). Mapoval možnosti, jak sladit pracovní a rodinný život.
Další projekt Woman Welcome  se také zabýval  karierním rozvojem žen. V současném projektu ŽenyPRO (www.zenypro.cz) mohou ženy zdarma absolvovat cyklus rozvojových setkání v Holoubku. Pro ženy ze vzdálenějších míst je určen intenzivní týdenní pobytový kurz na ekofarmě. O děti je vždy postaráno.  
„Právě na Mezinárodní den rodiny je dobré si připomenout, že takové aktivity mohou často zabránit konfliktům mezi partnery či rodiči a dětmi, v Holoubku by o tom mohli vyprávět,“ prozrazuje Pavel Šotola. „Už se nám ozvali manželé a partneři našich účastnic ve smyslu: Nevím, co tam s tou mou děláte, ale dělejte to dál. A tak pokračujeme,“ říká na závěr Vladimíra Krejčíková.
 
Mezinárodní den rodin, 15. květen byl ustanoven na Valném shromáždění OSN v roce 1994.
Tresty za nesplněné kvóty v Evropském výboru regionů neprošly

Brusel (12. 5. 2017) – Dnes skončilo v Evropském parlamentu třetí letošní zasedání Evropského výboru regionů. Zástupci regionů a měst ze zemí Evropské unie na něm v rámci 23 projednávaných bodů také diskutovali s předsedou Evropského parlamentu Antoniem Tajanim, místopředsedou Evropské komise Jyrki Katainenem v jehož gesci jsou pracovní místa, růst investic a konkurenceschopnost, či komisařem pro rozpočet a lidské zdroje Güntherem Oettingerem.
„Výbor přijal klíčové stanovisko k Budoucnosti politiky soudržnosti po roce 2020, které upřesňuje, na co půjdou evropské peníze do regionů v příštích letech.  Zde se České delegaci spolu s ostatními povedlo vypustit částí členů navrhované trestání zemí, které nepřijímají uprchlíky dle diskutabilních kvót, krácením peněz ze strukturálních fondů. Podle nás a jasné většiny celého výboru nelze tato dvě témata takto účelově propojovat,“ uvedl člen Evropského výboru regionů a zároveň místopředseda české delegace Roman Línek.