Českotřebovský deník 139/2017 (19/9)
Českou Třebovou navštívil Miroslav Malkovský, rodák a významný geolog

Ve čtvrtek 18. května jsem měl tu čest se u nás v České Třebové  setkat s RNDr. Miroslav Malkovským, Dr.S.c. z Říčan, českotřebovským rodákem  (*2.10. 1927), jedním z nejstarších absolventů českotřebovského gymnázia (maturoval v roce 1947), který za sebou zanechal spoustu práce jako významná vědecká kapacita v oboru geologie. 
Absolvoval přírodovědeckou fakultu UK v Praze, věnoval se studiu geologie. již v roce 1950 byl ustanoven asistentem tehdejšího geologicko-paleontologickéjho ústavu Karlovy univerzity a o dva roky úspěšně obhájil disertační práci (geologické poměry Polomených hor) a získal doktorát přírodních věd. Od roku 1957 pracoval v ústředním ústavu geologickém v Praze. Zapojil se především do řešení regionálně geologických úkolů, souvisejících s celostátní edici generálních map v měřítku 1 : 200 000. Je autorem regionální geologie ČSSR, ve které se zvláště věnoval  kapitole a sladkovodním terciéru v Českém masivu.  V r. 1964 převzal  vedení rozsáhlého a náročného výzkumného úkolu Výzkum České křídové pánve a jejího podloží a a podílel se také na řešení ochrany pramenů Františkových Lázní a Karlových Varů. Vekou pozornost věnoval vždy kartografickému znázornění geologické situace.
Miroslav Malkovský je autorem řady základních geologických map od velmi podrobných až po přehledná měřítka. Později uplatnil své zkušenosti ve vydavatelské a publikační činnosti a významnou organizátorskou práci na různých funkcích, které zastával v Ústředním ústavu geologickém, kde byl vedoucím významných výzkumných skupiny, náměstkem ředitele, vedl odbor vydavatelství a od roku 1983  až do důchodu zastával funkci vědeckého tajemníka ústavu. Odkazu Miroslava Malkovského se věnuje podrobně např. Věstník Ústředního ústavu geologického v Praze 62, 5, 1987, který u příležitosti jeho šedesátin uvádí na šesti stranách vyčerpávající přehled jeho publikovaných prací. Osmdesátiny Miroslava Malkovského jsou také vzpomenuty ve Zpravodaji České geologické společnosti 5/2007. Miroslav Malkovský bydlí v Říčanech udržuje kontakt se svými spolužáky ve svém rodném městě.
RNDr. Miroslav Malkovský je také jedním z evidovaných dárců publikací pro naše českotřebovské Městské muzeum. Není proto divu, že jeho cesta při návštěvě rodného města vedla  právě do nové expozice českotřebovského muzea v Klácelově ulici.  A Vladimír Malkovský  měl toho nejen o sobě a vztahu k rodnému městu tolik říci !  Na podzim oslaví devadesátku. I když již musí navštěvovat také lékaře, věří v jejich moc a sílu, stále je aktivní. Pro Českotřebovský zpravodaj přislíbil  napsat něco ze svých vzpomínek nejen na Českou Třebovou, ale i na svou vědeckou kariéru, o které stále s přehledem mluví. Vždyť aktivně pracoval  na geologickém ústavu až do svých v 76 let.  
Na fotografii je při setkání se svými spolužáky Jiřím Mazánkem a Janou Páleníkovou na zahradě pivovaru Faltus.  Pil tmavou čtrnáctku a kvalitu piva si pochvaloval...  Milan Mikolecký
 
I letos vyrazili skauti prodávat kvítek měsíčku lékařského
v rámci Českého dne proti rakovině

V rámci celorepublikové sbírky „Český den proti rakovině “ proběhl dne 10. května 2017 již 21. ročník, který zajišťuje Liga proti rakovině Praha. V letošním roce sloužila sbírka k léčbě nádorových onemocnění hlavy a krku. Po celé České republice se v tento den prodávali malé kytičky měsíčku lékařského s modrou stuhou. Do této akce se zapojilo mnoho dobrovolníků, mezi nimiž byli i skauti. Pro ty, kteří neměli možnost si ji zakoupit, byla do 30. května k dispozici tzv. e-kytička na stránkách Českého dne proti rakovině.
V České Třebové se při prodeji každoročně zapojují skauti a skautky ze střediska Javor. Jsme rádi, že se můžeme aktivně podílet na sbírce. Tento rok do města vyšlo deset skupin, celkem tedy asi čtyřicet skautů a skautek z našeho střediska. Během loňského roku byl výtěžek ze sbírky kolem 28 000,- za naše město. Letos činil za Českou Třebovou 34 351,-. Doufáme, že i příští rok bude stejně vydařený jako letošní. V závěru děkujeme všem, kteří na tuto akci přispěli. Lucie Gerlová (Žužla)
Hokejbal: Východočeský přebor v kategorii masters hostí Česká Třebová!

Na hokejbalové velezkušené veterány čeká pilotní turnaj v České Třebové. Kvarteto celků odehraje zápas trio zápasů hraných na 2x12 minut ve formátu na celé hřiště 5+1. K vidění tak budou bývalí reprezentanti, zkušení východočeští plejeři a o zábavu tak rozhodně nebude nouze!  Přehled účastníků:
HBC JTEKT Svítkov Stars Pardubice, HC Jestřábi Přelouč, SK Kometa Polička, TJ Lokomotiva Česká Třebová
 
Českotřebovské hokejbalistky na mistrovství světa? 

Širší kádr hokejbalové reprezentace žen čeká od pátku do neděle přípravný kemp v Příbrami a v neděli se od trenéra Manharta hráčky dozvědí, kdo si český dres oblékne. Mezi kandidátkami je také hned kvarteto z České Třebové. O nominaci se budou ucházet Kateřina Držmíšková, Linda Hyksová, Petra Kvasničková a Barbora Martínková...
 
Naučit se pracovat s počítačem chce každý

Dne 15. května skončil v Městské knihovně Česká Třebová Rychlokurz na pc pro začátečníky          a mírně pokročilé. Kurzu se zúčastnilo 16 zájemců, kteří byli rozděleni do dvou skupin. Na kurz docházeli s nadšením získávat nové informace, které se týkaly internetu, počítačových programů     a dalších poznatků, o které se sami zajímali. Bylo to velice příjemné setkávání a těším se na další spolupráci. Z důvodu velkého zájmu je již plně obsazen i další kurz pro začátečníky, který bude probíhat na podzim.
Za Městskou knihovnu Adéla Voclová, DiS.
 
Projekt Knížka pro prvňáčka – Už jsem čtenář

V rámci projektu Knížka pro prvňáčka jsme pozvali do naší knihovny spisovatele Marka Šolmese Srazila, který je zároveň skladatelem, zpěvákem a kytaristou. Během celého dopoledne se na našem dětském oddělení vystřídalo 7 tříd prvňáčků ze všech českotřebovských základních škol, pro které byl připraven zábavný program. M. Š. Srazil vystoupil se svou knihou Pohádky do postýlky, ze které dětem předčítal, povídal si s nimi, zpíval a hrál na kytaru. Také učil děti kreslit postavičky z jeho pohádek. S prvňáčky to bylo naše třetí setkání v tomto školním roce a velmi dobře se nám všem spolupracuje. Pozvání spisovatele či ilustrátora je součástí tohoto projektu a myslím si, že si to děti, ale i paní učitelky užily v příjemné a veselé atmosféře. Je to vidět na fotografiích, které si můžete prohlédnout na facebookové stránce knihovny. V červnu máme pro děti přichystané slavnostní Pasování na čtenáře a v příštím školním roce se budeme těšit na nové prvňáčky.  Za Městskou knihovnu Martina Štosová.
 
Ústí n.o. - Město v pohybu 2017 5. 6. – 10. 6. 2017 

18. ročník společensko-kulturně-sportovní akce „Město v pohybu – týden dobré pohody“ proběhne ve dnech 5. – 10. června 2017.
Program najdete ZDE
SPORTOVNÍ SOUTĚŽE PRO VEŘEJNOST v rámci akce Město v pohybu (6 soutěží)
Pondělí 5.6. FIT rodina - zábavné odpoledne pro děti a rodiče - fotbalový stadion – umělá tráva , Čas: od 14:30 - 17:00 hodin Disciplíny: 10 stanovišť, na kterých si děti s rodiči prověří svoji zdatnost.
Úterý 6. 6. 2017  Nohejbalový turnaj pro veřejnost  - antukové volejbalové kurty TJ Sokol Ústí nad Orlicí Čas: 16:00 hodin
Středa 7. 6. 2017  Orientační běh pro veřejnost  start ve Wolkrově údolí Čas: 16:00 hodin
Středa 7. 6. 2017  Tenisový turnaj dvojic  Místo: tenisové kurty TK Ústí nad Orlicí 16,00 hod.
Čtvrtek 8. 6. 2017  Volejbalový turnaj  antukové volejbalové kurty TJ Sokol Ústí nad Orlicí Čas: 16:00 hodin
Pátek 9. 6. 2017  Beach volejbalový turnaj  - beach volejbalové kurty TJ Sokol Hylváty Čas: 15:00 
 
Farma v Helvíkovicích otevírá brány do světa zvířat

Stylový den se zvířaty v areálu firmy Dibaq v Helvíkovicích, tak lze popsat program 24. června 2017 od 9.00 do 14.00 hodin. V nabitém programu nechybí prohlídka výroby psích granulí  z masa a dalších zdraví prospěšných darů přírody nebo setkání s výživovým poradcem pro psy a kočky. Program pro děti zahrnuje LOUTKOHRÁTKY v podobě několika pohádek, malování na obličej, deskové hry, hlavolamy a další hry. Děti i dospělí se mohou projet na koni nebo v kočáře taženém koňmi. Psí parkur (agility), frisbee, psí spřežení (mushing), pasení kačen a další sporty budou ukázány a vysvětleny na rozkvetlé louce pod širým modrým nebem.  K dispozici bude i rodinný FOTOKOUTEK, ukázka speciálních dovedností s koňmi - ohňová show a španělská drezura. K poslechu zahraje skupina Modrý Mauricius a občerstvení ochutnáte zdarma. Každý návštěvník a milovník zvířat obdrží malý dárek jako pozornost.   Helvíkovice 90, 564 01 Žamberk