Českotřebovský deník 140/2017 (20.5.)
Slunovrat – Festival živého pravěku  Síla barbarů

24. 6. 2017, 11.00 – 18.00 hodin
Barbaři – tak nás kdysi nazývali obyvatelé starověkého Středomoří. Ve skutečnosti se však jednalo o vyspělé civilizace a rovnocenné soupeře jak na poli válečném, tak kulturním.
Srdečně Vás zveme na oslavy letního slunovratu do Pravěké osady Křivolík, kde se přenesete do dávných časů pravěku, kdy území Evropy obývaly nejrůznější divoké kmeny, jejichž síla však nespočívala jen v umu válečném, ale i řemeslném. V letošním roce si připomínáme 2130 let, kdy řecký historik Poseidónios z Apameie, zapsal událost vztahující se k našemu území, kdy se tehdejší obyvatelé, keltští Bójové, střetli s kmeny ze severu a do bílých míst střední Evropy, bylo poprvé umístěno Boiohaemum - země Bójů, později zkráceně Bohemia. Jak takový střet barbarů mohl vypadat?  To nejen uvidíte, ale takřka prožijete v rámci hraných výjevů letošních slunovratových oslav.
Také se můžete těšit na komentované prohlídky osadou, která v tento den ožije pravěkou atmosférou, živé hudební vstupy, občerstvení v místě a živá zvířata. Milovníci archaických technik jistě uvítají exkurz do tajů rozdělávání ohně či tavby bronzu. Na své si přijdou i malí návštěvníci, pro které bude připravena řada zážitkových a tvořivých dílen, například pečení placek nebo lukostřelba. Celodenní program bude zakončen rituálním tancem, kácením májky a zapálením nového ohně slunce.
Vstupné: dospělí 70 Kč, děti zdarma. Cena za tvořivé dílny 50 Kč.
Projekt je neziskový, svojí návštěvou podpoříte rozvoj EAC Křivolík. Text: Lucie Broncová, David Maršálek  Foto: Filip Hostýnek
 
Muzejní noc v Chaloupce Maxe Švabinského v Kozlově   

Letošní turistická sezóna bude zahájena již tradičně v rámci Festivalu muzejních nocí.  Muzejní noc v Chaloupce Maxe Švabinského se uskuteční  v sobotu 27. května 2017 od  19 hodin.  Dospělým návštěvníkům večer tradičně zpříjemní hudba, pro děti budou připraveny hry. Expozice  při nočním osvětlení a zahrada upravená pro neformální posezení budou přístupné do 24 hodin
Otvírací doba:  červen - srpen: denně mimo pondělí 9 - 17 hodin září a říjen: soboty, neděle a svátky 12 - 16 hodin 
Fotografie z loňského zmoklého ročníku  této zajímavé akce. Přes silnou bouřku a bezproudí se vydařila...

Jak bývalo v Kozlově…

Bude to výstava starých fotografií ze života obyvatel Kozlova. Výstavu pořádá skupina chalupářů ve spolupráci se stálými občany Kozlova, kteří mohli přispět k tématu i jinak prakticky pomoci. Výstava bude přístupná od 5. do 9. července 2017 a pak každý další prázdninový víkend do 20. srpna včetně v době od 14 do 19 hodin ve společenském sále nekuřácké hospůdky U Sitařů, Kozlov č. 1. Bude to velmi zajímavé, taková výstava v Kozlově ještě nebyla. Vhodně doplní letní turistickou sezónu v Kozlově, která začne "muzejní nocí" 27. května....
 
Výzva městského muzea

Na letní měsíce připravujeme výstavu s názvem Ano. Svatební obřady v proměnách dvou staletí. V této souvislosti si dovolujeme své příznivce požádat o zapůjčení svatebních šatů, případně dalších předmětů souvisejících se vstupem do manželství z období 19. a 20. století. Ohledně nabídek kontaktujte prosím Hanu Harapat na tel. 736 518 017 nebo na e-mailu muzeum@mmct.cz. Za nabídky předem děkujeme! 
 
Ke zmanipulovaným investičním dotacím do sportu

Podle informací serveru Aktuálně.cz má "pardubická" 20. milionová dotace do stavby tamního bazénu figurovat mezi 21 z 50, na které měl přímo vliv právě tandem Pelta – Kratochvílová, t.č. ve vazbě. Nabízí se ovšem otázka, proč by fotbalový boss „tlačil" stavbu plaveckého bazénu, která s fotbalem nijak nesouvisí? Prostě začalo být všem jasné, že když nezajdete k Peltovi pro dobrozdání, tak nemáte ve světě dotací šanci.  To se nemuselo všem líbit a  tak nakonec podle přísloví  Tak dlouho se chodí se džbánem pro vodu...." ztratil vliv po odposlouchávání i mocný Pelta. Kdo všechno asi byl tou druhou odposlouchávanou stranou?  Chodili za ním přece zástupy... Nyní se musíme vypořádat s důsledky, tedy zastavením  dotací. Dotací, které pokřivují podmínky, a jejich rozdávání tedy bylo vždy třeba něčím vyvažovat. třeba hlasy pro znovuzvolení , aby mohl ve svém pokřivování dotací zase pokračovat. Sem tam bylo třeba také pomocí dotace "poděkovat" za jinou podporu. Třeba právě tak přišlo těch 20 melounů do Pardubic. (mm)

ZO ČSOP Zlatá studánka – Ekocentrum  Červenka, Česká Třebová připravila pro veřejnost v červnu 2017: 

Sobota 10. června: C jako Cakle
Výlet na kolech po cyklostezce přes Ústí nad Orlicí do Cakle a zpět. Sraz v 10 hodin u Diskontu v Benátkách. Účastníci jedou na vlastní nebezpečí a jsou povinni dodržovat pravidla bezpečného provozu. Akci vede M. Hyšková.
Informace o organizaci a akci:  Tel. 605 717350 (P. Vomáčková) po 15. hod.  pavlina.vomackova@seznam.cz
DÁLE NABÍZÍME:
Pravidelná  Ekoporadna pro veřejnost při všech akcích, na telefonu 605 717 350,
e-mail: pavlina.vomackova@seznam.cz