Českotřebovský deník 141/2017 (21/5)
Vydařený rybářský víkend na Pařezáku

Dvoudenní rybářské klání přitáhlo rybáře z širokého okolí. Sobotních rybářských závodů - Memoriálu Jardy Pelikána - se zúčastnilo 41 rybářů, kteří  při větrném počasí ulovili celkem 918 ryb, všechny byly vráceny zpět do rybníka. Kolem rybníku Pařezák bylo vytvořeno celkem 51 stanovišť, největší úspěchy měli rybáři umístění na návětrné straně rybníka blíže k silnici. 3 rybáři vyšli s prázdnou, naopak nejúspěšnější chytil na 160 ryb, většinou malý plotiček. Nejčastěji chytaná ryba byl  kapr, hodně bylo také bílých ryb, i když menší velikosti.  Přijeli rybáři z okolních měst a obcí, kteří  na zdejší závody dojíždějí více méně pravidelně, nejvzdálenější rybář přijel z Moravan. Vzorně bylo zajištěno občerstvení, podvečer po závodech přišli i další příznivci naší MO ČRS , k dobré pohodě i tanci zahrála kapela Benkrofti, po 23. hodině se všichni rozcházeli k domovům.
Druhý den v neděli se konaly dětské závody, na které přijeli celkem 27 závodníků většinou i s rodiči. Mnozí byli již zkušení a měli také dobré výsledky. Samotní členové MO ČRS hodnotí letošní závody jako vydařené. (Fotografie z nedělních dětských závodů).   
DEŠTIVÉ DNY V KULTURNÍM CENTRU

Po dvou letech, kdy jsme byli v pořadí objednávek, se nám konečně zadařilo! Inscenace divadla Ungelt z roku 2012 se konečně představí i publiku v České Třebové! A že to bude zážitek, tomu věřte!
„Tuto inscenaci jsem viděl před dvěma roky – a byl jsem unešen. Richard Krajčo je u veřejnosti zapsán spíše jako zpěvák, méně lidí ví, že je především geniálním hercem. Osobně si ho pamatuju z Ostravy, odkud ovšem na několik sezón odešel do Národního divadla v Praze, kde ztvárnil např. Merkucia v Romeovi a Julii nebo hlavní role v Hamletovi či Rachordovi III.
Denny v Deštivých dnech, to je jeho herecký koncert, během kterého přejde z laskavosti k zuřivosti, od smíchu k pláči, od drsnosti ke křehkosti, od chlapáctví k zranitelnosti. Je skutečně neuvěřitelné sledovat, co všechno Richard Krajčo dokáže na jevišti „prožít“. David Švehlík mu ovšem výtečně sekunduje, pro někoho dokonce ve své figuře Joeyho Krajča i předčí,“ říká k Deštivým dnům ředitel KC Josef Jan Kopecký.
Deštivé dny jsou americkým dramatem z pera Keitha Huffa. Vypráví o přátelství, jsou ale zároveň kriminálním příběhem. Drsní chlapíci Denny a Joey jsou přáteli od dětství, které oba strávili na chicagském předměstí. Dnes jsou parťáky u chicagské policie. Ve světové premiéře této hry ztvárnily mladé policisty filmové hvězdy Daniel Craig a Hugh Jackman. V Divadle Ungelt je v české premiéře hrají Richard Krajčo a David Švehlík. Richard Krajčo za roli Dennyho získal cenu Thálie 2012 a David Švehlík se umístil v širší nominaci.
V Kulturním centru se představí 15/6 od 19.00 hod. Předprodej vstupenek na www.kcct.cz, resp. v Informačním centru MěÚ či v kanceláři KC a 1 hodinu před začátkem u pokladny.
K medailonu Františka Vrbického, učitele a přírodovědce, který by 6. června oslavil 110. narozeniny

Díky Oldřichu Gregarovi jsme získali důležitý dokument o zapojení Františka Vrbického  do dění spojeného s obranou Československé republiky, který dosud nebyl publikován.
"Do života Františka Vrbického vstoupil významným způsobem rok 1938, tak kritický pro Republiku československou. Počátkem září obdržel jako poručík pěchoty v záloze povolávací rozkaz a jako hraničář byl určen do pohraničních opevnění, kde velel osádkám lehkých objektů (řopíků) v úseku kóta Adam, kde je vybudována stejnojmenná dělostřelecká tvrz, až po obec Mladkov.
Jeho velitelské stanoviště bylo v pěchotním srubu K-338 "U křížku". Řopíky obsazovali záložníci a praxe byla taková, že do velitelských funkcí byli určováni důstojníci, které aspoň část vojáků znala z civilního života. Na dotaz jak to v pěchotním srubu vypadalo a jak byl vyzbrojen a zařízen přišla odpověď: "My jsme tenkrát přísahali, že o opevnění nic nevyzradíme a dodnes nás teto přísahy nikdo nezbavil."
Velmi nerad hovořil zvláště o říjnových dnech 1938, kdy se pro vlast naplnil ortel vyřčený 28.9. v Mnichově, kterým bylo pohraničí postoupeno Německu, se svými vojáky odcházel z opevnění večer 9. října 1938.
Jako vlastenec a důstojník se zapojil za války do odboje, o kterém  pro jeho vrozenou skromnost i dnes ví jen málokdo. Za tuto činnost vyznamenán a m.j. obdržel i vysoký francouzský řád."

10 dní florbalu v České Třebové: zahájeno 

Akci "10 dní florbalu v České Třebové 2017" zahájil  celostátní turnaj amatérských družstev za účasti 7 týmů. Turnaj byl v neděli 21. 5 odpoledne ukončen finálovými zápasy o 3. misto  a poslední zápas  určil vítěze turnaje.  Jednotlivé týmy hrály pod laikovi nesrozumítelnými názvy, nicméně florbalové umění předváděné na umělé ploše zimního stadionu se líbilo.  Fotografie  uvedené k tomuto článku jsou z utkání o třetí místo mezi  Sokolem Roveň a FBC Zlej sen, ve kterém Sokol Roveň vyhrál 12 : 8 a potvrdil tak výsledek zápasu stejných týmů ve skupině, který skončil 10:8 také vítězstvím Sokola Roveň.  Akce 10 dní florbalu pokračuje v dalších dnech turnajem základních škol.   Více ZDE

ZO ČSOP Zlatá studánka – Ekocentrum  Červenka, Česká Třebová připravila pro veřejnost v červnu 2017: 

Sobota 10. června: C jako Cakle
Výlet na kolech po cyklostezce přes Ústí nad Orlicí do Cakle a zpět. Sraz v 10 hodin u Diskontu v Benátkách. Účastníci jedou na vlastní nebezpečí a jsou povinni dodržovat pravidla bezpečného provozu. Akci vede M. Hyšková.
Informace o organizaci a akci:  Tel. 605 717350 (P. Vomáčková) po 15. hod.  pavlina.vomackova@seznam.cz
DÁLE NABÍZÍME:
Pravidelná  Ekoporadna pro veřejnost při všech akcích, na telefonu 605 717 350,
e-mail: pavlina.vomackova@seznam.cz