Českotřebovský deník 142/2017 (22/5)

V MŠ U Koupaliště jsme se loučili s předškoláky

Dne 18. května se na naší školní zahradě uskutečnilo slavnostní vyřazení předškoláků. Sluncem zalité nebe, rozkvetlá zahrada a pestrobarevná výzdoba. Celé odpoledne moderoval Honza Krejčík, který přivítal natěšené děti se svými rodiči a sourozenci. Po písničkách, hrách a soutěžích došlo k šerpování předškoláků. Každý si prožil svoji důležitou chvíli, kdy přebíral z rukou své učitelky a paní ředitelky knihu, pamětní list a šerpu. Jak je u nás zvykem, paní učitelky pro tuto zahradní slavnost upekly buchty, po kterých se jen zaprášilo. Bylo to příjemně strávené odpoledne. Milé děti, prožili jsme s vámi roky plné her, radostí a nových přátelství. Děkujeme vám za to, jak jste nám obohatily život a naučily novým věcem, neboť nejen dospělí mohou děti učit novému.
Ať máte ve škole štěstí na dobré učitele a na správné kamarády, bez kterých to v životě nejde. Nezapomeňte na svoji školku, protože všechno důležité pro život, jste se naučily právě zde. Učitelky, děti a personál MŠ U Koupaliště

Výstava kaktusů sukulentů a bylinek  v Ekocentru Podorlicko

Otevřeno středa 28.6 až neděle 1. července 2017 od 9 hodin do 17 h .Neděle od 9h ....do 15hodin
Vstupné dospělí 20 Kč děti od 5 let do 18let 10 Kč . Výstava je prodejní!

Knihkupectví Paseka  bude mít pětadvacáté narozeniny !

Bude to 13. června. Ani se nechce věřit, že  od otevření českotřebovského knihkupectví uplynula již tak dlouhá doba. Paseka se v České Třebové zabydlela a přináší nám spojení  s kulturním světem. Není to jen prodejna knih, ale vlastně osvětová instituce, i když zde samozřejmě platí tvrdá ekonomická realita. Může nás těšit napojení na nakladatelský dům Paseka. Jak vůbec tento název vznikl?
Nakladatel Josef Paseka, literární postava z Krvavého románu výtvarníka a spisovatele Josefa Váchala, inspiroval v roce 1989 Ladislava Horáčka nikoliv k založení podniku zaměřeného na vydávání „obluzenin národa českého“, ale k pojmenování jednoho z prvních soukromých nakladatelství po listopadové revoluci. Na Krvavý román, který se stal první knihou z produkce Paseky, navázalo postupem času mnoho dalších Váchalových děl, včetně Šumavy umírající a romantické, co do rozměrů druhé největší české knihy všech dob. Nakladatelství Paseka se soustřeďuje zejména na historiografickou literaturu. Vrcholem snažení v té oblasti je projekt devatenáctisvazkového souboru velké dějiny zemí Koruny české, na němž nakladatelství spolupracuje s předními českými historiky.  Paseka ale také vydává kvalitní českou beletrii i překladovou literaturu. Paseka (a tedy především Ladislav Horáček) se zasloužila o záchranu nástěnných maleb Josefa Váchala v  Portmanově domě v Litomyšli, kde bylo  v červnu 1993 otevřeno Museum Josefa Váchala. Dnes Portmoneum přešlo do majetku Pardubického kraje.  Záchranné práce v Portmoneu inspirovaly vznik Školy restaurování a konzervačních technik, dnes fakulty Univerzity Pardubice.  Působení Ladislava Horáčka na náš region je tedy vyloženě pozitivní  a můžeme být pro nás uspokojením, že do stejné skupiny patří i českotřebovské knihkupectví, které Ladislav Horáček zřídil pro svou dceru Kamilu. 
Čas od času zde pořádají  zajímavé autogramiády a prezentace.  I v době, která  knihám tolik nepřeje.. V narozeninový den 13/6 se jistě vyplatí do prodejny  Paseka na Hýblově ulici zajít. Co se bude dít ???  Sleva 20 % na veškerý sortiment, koláčky, jednohubky co hrdlo ráčí, víno poteče proudem...
 
Akce “Týden sportu” se koná v roce 2017 již po devatenácté

Týden sportu začne od neděle 18. 6. 2017 „předprogramem“ a sportovní část se naplno rozjede v pondělí 19. 6. v 9.00 na sjezdovce Peklák běhy do vrchu ZŠ a končit bude v pátek 23. 6. v 24.00 již tradičním ohňostrojem. Hlavním pořadatelem je Lubomír Vašina. Partnery akce jsou sportovní oddíly města, Dětský dům mládeže, mateřské, základní a střední školy. Dále ZUŠ Česká Třebová, TŠ Šárky Prossové, Městská policie, Hasičský dobrovolný sbor, Ekobi, parta organizátorů na sjezdovce Peklák, T.J. Sokol Česká Třebová II. a obec Rybník. Akce se koná každý den v dopoledních a odpoledních hodinách na sportovištích ve městě a okolí, na sjezdovce Peklák, v parku Javorka, v krytém plaveckém bazénu, v areálu Rybník a na Starém náměstí, které se na tento týden opět stane centrem celého dění.
Každý den začne v odpoledních hodinách zábavný program na Starém náměstí, na kterém vystoupí nejenom českotřebovské zájmové skupiny, hudební skupiny, ale i mediálně známí umělci. Konferovat celý „Týden sportu“ budou konferenciéři Jan Čenský, Mirek Konvalina, Petr Jančařík, Lubomír Vašina a Vláďa Slezák. Každý den se v tomto programu budou vyhlašovat nejlepší sportovci, družstva, školy, rodiny, které se účastní v disciplínách na sportovních a společenských akcí.
Lubomír Vašina – pořadatel akce
 
CYKLO GLACENSIS 2017 provázelo skvělé počasí i nálada

V pátek 19. května 2017 se v rámci mezinárodní cyklojízdy CYKLO GLACENSIS sjeli cyklisté z česko-polského příhraničí do Lanškrouna. Krásné počasí a prostředí areálu u Lanškrounských rybníků zajistilo spokojenost všech účastníků. Akci zaštítil svým jménem, morální a finanční podporou 1. náměstek hejtmana Pardubického kraje Roman Línek, který letos dorazil osobně pozdravit všechny účastníky. Akce otevřela cykloturistickou sezónu v česko-polském příhraničí. Do letošního cíle města Lanškrouna dorazilo na tři sta cyklistů startujících z devíti českých měst – Brandýsa nad Orlicí, České Třebové, Chocně, Králík, Lanškrouna, Bačetína, Ústí nad Orlicí, Vysokého Mýta, Žamberka a sedmi polských měst. V cíli v areálu UP Obora Hurt u Lanškrounských rybníků byl pro účastníky připraven bohatý kulturní a společenský program, na kterém vystoupil místní farář P. Zbigniew Czendlik s představením své nové knihy. Dále byly připraveny sportovní hry ve stylu „her bez katastru“. Všichni účastníci spolu pak strávili příjemný zbytek večera v doprovodu kapely Trap, Lanškrounského ženského pěveckého sboru a dalších účinkujících. 16. ročník Cyklo Glacensis je uzavřen s příjemnými vzpomínkami na skvělou cyklojízdu a účastníci se těší na příští ročník s cílem na polské straně hranice.