Českotřebovský deník 143/2017 (13/5)
VOŠ a SŠT Česká Třebová bude mít nového ředitele

Rada Pardubického kraje na svém včerejším jednání rozhodla o vyhlášení výběrového řízení na pozici ředitele Vyšší odborné školy a Střední školy technické v České Třebové. Dosavadní ředitel školy Milan Kment se totiž k 31. červenci 2017 vzdal svého místa. Výsledky výběrového řízení na uvolněnou pozici by měly být známy na konci července.
Škola vznikla v polovině roku 2011 sloučením Střední odborné školy a Středního odborného učiliště technických oborů, Skalka a Vyšší odborné školy a Střední odborné školy Gustava Habrmana. Ve dvou areálech nabízí učební a maturitní obory, ale i obory vyššího studia. Vyhlášení výběrového řízení najdete ZDE
 
Úmrtí  v květnu

Věra Šašinková  nar. 1925 Česká Třebová, Kozlovská 866
Bedřich Brejša nar 1942  Třebovice
Josef Suchomel nar. 1960  Česká Třebová Habrmanova ul.
Milada Limberská nar. 1925  Česká Třebová
Stanislava Šindlerová nar.  1930 Česká Třebová Kubelkova 1759
Tomáš Mrkos nar. 1969  Česká Třebová Alešova 1888
Zdeňka Divišová nar. 1942  Česká Třebová
Drahomíra Jiroušková nar. 1937 Rybník 187
Anna Síbrtová nar. 1925 Česká Třebová, V Lukách
Blanka Převrátilová nar. 1927  Česká Třebová
Libuše Fingralová  nar. 1926  Česká Třebová Svinná 40
Pavel Šochovský nar. 1942  Benecko 146
Ladislav Hýbl  nar. 1943  Česká Třebová Na milíři 362
Jaroslav Hylák nar.  1950  Česká Třebová  
Jiřina Knířová, nar. 1934 Česká Třebová - Parník, Ústecká 1.   Čest jejich památce !
 
Nový francouzský velvyslanec v České republice Roland Galharague navštívil Pardubický kraj

Na závěr své návštěvy v krajském městě se setkal s hejtmanem Martinem Netolickým a radním pro sociální služby Pavlem Šotolou. Tématem diskuse byly především oblasti dopravy a sociálních služeb, ale také stávající spolupráce s francouzským regionem Centre, investice francouzských společností v regionu či nastavení evropských fondů.
„V regionu působí celá řada společností s francouzským kapitálem, které zaměstnávají tisíce lidí, a jsou z našeho pohledu velmi důležitým partnerem. Pro francouzskou stranu je velmi zajímavá železniční infrastruktura a rozvoj železniční dopravy obecně. Proto také ambasáda intenzivně pracuje na pronikání francouzských technologií a investic do této oblasti,“ uvedl hejtman Netolický, který se na pozvání francouzské ambasády zúčastní jednoho z připravovaných jednání.
Velvyslanec Galharague se zajímal také o čerpání evropských fondů a jejich nastavení. „Východní a západní země Unie mají zcela rozdílné potřeby. Východ musí řešit především modernizaci dopravní infrastruktury, zatímco starší členské státy již mohou přemýšlet jiným způsobem. Dlouhodobě se u nás hovoří například o nasazování rychlovlaků, které jsou ve Francii mnoho let nedílnou součástí přepravy. Stav českých železnic však jejich nasazení ještě dlouhou dobu nebude umožňovat. Právě na tento problém bychom se měli zaměřit nejprve,“ sdělil například hejtman Netolický.
V sociální oblasti je Francie vzorem, říká radní Šotola
„Spolupráce s regionem Centre je dlouhodobá a velmi intenzivní. V současné době ji prohlubujeme především v oblasti sociálních služeb, protože Francie je pro nás velkým vzorem a snažíme se následně dobrou praxi zahrnout při přípravě našich záměrů. Jedná se například o oblast sociálního podnikání, systém náhradní rodinné péče, ale také transformaci sociálních služeb do rodinných forem bydlení a opouštění ústavních forem péče,“ uvedl radní Pavel Šotola a zmínil také praktické stáže zaměstnanců krajského úřadu přímo v regionu Centre.

 

MS družstev v kuželkách - máme tam výborného Pavla Jirouška  

Česko – Francie 7:1 3741:3614
  • Milan Svoboda vs. Anthony Rabier 633 - 594
  • Radek Hejhal vs. Julien Schmitt 574 - 650
  • Jaroslav Hažva vs. Ludovic Rousselet + Kevin Vincent 624 - 556
  • Pavel Jiroušek vs. Gianni Della Martire 634 - 606
  • Miroslav Jelínek + Robin Parkan vs. Sylvain Brunot 621 - 626 (3:1)
  • Jiří Veselý vs. Georges Ungurean 655 - 582

V úterý 6/6 proběhne ve výstavní síni Kulturního centra vernisáž fotografií ostravského fotografa Jarka Plesara, který se léta věnuje ručně kolorované umělecké fotografii a la Saudek. Poslední výstava sezóny 2016/2017 z volného cyklu Kruh přátel výtvarného umění představuje současného vynikajícího fotografa, jehož hlavní doménou je ženský akt. Často bývá srovnává s Janem Saudkem, sám se tomuto srovnání ovšem brání: „Jediné, co nás spojuje, je technika kolorované fotografie. Hrozně se mi to líbí, protože člověk má volné ruce a může být kreativní. Není to klasická černobílá fotografie, ale není to ani barevný snímek. Díky tomu, že je koloruju ručně, mám možnost v barvách ohýbat realitu.“
Poznámka - předchozí výstava skupiny Maxmilián končí již 4/6 a nikoliv 14/6, jak uvádí na Maxmilián  na své pozvánce !
Nová vyhlídka na Lichnici splynula se stěnou hradu

Na zříceninu hradu Lichnice na Chrudimsku se po dvaceti letech vrátila vyhlídková věž. Dostala jméno Milada podle místní pověsti o kruté hradní panně. Moderní matně natřená kovová konstrukce za 1,7 milionu korun je skrytá za zbytkem původní věže, kterou jen lehce převyšuje. O její výstavbu se zasloužil Mikroregion Železné hory, pomohly i další okolní obce, sponzoři a částkou 300 tisíc korun také Pardubický kraj. Proto věž slavnostně pokřtili 1. náměstek hejtmana Roman Línek a radní pro cestovní ruch René Živný.
„Lichnice stojí na magickém místě, není určitě náhodou, že si ho původní stavitelé hradu pečlivě vybrali. Věřím, že tu návštěvníky čeká dostatek jasných dní s dobrou viditelností,“ řekl Roman Línek. Při pěkném počasí je totiž vidět nejen nejbližší okolí Železných hor, ale také Čáslav, Kutná Hora, Kolín a někdy dokonce i Bezděz a Milešovka.
Pomoc s další propagací Lichnice a její nové vyhlídky slíbil i René Živný: „V příštím roce ji určitě zařadíme do naší letní cestovatelské soutěže, kterou pořádá Pardubický kraj a Destinační společnost Východní Čechy. Leží uprostřed kraje jako stvořeného pro výlety.“  Někteří návštěvníci hradu ještě pamatují dřevěné schodiště, které vedlo k původní vyhlídkové plošině na věži. Ze statických důvodů muselo být v roce 1997 strženo. „Od té doby se tu lidé stále ptali po vyhlídce. Její vybudování trvalo sice několik let, ale nakonec se to přece jen podařilo dotáhnout do konce. Věž je tu nyní měsíc a jezdí sem zatím o 50 procent více návštěvníků než dříve,“ uvedl starosta Třemošnice Miroslav Bubeník. Obec bude muset do budoucna ještě řešit problémy s parkováním výletníků pod hradem.