Českotřebovský deník 150/2017  (31/5)
Jarní houbová úroda

Poslední květnový den přinesl pěknou úrodu křemenáčů a kozáků březových. Tyto jedny z prvních jarních hřibovitých hub vyrostly díky teplým dnům a vlhku poblíž sluncem prohřáté cesty ve skuhrovských lesích. V této době houby nebývají ještě ani červivé, tak dojde k jejich 100% využití.  Vomáčka Petr, vomacka.p@atlas.cz

V České Třebové chybí startovací bydlení pro mladé

Mladý pár s dítětem hledá byt: Hledáme dlouhodobý pronájem pro mladou rodinu či sháníme bydlení bez kauce, s přítelem čekáme miminko a všechny volné pronájmy jsou ihned rozebrané. Podobné inzeráty již několik let plní nejenom místní internetovou inzertní službu Četis, kterou najdeme na webu https://www.ctrebova.cz/, ale i na dalších webech s realitami.
V našem městě je již několik let problém s volnými byty a největší problém nalézt vhodné a levné bydlení mají hlavně mladé rodiny do 30 let. Mladí jednotlivci většinou zůstávají u svých rodičů, kde mají své zázemí a bydlení, díky tomu shánět byt nemusí.
Zdá se vám, že to tak není? Nevěřte tomu a zkuste se zeptat svých známých, jak dlouho hledali byt, nebo kolik zaplatili za kauci. Pokud se volné byty k pronájmu objeví, tak nastává problém - vysoká kauce, která může činit až trojnásobek nájmu a většinou je potřeba zaplatit i poplatek realitnímu makléři. Celý článek Martina Saifrta  ZDE
 
KDI 2017 neboli Konference dopravní infrastruktura se poprvé konala na zámku v Litomyšli. 

Ve svém vystoupení jsem upozornil na problémy s přípravou a komplikacemi čerpání evropských fondů na silnice 2.třídy. Před účastníky jsem se vyslovil pro systémové a trvalé řešení oprav silnic nižších tříd, kterých je v České republice na 50.000 km. Jednorázové vyprošené milodary jsou jedna věc a plánované přichystané opravy s pravidelnými zdroji pro kraje jsou věc druhá. Děkujeme za 4,6 mld. v roce 2015, 3 mld. v roce 2016 a stejnou sumu letos, ale silnice nižších tříd opravy nezbytně potřebují bez ohledu, jestli je v čele resortu dopravy či financí Petr nebo Pavel. I když se to někdy některým představitelům státu špatně vysvětluje, tak silnice nejsou Netolického nebo hejtmanů, ale krajů a hlavně jsou nás všech. A je velmi žádoucí je opravit!
Martin Netolický (facebook)

Pardubický kraj pomůže organizátorům MS v hokejbale

Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický na včerejším jednání s předsedou Českomoravského svazu hokejbalu Martinem Komárkem přislíbil finanční výpomoc v podobě půjčky na konání hokejbalového mistrovství světa. Jedná se o částku půl milionu korun, který hokejbalový svaz Pardubickému kraji vrátí v průběhu druhé poloviny roku.
Již dříve jsem uvedl, že pokud vyvstane problém, jsme schopni se k němu postavit čelem, aby pořádání šampionátu nebylo ohroženo,“ sdělil hejtman Martin Netolický. Ačkoli je pořádání šampionátu součástí státní podpory, finance hokejbalovému svazu přijdou až po skončení mistrovství. K prostředkům na organizaci akce od Ministerstva školství mládeže a tělovýchovy ve výši tří milionů tak svaz nyní nemá přístup a musí čerpat z vlastních zdrojů. Předseda Martin Komárek se proto nyní obává situace, že po skončení mistrovství nebude mít svaz žádné prostředky, což by znamenalo dočasnou paralýzu jeho dalších sportovních činností.
V návaznosti na to, že Ministerstvo školství mládeže a tělovýchovy vyplatí prostředky na pořádání turnaje později, poskytneme nyní Českomoravskému svazu hokejbalu návratnou finanční výpomoc ve výši 500 tisíc korun, které nám v průběhu druhého pololetí letošního roku vrátí. Nechceme, aby byl svaz nucen do úspor, a tím bylo jakkoli poznamenáno nadcházející mistrovství,“ řekl hejtman Martin Netolický s tím, že poskytnutí půjčky je podmíněno schválením Zastupitelstva. Pardubický kraj mistrovství světa v hokejbale, které se uskuteční v Pardubicích od 1. do 10. června., podpořil již jedním milionem korun.
Nové technické vybavení pro Horskou službu v našem kraji

Rada Pardubického kraje schválila poskytnutí finančního daru Horské službě ČR ve výši 500 tisíc korun na pořízení nového technického vybavení. Jedná se o automatické externí defibrilátory a fixační vakuové dlahy na končetiny a vakuové celotělové matrace. Návrh na poskytnutí finančního daru bude předložen k projednání zastupitelstvu kraje na jeho nejbližším jednání.
Na základě posledního jednání s náčelníkem Horské služby ČR Jiřím Brožkem a náčelníky dvou oblastí na území Pardubického kraje Josefem Hepnarem a Michalem Klimešem jsme otevřeli otázku kompatibility technického vybavení s naší záchrannou službou. Pořízená technika toto řeší, což přispěje tak k vyšší akceschopnosti horských záchranářů při poskytování pomoci návštěvníkům hor na území našeho kraje,“ uvedl hejtman Martin Netolický.
Pardubický kraj podporuje činnost horské služby dlouhodobě, a to jak pravidelným příspěvkem, tak materiální pomocí na základě požadavků samotných záchranářů. Poslední velkou investicí kraje byla dotace na stavbu nové stanice v Čenkovicích v hodnotě 500 tisíc korun a nákup terénní čtyřkolky o stejné hodnotě. „V minulosti jsme také zakoupili například přístroje GPS, GO PRO kamery, skialpinistické lyže či víceúčelová nosítka, která slouží nejen v zimě, ale díky přídavnému kolečku také ve složitém terénu v letních měsících,“ vyjmenoval hejtman Netolický a dodal, že kraj pomáhá také formou organizace pravidelných školení záchranářů pro práci s GPS systémy.
 
Oslavy 125 let existence střední textilní školy v Ústí n. O.

Dnes to je Střední škola uměleckopúrůmyslová. Zahájení oslav 125 let od založení školy  bude 1/6  v Malé scéně . Výstava Look back/forward přinese výběr klauzurních prací letošních druhých a třetích ročníků a také vydařené maturitní práce Navíc  bude hudební vystoupení studentské skupiny Miagra. Ateliér design oděvů ale v rámci oslav neskončí pouze u jediné výstavy. Jeho pedagožky připravily velký projekt s názvem Absolutno, ten si budou moci prohlédnout návštěvníci školy v rámci dnů otevřených dveří 9. a 10. června.
Kandidátku TOP 09 v Pardubickém kraji povede Skalický

TOP 09 včera představila své volební lídry v jednotlivých krajích. Pardubickou krajskou kandidátku povede primář pardubické nemocnice a poslanec Jiří Skalický. TOP 09 také zveřejnila volební program, ve kterém voličům nabízí jasné postoje,o který se mohou opřít: například co nejrychlejší přijetí eura a ochotu vládnout pouze s demokratickými stranami. TOP 09 proto do kampaně jde se sloganem –„neuhneme“. V programu dále zdůrazňuje jistotu občanů v penzi, boj proti korupci, snížení sociálních odvodů a podporu podnikání.
Jiří Skalický se narodil v roce 1954 v Ústí nad Orlicí, ale od dvou let žije v Pardubicích. Vystudoval Farmaceutickou fakultu Univerzity Karlovy v Hradci Králové a od roku 1978 pracuje v Pardubické nemocnici, od roku 1991 ve funkci primáře oddělení klinické biochemie a diagnostiky. Působí také jako pedagog, od roku 1994 vyučuje na katedře biologických a biochemických věd pardubické univerzity. V roce 2008 absolvoval doktorandské studium na Fakultě chemicko-technologické Univerzity Pardubice.
Do politiky vstoupil  v roce 1998, kdy se stal zastupitelem a radním Pardubic. Od roku 2010 je za TOP 09 poslancem Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR. V roce 2013 svůj mandát obhájil a pracuje ve výboru pro zdravotnictví a výboru pro obranu. Od roku 2010 je členem a od března 2014 místopředsedou Správní rady VZP.  Dlouhodobě se věnuje pomoci druhým v rámci mezinárodní charitativní organizace LIONS club. Je členem předsednictva TOP 09 a už 4. volební období zastupuje zájmy občanů v pardubickém městském zastupitelstvu, kde se intenzivně věnuje rozvoji mezinárodního letiště v Pardubicích.  Aktivně působí v dostihovém klubu, zajímá se o historii, věnuje se sportovní střelbě. Jiří Skalický je ženatý, má dvě děti.