Blahopřejeme 

Dne 18.května 2017 oslavila své 90.narozeniny občanka našeho města, válečná veteránka nadporučice ve výslužbě Božena Ivanova. Spolu se svými rodiči žila v ukrajinském Luhansku,kde byl vybudován velký moderní strojírenský závod na výrobu lokomotiv. Po napadení Sovětského svazu Němci začal podnik okamžitě vyrábět tanky,ale před postupující frontou musel být evakuován do hlubokého týlu. V roce 1942 se rodina na výzvu přemístila do Buzuluku,kde rodiče vstoupili do rodící se československé armády pod velením plukovníka Ludvíka Svobody. Božena ale nejdřív musela dokončit povinnou školní docházku. 16.prosince 1942 byla odvedena a prodělala základní vojenský výcvik se specializací jako radistka.
V Jefremově byla 1.ledna 1944 zřízena 2.československá samostatná paradesantní brigáda, do které byla Božena Ivanova odvedena a prodělala tvrdý paravýcvik. Nejdříve cvičné seskoky z upoutaného balonu, poté již z letadla.
Prošla válkou,stejné tak jako její rodiče a po jejím skončení byla 1.června 1945 v hodnosti svobodnice demobilizována.
Po celý život doprovázela svého manžela - vojenského pilota,posléze zakotvila v Zásobovacím skladu ČSD v České Třebové. Aktivně pracuje v Československé obci legionářské a Českém svazu bojovníků za svobodu. Nedávno se vrátila z návštěvy Buzuluku při příležitosti 75. výročí založení vojenské jednotky.
Do dalších let přejeme hodné zdraví,pohody a elánu.
 
Redakce Českotřebovského zpravodaje