ČESKÝ ROZHLAS PARDUBICE ODVYSÍLÁ V NEDĚLI PŘED OBĚDEM POŘAD O KOZLOVĚ

Redaktorka Českého rozhlasu Pardubice Tereza Brázdová se vydala se svým mikrofonem do malebné vesničky Kozlov, vzdálené pět kilometrů od České Třebové. S jedenaosmdesátiletým pamětníkem a rodákem Zdeňkem Jindrou pohovořila před hospodou U Sitařů, uvnitř vyzpovídala vedoucího osadního výboru Jana Stránského, pán hospody Vlastimil Voleský ji seznámil s historii tohoto oblíbeného kulturního stánku, velice pyšný byl na divadelní sál s krásnou oponou, kterou v roce 1931 namaloval českotřebovský výtvarník Karel Tomeš. S velkou milovnicí Kozlova, vnučkou Karla Vejrycha, Janou Vejdovskou se redaktorka následně vydala k Vejrychovu statku i k chaloupce Maxe Švabinského. Zajímavost je, že nadaný pianista, později úspěšný kosovský hospodář, dědeček této paní vysázel před sto lety v serpentinách alej bříz.
Poslední díl svého pořadu věnovala Tereza Brázdová samotnému Kozlovskému kopci 601 m.n.m. Posluchači se dozvědí, že tento krásný kus přírody objevili členové Klubu československých turistů Česká Třebová hned po svém založení v roce 1923. O rok později byla dokončena silnice, v roce 1926 odkoupili turisté od kozlovských majitelů Fikejze a Siťaře 24 aru pozemku a měli základnu, kde se hlavně na podzim scházeli třebovští občané na oblíbené akci zvané „Bramboráky“, opékali zde brambory a vuřty. Když v roce 1929 zaměřoval Vojenský zeměpisný úřad v Praze triangulační bod, aktivní Třebováci se s vojáky dohodli a vznikla dřevěná rozhledna, po které se na vyhlídkový stolec lezlo po pěti žebřících. Nádherná vyhlídka sloužila celému regionu deset let, 9. srpna 1939 do ní uhodil blesk, byla poničena a následně musela být stržena. Další dřevěnou rozhlednu vystavěli Třebováci hned po roce. Ta již měla schodiště. Třetí rozhledna byla slavnostně otevřena třetí květnovou sobotu roku 2001 při 25. ročníku pochodu Putováním za třebovským kohoutem. Vysoká je 555 metrů, po 174 schodech vystoupáme na vyhlídkový stolec ve výši 33 metrů. Ta slouží veřejnosti dodnes.
Rovněž chata je spojena se třemi etapami. Stavět se začala na jaře roku 1933, slavnostní otevření proběhlo za tisícové účasti Třebováků 9. června. Rozšíření chaty se uskutečnilo v roce 1936, slavnostního otevření se 9. srpna zúčastnilo 1400 lidí. Restaurace měla 60 míst, zmodernizována byla kuchyně, přistavěn sklep a dva pokoje pro hosty. Člen výboru KČST Česká Třebová František Lukavský osobně domluvil s Mistrem Maxem Švabinským, že chata ponese jeho jméno. Na podzim roku 1941 byla dle návrhu stavitele Duchoslava dokončena nástavba a chata Maxe Švabinského se již do dnešních dnů nezměnila. Pohodlně se zde usadí 60 návštěvníků, k přespání je připraveno 21 lůžek.
Kozlovský kopec je již dlouhá léta středem zájmu nejen československých turistů. Prochází jím i nejdelší východočeská 170km dlouhá trasa „JIRÁSKOVA HORSKÁ STEZKA“. Vede z Broumova přes Hronov, Náchod, Dobrošov (624 m.n.m), hřebenem Orlických hor přes Šerlich (1027 m.n.m), ČSD Jablonné nad Orlicí, poutní místo Mariánská hora, Českou Třebovou, Kozlovský kopec a odtud pokračuje červená hřebenovka 13km přes Strakov do Litomyšle. Velice populární je však i dvanáctikilometrová zelená značka spojující Kozlovský kopec s Andrlovým chlumem. Konec konců i orlicko-ústecký rodák, houslový virtuos, Mistr Jaroslav Kocian, měl chatu Maxe Švabinského ve velké oblibě. Spolu se Zdeňkou Baldovou, Karlem Hašlerem a dalšími osobnostmi té doby zde byl častým hostem.
Pořad o Kozlově odvysílá Český rozhlas Pardubice v pořadu „Východočeské výlety“ v neděli 4 června 2017 od 11 do 12 hodin.
Milan Richter
Redaktorka Tereza Brázdová na Kozlově
Hospodský Vlastimil Voleský, rodák Zdeněk Jindra, Jan Stránský, Jana Vejdovská